07 Mayıs 2012 03:46

En az vergiyi en zengin ödüyor

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın gelir vergisi rekortmenleri istatistikleri üzerinden yaptığı tespitlere göre; asgari ücretli ödediği vergiyle zenginlere fark attı.Geçen yıl “En Zengin 100 Türk”ün toplam serveti 92 milyar 351 milyon lirayı bulurken; “Vergi Rekortmeni 100 Türk”ü

En az vergiyi en zengin ödüyor
Paylaş

Geçen yıl “En Zengin 100 Türk”ün toplam serveti 92 milyar 351 milyon lirayı bulurken; “Vergi Rekortmeni 100 Türk”ün ödediği yıllık vergi ise 530.5 milyon lira olarak gerçekleşti. Zenginin ödediği gelir vergisinin oranı servetleriyle karşılaştırıldığında ancak yüzde 5.7’lik bir oran ortaya çıkarırken, asgari ücretten alınan gelir vergisi oranı ise yüzde 15 ile bu oranın neredeyse üç katı.

Bu rakamlara rağmen, hükümetin açıkladığı teşvik sistemiyle patronlar üzerinde vergi yükünün hafifletilmesi yönünde kararlar alınmıştı. Teşvik sistemiyle vergi adaletsizliğinin emekçiler aleyhine daha da artacağı ifade ediliyor.

GELİR UÇURUMU

Maliye’nin açıkladığı Türkiye genelinde en yüksek beyanda bulunan 100 mükellef listesinin kendi içindeki analitiğine göre de “elde edilen kazançların”, asgari ücretlilerin kazancıyla karşılaştırılmasıyla da derin uçurum ortaya çıktı. 2011 yılı vergilendirme dönemi içinde maliyenin tüm mükellefler ortalama tahakkuk verilerine göre; “100 Vergi Rekortmeni” yıllık 2 milyar 40 milyon lira kazanç elde ederken, aynı kazancı yaklaşık 3 milyon 215 bin asgari ücretli ancak elde edebiliyor. Diğer bir ifadeyle 32 bin 150 asgari ücretlinin yılda kazandığı geliri bir zengin tek başına elde edebiliyor.

İncelemede ortaya çıkan çarpıcı tespitlerden bir diğeri ise medyada her yıl açıklanan “En Zengin 100 Türk”ten çok sayıda ismin Maliye’nin açıkladığı vergi rekortmenleri listesinde bulunmayışı oldu.

ZENGİNDEN AZ VERGİ ALINIYOR

Vergi istatistiklerini değerlendiren İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye’de vergi geliri politikasının büyük oranda adaletsiz vergi olarak tanımlanan “dolaylı vergiler” üzerine kurulduğunu anımsatarak, vergideki adaletsiz dağılımın Türkiye’nin kronik sorunu olduğunu belirtti. Arıkan, Türkiye’de büyük zengin ve patronların yüksek vergi ödemekten şikayetçi olduklarını dile getirdiklerini, oysa dar gelirlilerin kazançlarının tümünü tükettikleri için tamamen vergilendirildiğini vurguladı.

Varlıklı sınıflara ait şirket ve banka gibi işletmelerin, kurumlar vergisi olarak toplam vergide yüzde 10 payları olduğunu bunun da büyük bir haksızlık olduğunu söyleyen İSMMMO Başkanı Arıkan “Varlıklıların gelir vergisindeki katkısı da toplamın içinde devede kulak kalıyor” diye konuştu.

Arıkan, dünyada gelişmiş ülkelerde vergi adaletinin temel unsurunu oluşturan “az kazanandan az, çok kazanandan çok” ilkesini Türkiye’nin de hayata geçirmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Vergi tabanının genişletilmesi, düşük gelir gruplarına vergi muafiyeti sağlanması ve dolaylı vergilerin bütçe payının geriletilmesi vergi politikasının temel karakterini oluşturmalı.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Demokratik yeni bir anayasa için mücadele’

SONRAKİ HABER

Komşuda seçime AB ve IMF karşıtlığı damga vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...