12 Temmuz 2016 17:20

DBPve DTK: Yıkımdan vazgeçilsin kuşatma kaldırılsın

Şırnak ve Nusaybin’de 'operasyon bitti' açıklamasına rağmen ağır kuşatmanın sürmesine tepki gösteren DBP ve DTK kuşatmayı kaldırma çağrısı yaptı.

Paylaş

Şırnak ve Nusaybin’de operasyonların bittiği açıklanmasına rağmen ağır kuşatmanın sürmesine tepki gösteren DBP ve DTK, kuşatmaların bir an önce kaldırılması çağrısı yaptı. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK), operasyonların bittiği açıklanmasına rağmen ablukanın sürdüğü Şırnak ve Nusaybin’in durumuna ilişkin Diyarbakır’daki DBP Genel Merkez İrtibat Bürosunda toplantı düzenleyerek, ablukanın kaldırılması çağrısı yaptı. Toplantıda konuşan DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Seydi Fırat, Yüksekova, Sur, Nusaybin, Silopi, Cizre, İdil ve Şırnak devlet güçlerinin ağır silahlarla büyük bir yıkım gerçekleştirdiğini ifade etti. Bu merkezlerde binlerce konut ve işyerinin yerle bir edilerek kullanılmaz hale getirildiğine işaret eden Fırat, yüz binlerce çocuk, genç, yaşlı ve kadının çok ağır koşular altında, 50 dereceye varan sıcak şartlarında çadırlarda kalarak topraklarını terk etmediklerini söyledi. 

‘SİSTEMLİ BİR KIYIM SÖZ KONUSU’

Yaşlı ve çocukların, sağlıklı insanların dahi kaldıramayacağı koşullara maruz bırakılmasının bilinçli ve sistemli bir kıyım olduğuna vurgu yapan Fırat, insanların oturacak durumda olan evlerine yerleşmelerine engel koymanın, ancak düşmanca bir yaklaşımla izah edilebileceğini ifade etti. Fırat, “İnsanların evlerine, şehirlerine giriş çıkışları üzerinde sistemli bir baskı uygulanıyor. Çok zor koşullarda yaşayan insanlara akrabaları veya başkaları tarafından toplanan yardımların ulaştırılması dahi engellenmektedir. Mahalleler, sokaklar birer güvenlik kışlasına dönüştürülmüştür. Her gün her saat halk psikolojik baskıya maruz kalıyor. Sivil yerleşim alanlarında güvenlik güçleri periyodik bir biçimde gövde gösterisini yaparak, halkı taciz etmektedir. Tehdit, baskı, gözaltına almalar ve işkenceye maruz kalmaları sıradan uygulamalara dönüşmüş bulunuyor” şeklinde konuştu. 

‘YIKIM VE KIYIMA DOYMADINIZ MI?

Hükümetin operasyonların bittiğini ilan etmesine rağmen operasyon süreçlerinden daha katı, daha çekilmez uygulamaların tüm yoğunluğuyla devam ettiğini dile getiren Fırat, AKP’nin bu tür uygulamalarla halkı teslim almak istediğini söyledi. Fırat, “AKP hükümeti şunu bilmelidir ki faşizan uygulamalarıyla Kürt halkının onuru ve vicdanı üzerinde yaratığı tahribatla asla amacına ulaşamayacaktır. AKP hükümetine soruyoruz. Bu kirli ve kıyıcı uygulamalarınla nereye varacaksın, yaptığın yıkım ve kıyıma doymadın mı daha? Kürt halkına karşı başlattığın saldırıyı zaman geçirmeden vazgeçmeye, halkın yaşamı üzerinde uygulanan sokağa çıkma yasağını kaldırmaya yönelik çağrımızı yeniliyoruz” dedi. 

Fırat, Şırnak, Nusaybin başta olmak üzere birer açık hava hapsine çevrilen alanlardaki uygulamalara karşı halkın her alanda tepki göstermeye çağırdıklarını dile getirdi. 

Açıklamanın ardından gazetecilerin SADAT AŞ’yi sorması üzerine DTK Başkanlık Divanı Üyesi Musa Farisoğulları, DBP ve DTK’nin Lice’deki operasyonların ardından ziyaretlerde bulunduğunu ve bu ziyaret sırasında birçok özel hareket timlerinin göğüslerine Enfal simgeleri yapıştırdığının görüldüğünü söyledi. Direniş alanları Şırnak, Cizre, Sur ve daha birçok yerde farklı grupların olduğunu bildiklerini dile getiren Farisoğulları, bu alanlarda da Enfal simgesini takanların, kendi aralarında Arapça konuşan grupların olduğunu dile getirdi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Parmakları kopan işçiyi ortada bıraktılar

SONRAKİ HABER

UNESCO tahrip edilen Sur’u ele alacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...