12 Temmuz 2016 14:54

‘UNESCO’nun neyi koruyacağına hükümetler mi karar verecek?’

Tezcan Karakuş Candan, Mecliste görüşülecek Uluslarası İş Gücü Kanun Tasarısı ve UNESCO Dünya Kültür Miras Komitesinin Türkiye toplantısını değerlendi

Paylaş

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mecliste görüşülecek Uluslarası İş Gücü Kanun Tasarısı ve UNESCO Dünya Kültür Miras Komitesinin Türkiye toplantısını değerlendirdi. 

Candan, Mecliste görüşülecek yasayla, yine Meclisten geçtiğimiz günlerde geçen, özel istihdam büroları ve kiralık işçi yasası arasındaki bağlantıyı açıkladı. Uluslararası İş Gücü Kanun Tasarısı’nda yabancı mimar, mühendis, eğitimcilerin kamuda çalıştırılmayacağına yönelik algının aldatmaca olduğunu ifade eden Candan, “Bu yasayı kiralık işçilik yasası ve taşeron işçilikle değerlendirdiğinizde kamu her hangi bir firmadan hizmet alımı yapacak. Yabancıları, bu firmalar aracılığıyla kamuda da çalıştırmış olacaklar. Yasa emperyalistlerin denetimine giren iş gücü süreciyle bizi karşı karşıya bırakacak. Türkiye kendi iş gücünü mülteci konumuna getirecek. Nitelikli eğitimli iş gücümüzü gözden çıkarıp, kendi ülke iş gücünüzü sömürünü kucağına atmak, kabul edilecek bir durum değildir. Sermayenin çıkarları doğrultusunda yasa yapma yaklaşımı bu hükümeti götürür” diye konuştu.  

‘UNESCO’YA BİREYSEL BAŞVURU OLSUN’

UNESCO’nun İstanbul’daki toplantısını da değerlendiren Candan,  “UNESCO’nun neyi koruyacağına hükümetler mi karar verecek? Buna kurumun karar vermesi gerekiyor. Bir ülkenin 12 bin 500 yıllık şehrinde 600 yakın tescilli yapısının bulunduğu alanda taş üstünde taş kalmamışsa, UNESCO İstanbul’da toplanıyorsa, onun bir heyetinin Diyarbakır Sur’da olması gerekiyordu. Olmuyorsa UNESCO hiçbir şeyi korumuyor demektir. Diyarbakır Sur’un yıkımını izlediler, kendilerini gözden geçirmeliler” dedi. 

Candan, UNESCO’nun Sur’da yakından sonra tespit yapmasının anlamsız olduğuna dikkat çekti. Candan, “Bir mirasın korunması için devletlerin başvurması gerekiyor. 

Bu yanlış bir uygulama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde olduğu kurumsal ve bireysel başvuruları kabul etmelidir. Devletlerin siyasal politikasının güdümünden kurtulmalıdır” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

RTEÜ’de de röntgen teknisyenleri kanser iddiası

SONRAKİ HABER

Ordu’da sağlık tehlikesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...