12 Temmuz 2016 13:06

18 üniversitede rektörlük seçimleri yapıldı

Aralarında Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Ankara Üniversitesi’nin de bulunduğu 18 üniversitede rektörlük seçimleri yapıldı.

Paylaş

Aralarında Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Ankara Üniversitesi’nin de bulunduğu 18 üniversitede rektörlük seçimleri başladı. Öğretim üyeleri, seçimlerine saygı duyulmasını ve seçim sonucunda belirlenen rektörün değiştirilmemesini bekliyor. Dicle Üniversitesi Eğitim Sen Üniversite temsilcisi Zeki Kanay, “Rektörlük seçimlerinde bilimsel çalışmalar ve bölgede yaşananlar özelinde vaatler yerine bina yapmayı vaadeden rektör adaylarıyla karşı karşıyayız. Bilimsel, özerk ve demokratik bir üniversite isteyen rektörler seçilmeli” dedi.

ODTÜ, Boğaziçi, Ege, Ankara Üniversitesi, İTÜ, Gazi, Yıldız Teknik, Adana Bilim ve Teknoloji, Akdeniz, Atatürk, Cumhuriyet, Çukurova, Dicle, Dokuz Eylül, Fırat, Gaziantep, İnönü, Karadeniz Teknik, 19 Mayıs ve Trakya Üniversitesi’nde rektörlük seçim süreci başladı.

SON KARAR SARAY’IN

Perşembe gününe kadar sürecek oy verme işleminin ardından, bu üniversitelerde ortaya çıkacak sonuçlar 15 Temmuz’da YÖK’e bildirilecek. Sonuçların belli olmasının ardından Rektör Adayları İnceleme Komisyonu bu sonuçlara yönelik çalışmasını 18-26 Temmuz’da yapacak. YÖK Genel Kurulu 27-28 Temmuz’da toplanacak ve sonuçlar 1 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı’na iletilecek. Listelerin iletilmesinin ardından tüm rektörlük atamaları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Oy kullanacak öğretim üyeleri seçimlerine saygı duyulması, sıralamanın bozulmamasını istiyor.

BİLİMSEL, ÖZERK ÜNİVERSİTE TALEBİNE SAHİP ÇIKILMALI

Bölgenin en büyük üniversitelerinden Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde yapılan rektörlük seçimlerine ilişkin konuşan Dicle Üniversitesi Eğitim Sen Üniversite temsilcisi Zeki Kanay, “Rektörlük seçimlerinde bilimsel çalışmalar ve bölgede yaşananlar özelinde vaatler yerine bina yapmayı vadeden rektör adaylarıyla karşı karşıyayız. Bilimsel, özerk ve demokratik bir üniversite isteyen rektörler seçilmeli” dedi.

Birçok ilde olduğu gibi Dicle Üniversitesi’nde (DÜ) de rektörlük seçimi yapıldı. Tüm yarış cenderesi içerisinde akademik ve bilimsel tartışmaların yerine yüzeysel vaatlerin tartışıldığını belirten Dicle Üniversitesi Eğitim Sen Üniversite temsilcisi Zeki Kanay, “Bilimsel, özerk ve demokratik bir üniversite isteyen rektörlerin seçilmesini istiyoruz, ancak bugün gelinen nokta bilimsel akademik tartışmaların aksine ilerliyor. Bizler Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) ile Avrupa Yüksek Öğretim Kurumları Birliği anlayışını ilke edinen, Yüksek Öğretim Kurumlarının özerkliğini ve üniversite bileşenlerinin aktif katılımını içeren, çoğulcu, cinsiyet özgürlükçü, şeffaf ve herkesi kucaklayan bir yönetim anlayışını benimseyen rektörlerin seçilmesinden yanayız” dedi. Seçilecek olan rektörün bölgenin toplumsal ve sosyal gerçekliğini bilen ve bu gerçekle hareket edebilen biri olması gerektiğine vurgu yapan Kanay, “Üniversitelerin varlık sebebi olan ‘Öğrenci odaklı’ bir yönetim anlayışı istediklerini belirtti.

Eğitim Sen, Diyarbakır’da kentin belirli noktalarına pankartlar asarak, “Rektörlük seçiminde; Emek, doğa ve öğrenci sömürüsüne karşı çıkan bir rektör istiyoruz” diyerek taleplerini dillendirdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
 

EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖR ADAYINI SEÇTİ

Ege Üniversitesi ‘’RektörAdayı Belirleme Seçimi’’ Prof. Dr. Yusuf Vardar (MÖTBE) Kampüs Kültür Merkezi'nde saat 09.00'da başladı. Ege Üniversitesi'nde görev yapan bin 764 öğretim üyesinden  bin 1604’nün oy kullandığı seçimde oy verme işlemi saat 16.00'da sona erdi.

Prof. Dr. Musatafa AKIN, Prof. Dr. Adnan Yüksel GÜRÜZ,  Prof. Dr. CüneytHOŞCOŞKUN,Prof. Dr. Nadide KAZANCI, Prof. Dr. Yeşim KİRAZLI,  Prof. Dr. Kamil KUMANLIOĞLUProf. Dr. Akın OLGUN, Prof. Dr. Mehmet ÖZKAHYA, ve Prof. Dr. TahirYAĞDI’nın aday olduğu seçim tamamlandı 

Sandıkların açılmasının ardından yapılan sayım sonucunda Prof. Dr Yeşim KİRAZLI 382, Prof. Dr. Kamil KUMANLIOĞLU 315 Prof. Dr Nadide KAZANCI 246 oyla ilk üç sırayıaldı.

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ'NDE EN ÇOK OYU PROF. DR. KÖSE ALDI

Dokuz Eylül Üniversitesi rektörlük seçimleri yapıldı. En çok oyu Mühendislik Fakültesi'nden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse aldı. 

Dokuz Eylül Üniversitesi rektörlük seçimi Sabancı Kültür Merkezi'nde yapıldı. Seçimde bin 500 akademisyen oy kullandı, 32 oy boş çıkarken 19 oy geçersiz sayıldı. Prof. Dr. Mehmet Füzün'den boşalacak koltuk için Mühendislik Fakültesi'nden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse 361, Prof. Dr. Can Karaca 253, İşletme Fakültesi'nden Prof. Dr. Adnan Kasman 240, eski başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas 226, Prof. Dr. Erdal Çelik 139, Prof. Dr. Abidin Cenk Erdal 84 oy aldı. En çok oy alan altı aday, YÖK'e gönderilecek. İlk altı aday arasına giremeyen isimler ve aldıkları oylar şöyle gerçekleşti: 

"Hasan Havıtçıoğlu 81, Ömer Dumlu 51, Yeşim Kamile Aktuğlu 8, Abdurrahman Orhan Mağden 6" Seçimde sandıktan bir oy da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çıkması dikkat çekti. İlk altıya giren adayların mutluluğu yüzlerine yansırken en çok oy alan Prof. Dr. Köse, yakın çevresine "İkinci raundu bekleyeceğiz" dedi. En çok oy alan altı adayın ismi YÖK'e bildirecek. 18-26 Temmuz arasında Rektör Adaylarını İnceleme Komisyonu çalışacak. Bu komisyonun raporları 27- 28 Temmuz'da toplanacak YÖK Genel Kurulu'nda değerlendirilecek, aday sayısı her üniversitesi için 3'e indirilip liste 1 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı'na sunulacak. Rektörlerin görev süresi ağustos ayının ilk haftasında dolduğu için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın o hafta içinde atama yapması bekleniyor.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) gerçekleştirilen rektörlük seçiminde bin 32 profesör, doçent ve yardımcı doçent kadrosunda bulunan öğretim üyesinden 947'si sandığa gitti. Seçimde mevcut Rektör Mustafa Kibar, 746 oy aldı. Prof. Dr. Dilek Özcengiz 124 oy ve Prof. Dr. Alper Güvel ise 38 oy toplayabildi. Diğer adaylardan Mesut Başıbüyük, Seyhan Tükel, Şeref Erdoğan, Ali Osman Ateş ve İbrahim Halil Elekçioğlu'na ise 1'er oy çıktı. Seçimde, 34 oy da geçersiz sayıldı.

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde 680 akademisyenden 662'sin sandığa gittiği seçimde 4 kişi boş boş kullandı. 658 oyun geçerli sayıldığı seçimlerde; 126 oy alan Prof. Dr. Ali Gür birinci, Cahit Bağcı 112 oyla ikinci, Mehmet Koruk 103 oyla üçüncü, Tevfik Gülsoy 94 oyla dördüncü, Metin Bayram 75 oyla beşinci, İbrahim Güzelbey 50 oyla altıncı, Mehmet Tarakcıoğlu 44 oyla yedinci, Recep Yumrutaş 40 oyla sekizinci, Mustafa Namıduru 8 oyla dokuzuncu, 6 ay alan Orhan Göztaşı ise onuncu oldu.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Atatürk Konferans Salonu'nda saat 10.00 sıralarında başlayan oy verme işlemi saat 16.30'da tamamlandı. Oyların sayım işlemi 2.5 saat sürdü. 

1086 öğretim üyesinin oy kullandığı seçimde 1066 oy geçerli, 5 oy geçersiz sayıldı. 15 oy da boş çıktı. Seçim sonunda ilk sırada yer alan Prof. Dr. İbrahim Demir 339 oy, Vekil Rektör Prof. Dr. Mustafa Ünal 332 oy, Prof. Dr. İsmail Boztosun 162 oy, Prof. Dr. Muharrem Certel 106 oy, Prof. Dr. Hüseyin Basım 46 oy, Prof. Dr. Muharrem Kılıç 44 oy, Prof. Dr. Nevzat Çevik ise 37 oy aldı. Rektör adayları, dostane bir seçim olduğunu belirterek, 3 ayaklı seçimin ilk ayağını tamamladıklarını söyledi.

Bu sonuca göre en az oy alan Prof. Dr. Nevzat Çevik dışındaki 6 adayın ismi YÖK'e bildirilecek. YÖK aday sayısını 3'e düşürerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunacak. Seçim takvimi, Cumhurbaşkanı'nın bu isimlerden birini rektör atamasıyla son bulacak.

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) bugün gerçekleşen rektörlük seçiminde 16 adaydan YÖK'e gönderilecek ilk 6 isim beli oldu. Sandıktan çıkan ilk 6 isim Şaban Sarıkaya, Sait Bilgiç, Şenol Eren, Yılmaz Can, Bünyamin Şahin ve Ali Haydar Şahinoğlu oldu. 978 öğretim üyesinin oy kullandığı seçimde Prof. Şaban Sarıkaya 163, Prof. Dr. Sait Bilgiç 161, Prof. Dr. Şenol Eren 134, Prof.Dr. Yılmaz Can 115, Prof.Dr. Bünyamin Şahin 85 ve Prof.Dr. Ali Haydar Şahinoğlu 85 oy aldı.
 

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ'NDE EN ÇOK OYU REKTÖR KOCACIK ALDI

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) rektörlük seçimleri yapıldı. Toplam 7 adayın yarıştığı seçimlerde en yüksek oyu mevcut rektör Prof.Dr. Faruk Kocacık aldı. 

CÜ Kültür Merkezi'nde sabah saat 09.00'da başlayan oy verme işlemi saat 14.00'te sona erdi. Ardından yapılan sayımlar sonucunda mevcut rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık en yüksek oyu alan aday oldu. 801 oyun kullanıldığı seçimlerde 786 oy geçerli sayıldı. Seçim sonucunda Prof.Dr. Faruk Kocacık 280 oyla birinci olurken, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Alim Yıldız 158, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz 126, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Ana Bilim Dalı Prof.Dr. Yeltekini Demirel 80, Tıp Fakültesi Ortopedi ve Tramvatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayatı Öztürk 67, Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Berkan 64, Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Özdemir ise 11 oy aldı.

FIRAT ÜNİVERSİTESİ 

Fırat Üniversitesi'nde rektörlük seçimi sonuçları açıklandı. Toplam 6 rektör adayının yarıştığı seçimlerde 938 öğretim üyesinden 905'i oy kullandı. Oylardan 893'ü geçerli 12'si geçersiz sayıldı. 

Fırat Üniversitesi AKM Salonunda gerçekleşen seçimlerde rektör adaylarının aldığı oy dağılımı şöyle: Prof. Dr. Berrin Tarakçı 5 oy, Prof. Dr. Bilal Üstündağ 65 oy, Prof. Dr. Erol Keleş 380 oy, Prof. Dr. Hüseyin Turhan 8 oy, Prof. Dr. Kutbettin Demirdağ 417 oy, Prof. Dr. Mehmet Şekerci 18 oy aldı.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ

Atatürk Üniversitesi’nde 15 adayın yarıştığı seçimlerde mevcut Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, ikinci dönemini de tamamladığı için aday olamadı. 

Üniversitede bin 331 akademisyenin oy kullandığı seçimin sonuçlarına göre Tıp Fakültesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Ömer Selim Yıldırım ilk sırada yer alırken, ikinci sırada ise yine Tıp Fakültesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Serdar Sevimli yer aldı. Seçimlerde 3. Prof. Dr. Üstün Özen, 4. Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 5. Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu olurken, YÖK'e sunulacak son isim ise 6. sırada Prof. Dr. Ümit Demir olarak belirlendi. Seçimlerde 1 oyun da mevcut Rektör Hikmet Koçak'a çıkması salonda gülüşmelere neden oldu.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ 

Trakya Üniversitesi’nde, yapılan rektörlük seçiminde Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu 279 oy alarak birinci oldu.

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde 6 adayın katıldığı Rektör aday seçimi için 704 öğretim üyesinden 647 öğretim görevlisi oy kullandı. Diğer 57 öğretim görevlisi yurt dışı programı veya rahatsızlıkları nedeniyle mazeret belirterek seçimlere katılmadı. 

Seçim sonuçlarına göre, Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu 279 oyla birinci, mevcut rektör Prof. Dr. Yener Yörük 219 oyla ikinci, Prof Dr. Ahmet Günşen 82 oyla 3'üncü oldu. Diğer adaylardan Prof Dr. Ahmet Güneşen 82, Hüseyin Sarıoğlu 31, Erol Ulusoy 11, Metin Aydoğdu ise 4 oy aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Caz Festivali’nde cazın iki duayenine onur ödülü

SONRAKİ HABER

Yemen’de sivilleri İngiliz silahları öldürüyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...