12 Temmuz 2016 12:56

İstanbul Caz Festivali’nde cazın iki duayenine onur ödülü

İstanbul Caz Festivali’nin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” cazın iki duayen ismi Özdemir Erdoğan ve Saksafon Ustası Ergüven Başaran’a verildi.

Paylaş

İstanbul Caz Festivali’nin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” gecesi, önceki gün Avusturya Başkonsolosluğu, Avusturya Kültür Ofisi bahçesinde yapıldı. Ödüller cazın iki duayen ismi Özdemir Erdoğan ve Saksafon Ustası Ergüven Başaran’a verildi. Gece, Swing UNLTD ve Uninvited Jazz Band konseriyle devam etti. 

MÜZİĞİN HER TÜRÜNE HAKİM BİR MÜZİSYEN

Festivalde bu sene “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün sahiplerinden biri olan 1960 yılında TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası Üyesi Basçı Eray Turgay’ın yönlendirmesi ile caz müziğiyle buluşan Özdemir Erdoğan oldu. 1962-1964 yıllarında aldığı klasik gitar eğitiminin ardından kuzey ülkelerinde profesyonel müzik kariyerini geliştirerek caz müzisyenleriyle tanışma ve çalışma fırsatı bulan Edoğan, 1968 yılında ilk profesyonel orkestrasını kurdu ve yılın en iyi gitaristi ödülünü aldı. 1969 yılındaki çalışmaları ona ilk altın plak ödülünü getirdi ve bunu birçok ödül takip etti. 1974 yılından sonra besteci yönüne ağırlık verdi, yaptığı besteler birçok ödül aldı. 1990’lı yıllarda Türk müziği yorumlarıyla yine geniş kitlelere ulaştı. 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 2014’te yayımladığı Türk Caz Tarihinde Işıksız Kalanlar albümünün ardından cazın önemli bestecileri arasında yer almaya devam ediyor. 

SWİNG’E NEFESİYLE HAYAT VEREN BİR MÜZİSYEN

Festivalin ikinci Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise profesyonel müzik hayatına 1961 yılında başlayan ve ülkemizin caz ve hafif müzik tarihinde önemli bir yer tutan bir saksafon Ustası Ergüven Başaran’a verildi. Müziğe Tevfik Çelen ve Salih Durutaş’tan klarnet, Celal Bozsay’dan alto saksafon, Şerif Yüzbaşıoğlu’dan armoni dersleri alarak başlayan Başaran 1963 yılından itibaren batı müziğinin Türkiye’de yer etmesinde büyük payı olan birçok farklı orkestrada saksafoncu olarak yer aldı. Türkiye’nin dört bir yanında en saygın kulüplerde konserler veren Başaran Ajda Pekkan, Nil Burak, Nazan Şoray gibi 1970’lerin pop divalarının vazgeçilmez saksafoncusu oldu. 1982 yılında Süheyl Denizci’nin kurduğu TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrasında görev almaya başlayan ve 2002 yılına dek bu orkestradaki görevini sürdüren Başaran, Türkiye’de ilk defa dört saksafoncunun bir araya geldiği İstanbul Saksofon Dörtlüsü’nü kurdu. 

Özdemir Erdoğan ve Ergüven Başaran’ın plaketlerini İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin verdi. Gece, Ergüven Başaran’ın swing klasiklerini cazla tekrar yorumlayan projesi Swing UNLTD konseri ve sonrasında sahne alan, çeşitli ülkelerden müzisyenlerin bir araya gelerek oluşturduğu swing caz grubu Uninvited Jazz Band konseriyle devam etti.   (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kazım Arslan: Varlık barışı değil, varlık bağışı geliyor

SONRAKİ HABER

18 üniversitede rektörlük seçimleri yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...