12 Temmuz 2016 09:28

Mersin’de 'barış imzacısı' 4 akademisyen hakim karşısında

Mersin Üniversitesi'nde görevli 4 akademisyen, 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'terör örgütü propagandası' iddiasıyla hakim karşısında.

Paylaş

“Bu suça ortak olmayacağız" bildirgesine imza attıkları için haklarında dava açılan Mersin Üniversitesi'nde görevli 4 akademisyen’in duruşması öncesi bir araya gelen akademisyen, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri “barış mücadelesini” sürdürdüklerini ve imzacı akademisyenlerle dayanışma içerisinde yanında vurguladılar.
Barış için akademisyenler tarafından hazırlanan “bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atanlara baskı devam ediyor. Mersin Üniversitesi’nde imzacılar arasında yer alan 4 akademisyen, Facebook paylaşımları nedeniyle 21.5 yıla varan hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Mersin’de imzacı 21 akademisyenden 6’sının görevine son verilmişti. Daha sonra, imzacı akademisyenlerden Hakan Mertcan, Mustafa Şener ve Selim Çakmaklı hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” davası açıldı. Yine bu üç akademisyenle beraber Esin Gülsen’e “terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” suçlamasıyla yeni bir dava daha açıldı. Ayrıca Mertcan, Gülsen ve Çakmaklı hakında, "Halkı kin ve düşmanlığa alenen sevk etmek" iddiasıyla yeni bir soruşturma başlatıldı.
Duruşma öncesi, imzacı akademisyenlerden Sibel Özbudun ve  Onur Hamzaoğlu’nun yanı sıra, Eğitim Sen Merkez Yöneticisi İsmail Sağdıç, TTB Merkez Konsey Üyesi Dursun Yaşar Ulutaş, EMEP GYK üyesi Sedat Başkavak, CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, Adana Baro Başkanı Gazi Mengücek Çıtırık ve çok sayıda sendika, kitle örgütü temsilcileri akademisyenlere destek açıklaması yaptı.

‘DEMOKRASİ’ DİYEN SUSTURULUYOR

Açıklamada konuşan Eğitim Sen Yöneticisi İsmail Sağdıç, “Barış isteyen, demokrasi isteyen susturulmak isteniyor. Siyasi iktidar ve cumhurbaşkanının aksine konuşan herkes iktidarın baskılarına maruz kalıyor. Haklarında hiçbir mahkeme kararı olmayan akademisyenler görevlerinden alınıyor. Tüm bu baskılara karşı mücadelemiz devam edecek. 20 Temmuz’da YÖK’te hakkında disiplin soruşturması açılan akademisyenerin duruşmaları görüşülecek. Biz buradan ilan ediyoruz. YÖK disiplin yönetmeliği mahkeme kararıyla geçersizliği ortaya konulmuştur. O nedenle YÖK’ün disiplin yönetmeliği yok hükmündedir ve buna göre soruşturma açılan tüm akademisyenlerin hakkındaki dosyalar düşmüş durumdadır” dedi.

BARIŞI SAVUNANLARIN BİRLEŞMESİ GEREK

CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı ise barış isteyen akademisyenlerin yanlarında olduğunu belirterek, barışı, bilimi, demokrasiyi savunanların faşizme karşı birleşmesi gerektiğini söyledi.
Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ise “Akademisyenin elinden bilimi, itirazı, kuşkuyu, araştırmayı alırsanız toplumu susturursunuz. O nedenle biz Adana Barosu olarak susturulmaya çalışılan akademisyenlerin yanındayız” diye konuştu. Saat 11: 30'da başlaması beklenen duruşma 15:00'a ertelendi. (Mersin/EVRENSEL)

BİAT ETMEDİKLERİ İÇİN YARGILANIYORLAR

Ahmet YİĞİT
Mersin

Akademisyenlerle dayanışmak için Mersin’e giden Sibel Özbudun, “Bu arkadaşlar üniversiteye karşı, üniversitenin onurunu, bilimi savunuyorlar. Bilimin ne devlete, ne sermayeye ne de dine biat etmeyeceğini gösterdikleri için yargılanıyorlar” dedi.  
Bildiriye imza atanlara yapılan baskılar ve bu baskılara karşı büyüyen dayanışma için Özbudun şunları söyledi:  “Bu baskıların bir ayağı biat eden bir üniversite yaratmak. Üniversite içerisinde bir kadrolaşma ve kendi meşrebinden olmayanları da bastırarak susturmak. Akademisyenlere ilişkin linç kampanyasının reel bir ayağı oldu. Üniversitelerdeki kimi arkadaşlarımız, üniversiteleri terk etmek zorunda kaldılar, kimi kentlerini terk etmek zorunda kaldılar. Sadece bu politik bir dışlama değil, toplumda geniş bir dışlama söz konusuydu. Bunu da yine toplumun aydın nefretine bağlıyorum.  Havuz medyası da bu linç kampanyasında yer aldı. Ben bu olayı üniversitelerde bir temizlik hareketi olarak görüyorum. Bu süreçlerin sonunda bir aydınlık elbette görülmektedir. Güneşin doğduğu yer, karanlığın en koyu olduğu yerdir. Mutlaka çıkacaktır. Tabi bize biçilen deli gömleğini yırtmamız gerekiyor.”

ÖNCEKİ HABER

Özel güvenliği vuran Onur Özbizerdik'e 5 yıl hapis cezası

SONRAKİ HABER

Binali Yıldırım: Acil servise kız bakmaya gidiyorlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...