12 Temmuz 2016 07:08

TMMOB: Mesleğimize ve yasamıza sahip çıkacağız

TMMOB, Uluslararası İş Gücü Kanun Tasarısı’nın geri çekilmesini istedi.

Paylaş

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), bugün Meclis'te görüşülmesi düşünülen Uluslararası İş Gücü Kanunu Tasarısı’na itirazları olduğunu açıkladı. Kocaeli'de Makine Mühendisleri Odası'nda bir araya gelen TMMOB üyeleri, basın açıklaması düzenleyerek, "Kendi ülkemizde mülteci olmayacak, mesleğimiz ve yasamıza sahip çıkacağız" dedi.

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ünal Özmural tarafından yapılan açıklamada görüşülecek olan yasanın hayata geçirilmesiyle bir çok olumsuzluğun ortaya çıkacağı vurgulandı. Yasanın jet hızıyla hayata geçirilmek istendiğini belirten Özmural, "Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı Bakanlar Kurulu’nun 22.06.2016 tarihli kararı üzerine Başbakan imzalı olarak 23.06.2016 tarihinde TBMM Başkanlığına iletildi. Bu tasarı 28.06.2016 tarihinde ilgili Meclis komisyonunda jet hızıyla  onaylandı. Tamamen uluslararası sermaye ve yerli işbirlikçilerinin lehine olan tasarı, ülkemiz ve birçok akademik meslek disiplini ile birlikte yerli mühendis, mimar, şehir planlamacıları aleyhine birçok olumsuzluğu içermekte" ifadelerini kullandı.

‘HAKSIZ REKABET ORTAYA ÇIKACAK’

Özmural, tasarının yasalaşması durumunda yaşanacakları sıralayarak şöyle konuştu: "Yabancı sermaye lehine yapılan önceki bütün yasaların mantığı doğrultusunda bir düzenleme daha yapılmış olacak. Ülkemiz mühendis, mimar, şehir planlamacıları, kendi ülkelerinde mülteci ve ikinci derecede ucuz bir işgücü konumuna düşürülecek. Yabancıya bağımsız çalışma izni verilecek, yurttaşlarımızın serbest çalışma hakkı ellerinden alınarak yabancıların yanında düşük ücretli çalışan konumuna getirilecek. Rekabet ve haksız rekabet, yabancı çalışanlar lehine olacak. Mühendis, mimar, şehir planlamacısı işsizliği artacak. Akademik ve mesleki yeterliliğini kanıtlamayan, diploma denkliği aranmayan yabancı çalışanlar 'nitelikli işgücü' sayılacak, kanıtlayan yurttaşlarımız ise 'ara eleman' konumuna indirgenecek. Başka ülkelerin teknik elemanları hiçbir denetim ve kontrole tabi olmaksızın 'beyana dayalı' olarak ülkemizde meslek icra edeceklerdir. Yabancı çalışanlar ülkemize gelmeden, uzaktan ve vergi ödemeksizin çalışabilecek; ülkeye gelenler ise çalışma ve ikamet izni almaktan muaf tutulacak" dedi.
Kendi ülkesinde yabancı konumuna getirilen mühendis, mimar ve şehir planlamacıları, yurttaşlık ve meslek haklarını elinden almak isteyenlere 'dur!' diyeceklerinin altını çizen Özmural, "Mühendisini, mimarını, şehir plancısını gözden çıkaranlar bilmeliler ki, bu ülkenin mühendis, mimar, şehir planlamacıları da kendilerini gözden çıkaracaktır. Üyelerimizi, halkımızı ve kamuoyunu bu konuda duyarlılığa ve dayanışmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ihlamur Parkı Dayanışması, meclis toplantısına alınmadı

SONRAKİ HABER

Meteoroloji uyardı: Kavurucu sıcaklar geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...