12 Temmuz 2016 05:12

Rio’da güvenlik önlemleri hak ihlallerine dönüştü

Olimpiyat oyunlarına bir ay kala Brezilya polisinin başkent Rio’da güvenliği sağlamak için başvurduğu ‘tedbir’ler, hak ihlallerine yol açıyor.

Paylaş

Rio de Janerio'da yaklaşık bir ay sonra düzenlenecek olan 2016 Olimpiyat Oyunları süresince güvenliği sağlamak gerekçesiyle polisin yaptığı operasyon ve ani mahalle baskınları bir çok can kaybına yol açarken şehirdeki hayatında durmasına neden oldu.

ÇOCUKLAR MAHSUR KALDI

El Cezire’nin haberine göre, geçtiğimiz çarşamba akşamı kaçak bir uyuşturucu çetesi liderini yakalamak için düzenlenen operasyon nedeniyle, 80 çocuk yerel bir sivil toplum binasının içinde mahbur kaldı. Mayıs ayında yapılan operasyonlar esnasında çıkan çatışmalarda 40 sivil 84 polis hayatını kaybetti. Çarşamba günü düzenlenen operasyonda biri sağlık görevlisi olmak üzere iki kişi vurularak hayatını kaybetti. Polis, Rio Havaalanının üzerinde bulunan gecekondu mahallesi Mare’ye düzenlenen operasyonu uyuşturucu çete liderini yakalamak amaçlı düzenlediğini söylese de, mahalle halkı bunun bahane olarak kullanıldığından şikayetçi.

HER 4 MARELİDEN 1’İ POLİS ŞİDDETİ GÖRÜYOR

Mare’de yaşayan Alberto Alexio, “Uyuşturucu çeteleriyle savaşı burada yaşayan nüfusu bakılamak için kullanıyorlar” diyor. Geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre Mare’de yaşayan her 4 kişiden 1’i yani 130 bin Mareli polis şiddetine maruz kalıyor.
Favela (Brezilya’daki gecekondu mahaleleri) üzerine çalışan tarihci Mauro Amoroso, yaptığı açıklamada, polis operasyonlarının yeni olmadığını, Rio’nun gecekondu mahallelerine karşı dışlayıcı ve ön yargılı bir tavır sergilediğini vurguladı.
Rio’da ne zaman büyük bir organizazyon olsa polisin gecekondu mahallelerine operasyon düzenlediğinin ve bunun ölümlerle sunuçlandığının altını çizen Amoros, Dünya Kupası sırasında düşük gelirli mahallelerde adeta ‘askeri diktatörlük’ dönemi yaşatıldığını ifade etti.

‘MARELİYİZ VE HAKLARIMIZ VAR’

Sivil toplum örgütleri yoksul mahallelerde yaşayan halkın haklarının, güvenlik bahanesiyle çiğnenmesine ‘Dur’ demek amacıyla kampanya başlattılar. Geçtiğimiz günlerde başlayan kampanya, Mare’de yaşayan halkı yasal hakları konusnda bilinçlendirmeyi amaçlıyor. “Mareliyiz ve haklarımız var” projesinin yarattığı kamuoyu sonucu nihayet Rio mahkemesi devreye girdi. Mahkeme verdiği kararla güvenlik sağlanırken halkın temel haklarının çiğnenmemesi ve kendi evlerinde rehine hale gelmemesi konusunda yetkilileri uyardı.

HAKİM, POLİSLERİ UYARDI

Hakim Angelico dos Santos Costa, yaptığı açıklamada “Polisin güvenliği sağlamak için bile olsa, temel hak ve özgürlüklerini çiğneyemeyeceğini, bu nedenle operasyonların ancak yasal çerçeve içeriside düzenlenebileceğini” söyledi. (DIŞ HABERLER)

(Kısaltarak çeviren: Elif Özmen Belek)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD toprak ve gelir kaybetti

SONRAKİ HABER

Gümüşlük’te festival coşkusu devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...