12 Temmuz 2016 04:42

IŞİD toprak ve gelir kaybetti

IŞİD, 2016 yılının ilk altı ayında kontrolünde bulundurduğu toprakların yüzde 12’sini kaybetti. Aylık geliri, 56 milyon dolara düştü.

Paylaş

Analiz firması IHS’nin hazırladığı bir rapora göre, terör örgütü IŞİD, 2016 yılının ilk altı ayında kontrolünde bulundurduğu toprakların yüzde 12’sini kaybetti ve aynı zamanda gelirlerinde büyük bir düşüş yaşadı.
DW Türkçenin aktardığı analizde, 2015 yılının başında 90 bin kilometrekare toprağı elinde bulunduran IŞİD’in şu anda Irak ve Suriye’de 68 bin 300 kilometrekare toprağa sahip olduğu belirtildi.
IŞİD’in, Suriye’nin kuzeyindeki topraklarının bir bölümü Kürt güçlerinin, merkezi çöllerdeki toprakları Suriye hükümet güçlerinin, Bağdat’ın batı ve kuzeyinde toprakları da Irak güvenlik güçlerinin eline geçti.

AYLIK GELİRİ 56 MİLYON DOLARA DÜŞTÜ

Buna ek olarak, örgütün aylık geliri, 2015 ortasında 80 milyon dolarken, bu oran mart 2016’da aylık 56 milyon dolara düştü. O dönemden bu yana yaşanan gelir düşüşünün yüzde 35 civarında olduğu kaydedildi.
IHS Üst Düzey Analisti Ludovico Carlino, elde ettikleri verileri, “Karada askeri gerilemelerle birlikte, bunun, 2016 yılı ocak ayından beri iltica ve kaçaklardaki artışı da ekleyince grubun iç birliği üzerinde etkisi oluyor” sözleriyle yorumladı.
IHS, şu anda Kürt güçlerinin Suriye’nin kuzeyindeki Halep ilçesi Menbic’teki saldırılarının, örgütün Rakka’daki varlığına büyük tehdit oluşturduğunu bildirdi.
Bir başka analist Columb Strack, “Menbic’in ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri tarafından IŞİD’in Rakka’ya ve diğer bölgelerine ikmaline büyük bir darbe vuracaktır. Yönetme gücünü azaltacaktır” şeklinde konuştu.

ABD: KAYYARA ÜS OLARAK KULLANILACAK

Öte yandan ABD Bakanı Ash Carter, Irak’a yaptığı sürpriz ziyarette, IŞİD’den geri alınan stratejik öneme sahip Kayyara hava üssünün koalisyona bağlı birlikler ve ABD tarafından kullanılacağını söyledi.
Irak hükümetine bağlı birlikler, Musul’un yaklaşık 60 km güneyinde bulunan üssün, ABD’nin hava desteğiyle Cumartesi günü IŞİD’den geri alındığını duyurmuştu. Irak’ta gazetecilere konuşan Carter, “Kayyara’nın ele geçirilmesinin devamı gelecek. Amaç, ABD’nin lojistik desteğinin konuşlanması için orada lojistik bir merkez kurmak” dedi.
ABD Savunma Bakanı, “Hava üssü, ihtiyaç duyulduğu üzere bizim desteğimiz ve danışmanlığımızla beraber Musul’un güneyden kuşatılmasının tamamlanması için kullanılacak” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eşinin annesini ve 4 yaşındaki kardeşini öldürdü

SONRAKİ HABER

Rio’da güvenlik önlemleri hak ihlallerine dönüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...