11 Temmuz 2016 17:17

Srebrenitsa’dan 21 yıl sonra, 127 cenaze daha defnedildi

Srebrenitsa Katliamı'nın 21. yılında, kimliği bu yıl tespit edilen 127 cenaze Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Paylaş

Yugoslavya iç savaşı sırasında Sırp ordusunun Birleşmiş Milletler (BM) tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa'ya girmesi ve Hollanda askerlerinin 8 bin 372 Boşnak'ı Sırp ordusuna teslim etmesi üzerine yaşanan katliamın 21. yılında, kimliği bu yıl tespit edilen 127 cenaze Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gördüğü en büyük kitlesel katliam olarak nitelendirilen Srebrenitsa Katliamı, 21 yıl sonra da büyük bir acı olmayı sürdürüyor. Katliamın kurbanları, başta Bosna-Hersek olmak üzere dünyanın pek çok yerinde anıldı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya’da düzenlenen anma törenine katılan Dortmund Boşnak Toplumu derneğinden Mehmed Valyevaç, 1995 yılında 8 binden fazla Müslümanın katledildiğinin unutulmaması gerektiğini söyledi. Katliamın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra meydana gelen en büyük savaş suçu olduğunu ifade eden Valyevaç, “Böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde tekrar etmemeli” diye konuştu.

21 YIL SONRA YENİDEN TOPRAĞA VERİLDİLER

Öte yandan Bosna-Hersek’te ise kitlesel mezarlarda kimlik tespiti yapılan Boşnakların, Potoçari Anıt Mezarlığı’na yeniden defnedilme işlemleri sürüyor.
Katliamda hayatını kaybeden 8 bin 372 kişiden sadece 7 bini bulundu. Bugüne kadar toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 377’ydi. Bu yıl kimliği tespit edilen 127 cenaze daha bugün  toprağa verildi. Katliamdan bu yana hâlâ izi bulunamayan 1372 kişi var.
Bu yıl kimliği tespit edilen 127 cenaze ise Potoçori Anıt Mezarlığına gömüldü. AFP Ajansına konuşan Boşnak Münevver Bogiloviç, “Bu sene benim için daha da üzücü, eşimi, kardeşimi, kaynımı ve amcamı yeniden toprağa verdim” dedi. Bogiloviç, yakınlarının hepsinin katliamda öldürüldüğünü söyledi.
El Cezire’nin haberine göre bugün defnedilenlerin on ikisi, katliam sırasında 18 yaşından küçüktü. En genci ise 1995 yılında 14 yaşında olan Avdija Memic…

SREBRENİTSA’DA NE OLDU?

Bosna’daki savaş sırasında, BM’nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995’te Ratko Miladiç’e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar’a teslim edildi. Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnak erkeklerden 8 bin 372’si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.
Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Serebrenitsa’da işlenen suçlar nedeniyle bugüne kadar 15 kişiyi hapis cezasına çarptırdı. Sırp lider Radovan Karaciç de Mayıs 2016’da “insanlığa karşı suç”lardan 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Hakimi O-Gon Kwon, Bosna Savaşı’nda Sırpların Boşnak ve Hırvatların yaşadığı yerlerde birçok suç işlese de bunların soykırım değil, insanlığa karşı suç boyutunda olduğuna karar verdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Cerattepe davasında karar duruşması 19 Eylül'de

SONRAKİ HABER

Dikkat: Pokemon Go, Google hesabınızda tam yetkiye sahip

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...