11 Temmuz 2016 14:27

ABD'nin ilk siyah başkanı, neden siyahları ziyaret etmiyor?

ABD’nin 'ilk siyah başkanı' Obama’nın iki siyahın öldürüldüğü kentleri değil, 5 polisin öldürüldüğü Dallas’ı ziyaret edecek olması, tartışma yarattı.

Paylaş

ABD’de polisin iki siyahı katletmesi, ardından bu iki cinayete tepki için Dallas’ta yapılan yürüyüşte 5 polisin keskin nişancı tarafından öldürülmesi ülkedeki kutuplaştırmayı artırdı.

Washington Post gazetesi, polise tepki olarak başlayan ‘Black Lives Matter/Siyahların Hayatları Önemlidir’ protestolarının, barışçıl bir atmosferde sürdüğünü, geçtiğimiz cumartesi günü yapılan protestolarda, polisin de müdahalesiyle başlayan çatışmaların ülkede huzursuzluk ve karmaşaya yol açtığını yazdı. Kimi polis şefleri, protestocuları “potansiyel suçlu” olarak değerlendirirken, eski bir polis şefi ABD’ yi ‘barut fıçısı’na benzetti.

JOHNSON NEDEN KANUN ÖNÜNE ÇIKARILMADI?

Siyah hakları protestoları, Alton Sterlin’nin Lousiana’da ve Philando Castile’nin Minnesota’da polis tarafından vurulmasıyla başlamıştı. Micah Xavier Johnson isimli eski asker ise, geçtiğimiz perşembe akşamı Dallas’ta 12 polisi vurmuş 5’inin ölümüne neden olmuştu. Johnson, işlediği suçtan ötürü hukuki sürece tabi tutulmamış, sığındığı otoparkta bomba yüklü robotla öldürülmüştü. Johnson’ın kanun önüne çıkarılmadan olay yerinde öldürülmesi ve siyah olması ırkçılık tartışmalarını alevlendirdi.

{{284468}}    

OBAMA'NIN SADECE POLİSLER İÇİN TAZİYEYE KATILACAK OLMASI TEPKİ ÇEKTİ

Öte yandan Beyaz Saray, Başkan Obama’nın  salı günü ölen polislerin taziyesi için Dallas’ı ziyaret edeceğini duyurdu. Fakat ABD’nin “ilk siyah başkanı”nın neden iki siyah vatandaşın polis tarafından vurulduğu Lousinana ve Minnesota’yı ziyaret listesine eklemediği tartışma konusu oldu.
Obama’ya dikkat çekici bir tepki, polislerin öldürüldüğü Dallas’tan geldi. Dallas Batı Baptist Kilise’sinde görev yapan Rahip Frederick Haynes, Obama’ya şöyle seslendi: “Sayın Obama sizi seviyor ve destekliyorum. Sizi her zaman savundum. Fakat sizin Minnesota’ya gitmenize ihtiyacım var. Belki sizin ziyaretiniz toplumumuza sevgi ve şefkat getirecek. Eğer bir siyah bir polis tarafından öldürüldüğünde aynı dikkati, sevgiyi ve şefkati uyandırmayı başarırsak bir nesli kurtarmayı başarırız.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

#EURO2016’da 109 milyondan fazla tweet atıldı

SONRAKİ HABER

NBA Efsanesi Tim Duncan, basketbolu bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...