11 Temmuz 2016 08:04

Berlin'de 'İncirlik' tepkisi büyüyor

Almanya Federal Parlamentosunun Ermeni Soykırımını tanımasının ardından Türkiye Almanya arasında başlayan gerginlik artarak sürüyor.

Paylaş

Almanya Federal Parlamentosunun Ermeni Soykırımını tanımasının ardından Türkiye Almanya arasında başlayan gerginlik, Almanya’nın  İncirlik Üssü’nü ziyaret etme talebinin hükümet tarafından reddedilmesiyle arttı. Türkiye hükümetinin, Alman vekillerin İncirlik üssüne girişine izin vermemesi Berlin’de tepkilerin artmasına neden oldu. Merkel ise sorunu çözemediği için baskı altında.
İncirlik sorunu Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la NATO Zirvesi’ndeki görüşmesi sonrasında da çözümsüz kaldı. Ancak Türkiye’nin Alman vekillerin girişine izin vermemesi Berlin’de tepkilerin artmasına neden oluyor.

Deutsche Welle Türkçe’de yayınlanan habere göre Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) dış politika sözcülerinden Niels Annen, İncirlik konusunda Başbakan Angela Merkel’i göreve çağırdı. “Tagesspiegel” gazetesine konuşan Annen, “Merkel, Erdoğan’la Varşova’da yaptığı görüşmeden sonuç alamadı. Alman askerlerinin bulunduğu üsse Federal Meclis’in vekillerinin erişimini sağlamak için Erdoğan’dan bağlayıcı bir söz almak zorunda” dedi.

Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partisi Genel Sekreteri Andreas Scheuer, “Bir parlamento ordusunun asker ve üsleri milletvekilleri tarafından daima ve her yerde ziyaret edilebilir olmalıdır” dedi. “Tagesspiegel” gazetesinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Scheuer, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan takındığı tavırla Alman Ordusu’nun ülkeden çekilmesine yol açacak” uyarısında bulundu.

Almanya’nın eski genelkurmay başkanı Harald Kujat da Türkiye hükümetinin tutumunu eleştirdi. Kujat, “Ruhr Nachrichten” gazetesine “Ankara’nın tavrı bu haliyle kabul edilemez” dedi.

MERKEL: KONU ÜZERİNDE DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ

NATO Zirvesi için Varşova’da bulunan Merkel ve Erdoğan altı hafta sonra yeniden görüşmüştü. Görüşmede Alman politikacıların İncirlik Üssü’nü ziyaret hakkı konusunda bir uzlaşı sağlanamamıştı.

ZDF Televizyonu’na çıkan Merkel, “Alman askerlerinin İncirlik’ten çekilmesi söz konusu mu?” sorusuna, “Konu üzerinde durmaya devam edeceğiz” diyerek yanıt verdi.

“Görüş ayrılıklarının bir toplantıyla ortadan kalkmasını bekleyemezsiniz” diyen Merkel, “Ancak bir araya gelmemiz önemliydi” ifadesini kullandı. Merkel, Erdoğan ile yaptığı toplantının havasını, “Yapıcı, nesnel ve ihtilafları ortadan kaldırmaya dönük çabalar sergilendi” sözleriyle tanımladı.

İncirlik’te terör örgütü IŞİD’le mücadele amacıyla kullanılan Alman Tornado keşif uçakları bulunuyor. Üste 240 Alman askeri görev yapıyor.

Önceki gün Der Spiegel dergisi  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’nın İncirlik üssünü ziyaret etmesi için şart koştuğunu yazmıştı. Erdoğan, Merkel’in, ‘‘Meclis’in ‘Ermeni soykırımı’ kararı hükümetin tavrı değildir’’ diye kamuoyuna açıklama yapmasını istedi ve ancak bu şartla Alman vekillerin İncirlik Üssü’nü ziyaret etmesine izin verebileceklerini söyledi. Dergi, bu talep için "yapması imkansız bir talep” başlığını kullanmıştı.

IŞİD'e karşı mücadele konusunda uluslararası koalisyona destek olmak üzere İncirlik Üssü'nde 240 dolayında Alman askeri ve 6 Tornado keşif uçağı bulunuyor. Almanya ile Türkiye arasında İncirlik'te Alman askerleri için sosyal tesisler ve askeri komuta merkezi kurulması konusunda görüşmeler sürüyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BM Suriye Özel Temsilcisine Bahoz Erdal iddiası soruldu

SONRAKİ HABER

Kurtulmuş: Bahoz Erdal'ın öldüğü iddiası teyide muhtaç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...