11 Temmuz 2016 03:41

Canımız, malımız, ürünümüz yok oldu!

Ordu’nun ilçelerinde yaşanan sel felaketinden fındık da olumsuz etkilendi. Fındık üreticileri ilgisizlikten şikayetçi.

Paylaş

Coşkun ÖZBUCAK
Ordu

Ordu’nun Perşembe, Fatsa, Çatalpınar, Ulubey ve Gürgentepe ilçelerinde yaşanan sel felaketinden fındık da olumsuz etkilendi. Evini, eşyasını, bahçesini kaybeden fındık üreticileri, yetkililerin ilgisizliğinden şikayetçi.

Ordu’daki selden en çok etkilenen yer Perşembe ilçesi oldu. Fatsa’da işyerlerine su baskını olsa da 14 köprünün kullanılmaz halde olduğu Perşembe’de can kayıpları yanında toprak kaymaları nedeniyle fındık bahçeleri de zarar gördü.

Bayram günü yaşanan sel felaketini yerinde görmek için gittiğimiz mahallelerde selden ve heyelandan olumsuz etkilenenler, yetkililerin ilgisizliklerinden yakındı. 3 kişinin öldüğü, 2 kişinin kayıp olduğu Perşembe ilçesinde zarar oldukça çok.

FINDIK BAHÇELERİ YOK OLDU

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Aslan Soydan Perşembe’de görülmemiş bir felaket yaşadıklarını, felaket alanlarını gezdiğini ifade ederek şunları söyledi: “Sel nedeniyle ölenler oldu, kayıplarımız var. Zararımız çok. Özellikle Perşembe’de fındık bahçeleri çok zarar gördü. Hem toprak kaymaları nedeniyle bahçeler yok oldu hem de yoğun yağış nedeniyle fındıklar döküldü. Bu konuda bölgenin ‘Afet bölgesi’ kapsamına alınması gerekir. Ayrıca ürününü sigortalamayanların da zararlarının karşılanması için çalışmamız olacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüğü ile birlikte zarar tespiti için mahallelerde çalışmamız olacak. Yağmur nedeniyle dökülen fındık bu sene için zarar verecek ama toprak kayması olan yer o kadar çok ki, buraları artık fındık bahçesi haline getirmenin olanağı yok. Zarar çok fazla” dedi.

50 EV BOŞALTILDI

Zararın en çok olduğu Anaç Mahallesi Muhtarı Osman Usta “Felaket anlatılacak gibi değil” diye söze başlayarak şöyle devam etti: “Mahallemizde 1 ölü, 2 yaralı var. Tarım arazilerimizde yüzde 30 heyelandan dolayı zarar var. Yaklaşık 50 ev yıkılabilir tehlikesi nedeniyle boşaltıldı. Yollarımız kapandı, şu an açık. Bölge afet bölgesi ilan edilmeli. Bu zarar başka türlü karşılanamaz. Heyelan olan yerlerde yeniden fındık dikimi olmaz. İnsanlarımız topraktan geçiniyor. Zararlar karşılanmalı. Sularımız yoktu, geçici çözüm sağlandı. İncelemeler başlatılmalı, zararlar giderilmeli” dedi.

‘YÖNETİCİLER SAHİLDEN YUKARI ÇIKMIYOR’

Zararın en çok olduğu, ölümlerin yaşandığı Anaç Mahallesi’nden 95 yaşındaki Ali Osman Akar, “1958 yılında böyle bir felaket yaşadık ama bu daha kötü. Yöneticiler inceleme yapmak, durumumuzu görmek için buralara gelmedi. Araçlar var ama yönetici-yetkili yok. Mahallemizde ölenden başka kayıp da var. Remzi Taktak şu an derede aranıyor. Remzi’nin eşi de hastanede. Bahçemde yüzde 30 zarar var. Şu an yeniden çökme tehlikesi olan yerler var” dedi.

DERE YATAĞINI DOLDURDULAR

Perşembe’de dere kenarında spor salonunun yanında bulunan evlerin tümüne sel zarar vermiş. Eşyasını dışarı çıkarıp yıkayanlar yanında eşyasının tümünü kaybedenler de var. Eşyasının tümünü kaybeden Özgür Çarkçı, “Şu an komşumuza yemek yemeğe gidiyoruz. Evim tamamen su altında kaldı. Eşyalarımın hiçbirini, kurtaramadık. Belediye kamyonuna yüklediler çöpe götürdüler. Ev kiralayacağız, eşyalarımızı alsalar yeter, para istemiyoruz. İncelemeye geldiler, umarım yardım yaparlar. Burayı selin almasının nedenlerinden biri de halı sahayı ve kapalı spor salonunu dere yatağını doldurarak yapmaları. Böylece suyun akışı zorlaştı. Dere yatağı daraldı. Sel köprünün üzerinde aktı” dedi.

‘ZARARLAR KARŞILANMALI’

Perşembe Kaleyaka Kargıcık Mevkiinden Atilla Özova da, “Bahçemde yüzde 40 zararım var. Harmanım yok oldu. Toprak kaymaları her tarafta yaşandı. Yollar yıkıldı. Yollarda su akarları yok. Olanlar da yeterli değil. Küçük dereler borulara alınmış yeterli olmuyor. Bahçelerde eskiden su akarları olurdu, şimdi ürün değerinde satılmadığı için insanlar yeni masraf olmasın diye akar yapmıyor. Mahallemizde 1 ölü, 1 kayıp var. Bazı evler boşaltıldı. Yıkılma tehlikesi var. Dört yıl önce de sel oldu. Afet bölgesi ilan edildi ama zararlar karşılanmadı. Şimdi de zararlar karşılanacak deniyor ama inanmıyorum. Afet bölgesi ilan edilmeden zarar ödenmez ama geçmişte ilan ettiler de ne oldu ki?” diye tepkisini dile getirdi.

İÇME SUYU VE ELEKTRİK KESİNTİLERİ NEDENİYLE MAĞDURİYET YAŞANIYOR

Sel felaketinin yaşandığı Ordu’da özellikle yolların bozulmasında iki ortak nokta dikkat çekiyor. Biri yolun dere yatağında ya da hemen yanında olması; diğeri de yollarda su akarlarının olmaması ya da yetersiz oluşları. Bölgenin özelliği nedeniyle küçük derecikler ve su akarları çok sayıda. Buralardan akan sular yollardan geçiyor. Bu küçük su akarları borularla yolun altına verilmiş. Yoğun yağmurlarda yolun altından geçen arklar yeterli olmuyor. Fazla su, yolun bozulmasına neden oluyor.

Şehir içi ya da iç kesimler fark etmiyor. Küçüklü büyüklü derenin, su akarının olduğu her yerde mağduriyet yaşanıyor. Özellikle içme suyu ve elektrik kesintileri nedeniyle ilçe tamamen mahrumiyet yaşıyor. Görüştüğümüz herkes su dağıtımından şikâyetçi. Tankerlerle belli merkezlerde su dağıtımının yapıldığını, ancak buradan eve su taşımak için taksi tutmak zorunda olunduğu eleştirisi yapıldı. Ayrıca su ve elektrik olmadığı için yemek yapılamadığı ama yetkililerin bir çorba bile dağıtmadığı konusunda tepkiler de az değildi.

İnsanların su ve elektrik yokluğunda ilgisizlik ve düşüncesizlikten şikayetçi oldukları, iyi günde kurulan sofraların, asıl lazım olan kötü günde kurulamadığını belirttikleri, belediye personelinin donanımsız ve bilgisiz olmasından kaynaklanan organizasyon sorunlarının insanları çok incittiğini belirtmişlerdir. Her türlü zorluğun afetin geçebileceğini ama en zor iki günde bir sıcak çorba ve evlere yapılamayan su servislerinin unutulmayacağını söylemekteler. İnsanlar hamasi sözlerin tutulmayacağını, zamana oynandığını, zaman içinde halkın istemekten bıkacağını, yetkililerin de olayı geçiştireceğini düşünmekteler. Yaşanan sel ile şehir içine yığılan çamur ise ayrı bir endişe konusunu oluşturmakta. Su ile gelebilecek hastalıkların yanında sıcak günlerle birlikte sivrisinek baskınlarının da yaşanacağı da konuşulmakta. Halk yoğun ilaçlama yapılmasını ve salgın hastalıklarla ilgili gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyor.

3 KİŞİ ÖLDÜ, 2 KİŞİ KAYIP

Ordu’da Ramazan Bayramının bir ve ikinci gününde meydana gelen sel ile heyelan nedeniyle içme suyu şebekeleri de büyük zarar gördü. Sel ve heyelan nedeniyle 3 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi kayıp, 5 kişi yaralı, 14 köprü ile 16 ev yıkıldı, 100’den fazla hayvan telef oldu, yüzlerce dönüm fındık bahçesi ve tarım arazileri ile 243 mahalle yolu hasar gördü.

ÖNCEKİ HABER

Demokrasi güçlerinin birliği ve emek örgütleri

SONRAKİ HABER

Adalet Bakanı Bozdağ’a açık mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...