10 Temmuz 2016 19:41

ABD, Dallas saldırısını tartışıyor

ABD, 5 polisi öldüren Dallas saldırganının bomba düzeneği taşıyan bir robotla öldürülmesini tartışıyor.

Paylaş

ABD'nin Dallas kenti cuma günü polis memurlarını hedef alan silahlı saldırıyla sarsıldı. Micah Johnson adındaki saldırgan siyahilere yönelik şiddetinin protesto edildiği gösteride 5 beyaz polis memurunu öldürmüş, 2’si sivil, 9 kişiyi de yaralamıştı.
Ancak saldırganın öldürülme şekli tartışmaları da beraberinde getirdi. Dallas emniyeti Johnson’ın bomba düzeneği taşıyan bir robotla öldürüldüğünü açıkladı.
Euronews’un haberine göre Dallas Belediye Başkanı ise Johnson’a sağ teslim olması için gerekli imkanı tanıdıklarını savunarak, “Uzaktan kumanda edilen robot ekipmanları C4 patlayıcıların etkisiz hale getirilmesinde de kullanılıyor.
Biz de benzer bir robot kullandık. Dışarı çıkma seçeneği vardı, bu durumda ona zarar vermeyecektik, Fakat o kalmayı seçti” dedi.
Uzmanlar, polisin çatışma sırasında saldırganı etkisiz hale getirmek için ilk kez bomba robotu kullandığına dikkat çekiyor. Askeri ekipmanların polisler tarafından kullanılma süreci 2014’te Ferguson olaylarının ardından alınan bir kararla başladı.
ABD’de son bir buçuk yılda çoğu siyah 1712 sivil, polis kurşunuyla hayatını kaybetti.

OBAMA: ABD BÖLÜNMEDİ

Dallas kentinde beş polisin hayatını kaybettiği saldırılarının ardından gelen eleştirileri değerlendiren ABD Başkanı Obama ise, “ABD bölünmedi, ülkede müthiş bir kutuplaşma olduğu ve 1960’lardaki duruma dönüldüğü doğru değil” dedi.
Obama, Polonya’nın ev sahipliğinde başkent Varşova’da düzenlenen NATO Zirvesi’nin sona ermesinin ardından, bir basın toplantısı düzenledi. Burada Dallas ile ilgili konuşan Obama, “Saldırıda öldürülenlerin aileleri ve ABD için zor bir haftaydı” dedi.
Dallas’ı ziyaret ederek saldırıda hayatını kaybeden polislerin yakınlarına başsağlığı dileyeceğini belirten Barack Obama, “Sancılı bir hafta oldu. Amerika düşünüldüğü gibi bölünmüş bir ülke değil” ifadesini kullandı.
Obama, “Dallas’taki saldırıları düzenleyen çıldırmış bir kişi ve onun gibilerin hareketleri  ABD’yi, Afrika kökenli Amerikalıları ve Amerikalı Müslümanları temsil etmiyor. ABD’de müthiş bir kutuplaşma olduğu ve 1960’lardaki duruma dönüldüğü doğru değil. Ayaklanmalar görmüyorsunuz,  polis barışçıl gösteriler yapanların peşinde değil” dedi.
ABD Lideri Barack Obama, polislerin güvenliği önemseniyorsa, silah kontrolü konusunda harekete geçilmesi çağrısını yineledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tarihçi Mehmet Bayrak: İnançların kaynakları yok ediliyor

SONRAKİ HABER

'Soykırım sadece bizim tarihimiz değil, insanlık tarihidir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...