10 Temmuz 2016 19:33

Tarihçi Mehmet Bayrak: İnançların kaynakları yok ediliyor

Tarihçi Mehmet Bayrak, bu kez Erdoğan’ın 'Bunlar Zerdüşt, bunlar ateşperest' diye suçladığı Kürt Batinîliğini inceledi.

Paylaş

Kürt tarihi ve sosyolojisini ulaştığı tarihi belgeler ışığında inceleyen, “Kürt’ün makus talihinin kördüğümü” olarak gördüğü, “Şark Islahat Planı anlaşılmadan Kürt’ün cendereden çıkamayacağını” dile getiren tarihçi-yazar Mehmet Bayrak, bu kez Erdoğan’ın “Bunlar Zerdüşt, bunlar ateşperest” diye suçladığı ve hatta zaman zaman aşağılama gerekçesi yaptığı Kürt Batinîliğini inceledi. Bayrak, Kürt metinlerinde, folklorunda, yaşam biçiminde Batinî inancın etkilerini ve izlerini sürüyor.
Tarihçi Mehmet Bayrak, şimdiye kadar ağırlıklı olarak Kürt tarihi, sosyolojisi ve kültürüne ilişkin yayınladığı 20 kitaba bir yenisini daha ekledi. Her biri belge niteliğinde olan kitaplarını titiz bir çalışma ve farklı kaynaklara dayandırarak hazırlayan ve Kürt düşün dünyası içerisindeki üretken isimlerden biri olan Mehmet Bayrak, AKP ve Erdoğan’ın suçlama gerekçesi yaptığı Kürt Batınilîğinde Kutsal Metinler isimli yeni bir kitaba imza attı. Çoğunlukla belgelerden oluşan 824 sayfalık kitap aynı zamanda hem batıniliğe hem de esas olarak Kürtlerde batınî inancının yaşanma biçimine ilişkin ilk kez ortaya çıkan bilgileri gün yüzüne çıkarıyor.

BATİNÎ İNANCI ÇOĞU ZAMAN DÜŞMAN EDİLİYOR

Esas olarak “Hakikatin gerçeğine ulaşmak, bilinmeyeni bilinir kılmak, ilk elde edilen ve ulaşılan anlamın ötesine geçerek, belki de hakka doğrudan ulaşmanın yolu” olarak kabul edilen Batinîlik, Zahirîlik tarafından çoğu zaman sapkınlık olarak nitelendirildi. İslam dünyasında da çok fazla taraftarı bulunan Batinî inanç çoğu zaman düşman ilan edildi. Selçukluların yıkılması dahi Batinîliğe dayandırıldı.
Mehmet Bayrak’ın ele aldığı Batınîlik meselesi esas olarak dini metinler üzerinden inceleniyor. Ayna zamanda mitolojilere de yönelen Bab, Dayê, Mürşid, Seyid, Pir, Dede, Şeyh, Derviş, Zâkir, Qewal, Şair, Aşık, Denbêj ve Kılambêjleri de inceleme gereği duyan Bayrak, özellikle bugün suçlama gerekçesi yapılan Zerdüştlüğün kutsal kitabı olan Zend Avesta’nın da nasıl semavi dinlere kaynaklık ettiğini yine değişik belgelerle ortaya koyuyor.
Son derece zengin anlatılarla isyanları, başkaldırıları, hakikat arayışlarını, bir bir temellendiren Bayrak, özellikle Bâtınî inancı araştırma gereğini, Zerdüştlüğe karşı asimilasyon girişimlerine karşı duyduğunu belirterek, birçok inancın ya yok edildiğini ya da yok edilmek üzere olduğuna işaret etti. Ağırlıklı olarak Alevilik ve Êzîdilik üzerinde yoğunlaşan Bayrak, Êzidîliğin günümüzde IŞİD eliyle yaşadığı kırıma da işaret ederek, inanç tarihinin bilinmesindeki faydalara işaret etti.

‘KEMALİZM ALEVİLİĞİ YASAKLADI’

Kitabını ayrıca görsel fotoğraflarla da zenginleştiren Bayrak, Cumhuriyete geçiş döneminde de Batınî inancına karşı düşmanlığın sürdüğünün altını çizerek, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 1948 yılında yayınlanan “Batınîlerin ve Karmatilerin İç Yüzü” kitabının görsellerine ve içeriğine de yer verdi. Kitapta Cumhuriyetin kurulması sonrası Aleviliğe yönelik baskıcı yaklaşımların geliştirildiği belirtildi.
Bayrak, Mustafa Kemal’in Kur’an’ın tefsir edilmesine ilişkin verdiği ilk talimatını da şu şekilde kitaba taşırıyor: “... Yeni Kur’an tefsiri, Ehl-i Sünnet yeni sünnilik fıkhına uygun olarak yapılacak; tefsirde Aleviliğe ve Hanefilik dışındaki diğer Sünni mezheplerin görüşlerine yer verilmeyecek ve Kur’an gözönünde bulundurularak tefsir edilecekti...” (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Everett True, otobiyografisini yayınlıyor

SONRAKİ HABER

ABD, Dallas saldırısını tartışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...