10 Temmuz 2016 11:41

Güney Sudan'da çatışmalar yeniden başladı: 150 ölü

Güney Sudan’da iktidar mücadelesindeki iki grup arasında cuma günü çıkan çatışmalarda, her iki gruba mensup en az 150 kişi yaşamını yitirdi.

Paylaş

Güney Sudan’da iktidar mücadelesindeki iki grup arasında cuma günü çıkan çatışmalarda, her iki gruba mensup en az 150 kişi yaşamını yitirdi.

Sudan Tribune gazetesi, çatışmanın iki örgüt liderinin Başkanlık Sarayı’nda görüşmelerinin sürdüğü sırada meydana geldiğini duyurdu. Gazetenin haberine göre Güney Sudan’da iktidarı paylaşan Sudan Halkı Özgürlük Ordusu (SPLA) lideri ve Devlet Başkanı Salva Kiir ile muhalefetteki Sudan Halkı Özgürlük Ordusu (SPLA-IO) lideri ve Başkan Yardımcısı Riek Machar Cuma sabahı görüşmek üzere Başkanlık Sarayı’nda bir araya geldiler.

Çatışmanın, Başkanlık Sarayı’ndaki görüşme sürerken dışarıda bekleyen SPLA-IO lideri Riek Machar’ın koruma grubundaki askerlerin üzerine nereden geldiği belli olmayan bir grubun, Salva Kiir’e bağlı birliklerle birleşerek ateş etmeye başlamasıyla meydana geldiği belirtildi.

Çatışmanın sona ermesinin ardından muhalefetteki Sudan Halkı Özgürlük Ordusu lideri ve Başkan Yardımcısı Riek Machar’ın, iki liderin çatışmaları kınayan ortak açıklamasından sonra Devlet Başkanı Salva Kiir’e bağlı birliklerin korumasında sarayı terk ettikleri belirtildi.

Siyasi kaynaklar, saldırının önceden planlandığını düşündüklerini, olayın perşembe günü dört SPLA askerinin öldürülmesine karşı bir misilleme olabileceğini belirttiler.

9 Temmuz 2011’de resmen ilan edilen Güney Sudan’da 2013 yılının Aralık ayında başlayan iç savaşta on binlerce kişi hayatını kaybetti.

Ağustos ayında hükümet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması çerçevesinde Nisan’da Cuba’da bir birlik hükümeti kuruldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

3 mahalleye kayyım atandı!

SONRAKİ HABER

AVM'deki 'tahliye edin' anonsu, bomba paniğine yol açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...