10 Temmuz 2016 08:35

Doğu Karadeniz’de ihracat düşüşü devam ediyor

Trabzon, 2016 yılının Ocak-Haziran döneminde bir önceki yıla göre yüzde 9.4 düşüşle 726 milyon 339 bin 405 dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Trabzon, 2016 yılının Ocak-Haziran döneminde 726 milyon 339 bin 405 dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Bu rakama göre bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,4 oranında bir düşüş yaşandı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) 2016 yılının ilk yarısında gerçekleşen ihracat rakamlarını açıkladı. Trabzon, Rize Ocak-Haziran dönemi ihracatının ürün sıralamasında bir önceki yıla oranla yüzde 7 artışla 500 milyon 611 bin 369 dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, yüzde 47 düşüşle 85 milyon 313 bin 416 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı ve yüzde 44 düşüşle 44 milyon 87 bin 159 dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldı.

EN ÇOK DÜŞÜŞ RUSYA’DA

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde 107 farklı ülkeye ihracat yapıldığı ve en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden İtalya'ya yüzde 173, Fransa'ya yüzde 14 ve Polonya'ya yüzme 22 artış yaşanmasına rağmen Almanya'ya yüzde 23 ve 2015 yılında en önemli ihraç pazarlarından olan Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatta yüzde 82 düşüş yaşandığı kaydedildi.
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatta yaşanan düşüşün ana kaynağı olan Rusya Federasyonu ile yaşanan krizin son bulması ile bundan sonraki dönemde ihracatın yaşanan kayıpları telafi ederek, gireceğine inandıklarını söyledi.

BUROKRATİK SORUNLAR BÜYÜK

Gürdoğan, “Bunun yanında, ihracatçımızın gerek komşu ülkelerde yaşadığı bürokratik sorunlar ve gerekse ülkemiz bürokrasi sisteminde yaşadığı sorunlar da ihracatımızı önemli oranda olumsuz olarak etkilemeye devam etmektedir. Bürokrasi mekanizmalarında yaşanan sorunları giderecek ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik uygulamaya konulacak tedbirlerde ihracatımıza çok büyük oranda olumlu katkı yapacaktır. İhracatçılarımız bu yöndeki tedbirlerin ivedilikle uygulamaya konulması beklentisi içindedir. Ayrıca, finansman temininde bankalar ve kredi garanti fonundan kaynaklı sorunlara çözüm bulunmaması ve buna bağlı finansman temininde ihracatçılarımızın yaşadığı sorunların devam etmesi ihracatımızı arzu ettiğimiz seviyeler çıkmasını engellemektedir. atılacak adımların ivedilikle yerine getirilmesini talep ediyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Emeğimiz betona gömülüyor’

SONRAKİ HABER

65. yaşını kutlayan TGS’den örgütlenme çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...