09 Temmuz 2016 10:31

Egeli çiftçiler: Bu hükümet bizi bitirdi

 AKP’nin tarım politikasına tepki gösteren Aydınlı bamya ve zeytin üreticileri, çiftçiliğin bitme noktasına geldiğini belirtti.

Paylaş

AKP’nin dış politikası nedeniyle Ege Bölgesi’nde sebze ve meyve ihracatında büyük düşüşler yaşanırken, narenciye, zeytin ve baklagillerde de Akdeniz ve Ege’de gerileme yaşandı. 2002’de 3 milyar TL olan tarımsal kredi kullanımı, 2015 itibariyle 46 milyar TL’ye ulaşırken, rakamlar çiftçinin yoksullaştığını, finansal sıkıntı çektiğini ve bu nedenle bankalara olan borcunun da arttığını gözler önüne seriyor. Mevsimlik tarım işçiliğinin ve tarım sektörünün Ege Bölgesi’ndeki merkezlerinden biri olan Aydın’da da çiftçiler zor durumda.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı 2015 yılı kasım ayında, 10.2 azalarak 11 milyar 738 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aydın’ın 2015 yılı 11 aylık ihracatı 586 milyon 317 bin dolar iken bu yıl ise bu rakam yarıya düştü.

Aydın’ın Koçarlı ilçesi Büyükdere köyünde bamya yetiştiriciliği ile geçinen Çiftçi İsmet Yücel, son dönemde tarım sektöründe ciddi sıkıntılar yaşandığını ve ürünlerin elde kaldığını ifade etti. Hükümetin ekonomi politikalarına isyan eden Yücel, “Biz şu an boşuna çalışıyoruz. Herhangi bir kâr veya kazancımız yok. Deyim yerindeyse amelelik yapıyoruz. Bu hükümet bizi bitirdi. Resmen sömürdü. Bu iktidar zengini zengin, fakiri daha da fakirleştirdi. Biz bamya ile uğraşıyoruz. Yılanın deliğinde para kazanıyoruz. Çiftçilik diye bir şey kalmadı. Çiftçiler artık eve ekmek götüremez duruma geldi. Çocuklarımız aç. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

Zeytincilik yapan İsmail Dalkıran ise bamyanın yanı sıra zeytin ticaretinde de ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi. Hükümetin tarım ve ekonomi politikalarına tepki gösteren Dalkıran, “Eskiden ürettiğimiz ürünün neredeyse tamamını satıyorduk. Bir kısmı da zeytinyağı yapımında kullanılmak üzere gidiyordu. Şimdi ürünlerin büyük bir kısmı elimizde kaldı. Aylık kazancımızı bile çıkaramıyoruz. Böyle giderse hepimiz aç kalacağız” dedi. (Aydın/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri Külter ile Öztürk'ün akıbetini sordu

SONRAKİ HABER

İngiliz taşrasından bir öykü: 45 Yıl 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...