09 Temmuz 2016 09:20

Euro 2016’da kupa yarın sahibini buluyor

10 Haziran’da başlayan, Euro 2016’da sona gelindi. Yarın Fransa ve Portekiz'in yapacağı final maçında kupa sahibini bulacak

Paylaş

10 Haziran’da başlayan, Fransa’nın ev sahipliği yaptığı EURO 2016’da sona gelindi.
Portekiz ve Fransa, yarın Euro 2016 final karşılaşmasında kupayı kazanmak için mücadele edecek. 

Portekiz, yarı final mücadelesinde turnuvanın sürpriz takımlarından Galler’i 2-0’lık bir skorla geçti ve adını finale yazdırmayı başardı. Grup karşılaşmaları, son 16 ve çeyrek final maçlarında galibiyet alamadan ilginç bir istatistiğe imza attı. İlk dönemde oynadığı sıkıcı futbolla yoğun eleştiri alan Portekiz, yarı final mücadelesinde Galler’e karşı oynadığı oyunla eleştirilere cevap verdi. 

Fransa Milli Takımı grup aşamalarında oynadığı oyunla beklentileri tam olarak karşılayamadı. Sahip olduğu olağanüstü orta saha ve hücum zenginliğini tam olarak kullanamayan Horozlar, yarı final maçında Kupa’nın favori takımlarından Almanya’yı 2-0’la geçmeyi başardı ve adını finale yazdırdı. İzlanda ve Almanya’ya karşı oynadığı iyi futbolla beklentileri karşılamasını bilen Fransa, Euro 2016 Kupası için göz kırpıyor.  Paris’te Stade de France’da oynanacak Portekiz-Fransa karşılaşması Türkiye saati ile 22.00’de başlayacak.

HOROZLAR DAHA ÇOK KAZANDI

Portekiz ile Fransa, daha önce 24 kez kozlarını paylaştı. Fransa bu maçların 18’ini kazanırken, 5 karşılaşma Portekiz’in galibiyetiyle sonuçlandı. İki takım arasındaki bir maç ise berabere sona erdi. Fransa ile Portekiz daha önce Avrupa Futbol Şampiyonası’nda iki kez yarı finalde karşı karşıya geldi. EURO 1984 ve EURO 2000’de oynanan ve uzatmaya giden iki maçı, Fransa 3-2 ve 2-1’lik sonuçlarla kazanıp finale çıkmıştı. 

FAVORİ OLAN TARAF FRANSA

Fransa, daha önce ev sahipliği yaptığı 2 turnuvayı da kazanmıştı. 1984 Avrupa Futbol Şampiyonası finalinde İspanya ile karşılaşan Fransa, mücadeleyi Michel Platini ve Bruno Bellone’nin golleriyle 2-0 kazanmış ve kupaya uzanmıştı. Fransa, ev sahipliği yaptığı 1998 Dünya Kupası’nda da zafer yaşamıştı. Finalde Brezilya ile kozlarını paylaşan Fransa, Zinedine Zidane ve Emmanuel Petit’in golleriyle mücadeleyi 3-0 kazanmış ve ilk kez Dünya Kupası’nı havaya kaldırmıştı.

GRIEZMANN ÖNDERLİĞİNDE FİNALE

Fransa’nın finale çıkmasında büyük pay sahibi olan Antoine Griezmann, Almanya ile son kez karşı karşıya geldiğinde Paris, IŞİD tarafından kana bulanmıştı. Golcü oyuncunun kız kardeşi, IŞİD’in en büyük katliamı yaptığı Bataclan Konser Salonu’nda bulunuyordu. Griezmann, 90 kişinin öldüğü saldırıdan kardeşinin yara almadan kurtulduğunu öğrenmek için uzun süre beklemek zorunda kalmıştı. O travmatik günlerin üzerinden çok fazla zaman geçmedi. O saldırı travmasını en derinden yaşayan isimlerden biri olarak öne çıkan Griezmann, bugün Fransa’yı adım adım Avrupa şampiyonluğuna taşıyor. Atletico Teknik Direktörü Diego Simeone’nin dünyanın en iyi 3 oyuncusundan biri olarak gösterdiği Griezmann, Şampiyonlar Ligi finaline kadar uzayan yorucu sezonun ardından EURO 2016’ya yavaş başladı. Ancak her geçen maç performansını arttıran Griezmann, final öncesi toplam gol sayısını 6’ya çıkardı. Griezmann şimdiden Maviler, 1984’te Avrupa Şampiyonu olurken tam 9 kez fileleri havalandıran Michel Platini ile karşılaştırılıyor. Ancak Fransa’nın Almanya karşısında büyük turnuvalarda 58 yıl sonra ilk galibiyetini almasında başrolü oynayan yıldız futbolcu, o kadar iddialı değil. Platini’nin seviyesine ulaşmasının hemen hemen imkansız olduğunu belirten Griezmann; “Umarım bir gün onun seviyesine yaklaşabilirim. Onun gibi bir oyuncu olmam çok zor. Ama umarım Platini gibi ülkemi Avrupa şampiyonluğuna taşıyabilirim” dedi. 6 gol ile gol krallığı yolunda önemli avantaj sahibi olan Griezmann’ın gol kralı olması da bekleniyor.

‘HAYATIMIZIN EN BÜYÜK MAÇI’

Portekizli oyuncu Joao Mario basına yaptığı açıklamada, Portekiz’e tarihinin ilk büyük kupasını kazandırmak için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını söyledi. Tüm oyuncuların Fransa ile oynayacakları finali “Hayatlarının en büyük maçı” olarak gördüğünü vurgulayan Mario; “Adımızı Portekiz tarihine altın harflerle yazdırabiliriz. Halkımızın tamamı kazanacağımızı düşünüyor. Onların yüzünü kara çıkarmamak için her şeyimizle mücadele etmeliyiz” dedi. Portekiz’in oyun tarzına yönelik eleştirileri de yanıtlayan Mario; “Bizim sıkıcı olduğumuzu söylüyorlar. Eleştiri her zaman futbolun bir parçası olmuştur. Açıkçası bu eleştirilere kulak asmıyoruz. Turnuvanın başından beri pek çok olumsuz yorumla karşılaştık ama her seferinde sahayı alnımızın akıyla terk ettik. Hiçbirimiz kendimizi yorgun hissetmiyoruz. Halkımıza bir kupa kazandırmak için her yolu deneyeceğiz” diye konuştu.

‘HER ŞEY MÜMKÜN, BİZ HAZIRIZ’

Cristiano Ronaldo da, yaptığı açıklamada Fransa’nın favori olarak görüldüğünü kabul ederken, finale hazır olduklarını dile getirdi. Kendilerinin de kolay bir rakip olmadığını söyleyen Ronaldo “Fransa iyi bir takım. İyi de oynuyorlar. Bizden biraz daha favori olduklarını düşünüyorum. Çünkü evlerinde oynuyorlar. Bazen bu büyük bir avantaj olabilir. Ama bu bir final. Her şey mümkün. Biz hazırız, sert bir takım olarak. Bu turnuvada bizi yenen çıkmadı” ifadelerini kullandı. 

‘RONALDO TEK BAŞINA YETMEZ’

Portekiz Teknik Diretörü Fernando Santos da final öncesi verdiği röportajda “Favori olarak başlamadığımızın farkındayız. Favoriler Fransa, Almanya ve İspanya’ydı. Onların dışında da 2-3 takım, İtalya, İngiltere zirveye doğru oynuyordu. Portekiz’in her zaman söyleyecek sözü olduğunu belirttim. Başarıya ulaşmak için gerekli her şeye sahibiz” diye konuştu. Santos, Cristiano Ronaldo’nun kadrolarında olmasının mutluluk verici olduğunu belirtirken, “Ancak diğer takımlar gibi çok geniş kadromuz yok. Zorlu bir sezon geçirdikten sonra fiziksel ve psikolojik olarak 7-8 maç daha oynamaya hazır 10-15 oyuncumuz var. Ronaldo da tek başına her şeyi yapmak için yeterli değil” dedi. 

FİNALE İNGİLİZ HAKEM

İngiliz Hakem Mark Clattenburg, bugün oynanacak mücadelede düdük çalacak. Macar Hakem Viktor Kassai’nin dördüncü hakem olarak görev alacağı müsabakanın ilave yardımcı hakemliklerini, İngiltere’den Anthony Taylor ve Andre Marriner üstlenecek. Mark Clattenburg, EURO 2016’da gruplarda İtalya’nın Belçika’yı 2-0 yendiği, Çek Cumhuriyeti’nin Hırvatistan’la 2-2 berabere kaldığı ve son 16 turunda Polonya’nın İsviçre ile 1-1 berabere kalıp rakibini penaltılarla (5-4) elediği maçta düdük çalmıştı. 41 yaşındaki hakem, bu sezon Real Madrid ile Atletico Madrid arasında oynanan Şampiyonlar Ligi finalini de yönetmişti. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bandırma Limanı'nda tatil dönüşü yoğunluğu

SONRAKİ HABER

Siverek’te otomobile silahlı saldırı: 1 bebek ölü, 4 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...