07 Mayıs 2012 03:55

Santrale karşı ‘Deniz’ olup aktılar

İzmir’in Aliağa İlçesinde yapılması planlanan termik santrallere karşı, Aliağa ve İzmir’den binlerce kişi, “Termik yapma istemiyoruz” mitingi düzenledi.22 yıl önce yine Aliağa’nın Gencelli köyüne yapılmak istenen termik santrale karşı İzmir’den Aliağa’ya kadar 50 bin insanın, el ele tutuşarak zincir ol

Santrale karşı ‘Deniz’ olup aktılar
Paylaş

22 yıl önce yine Aliağa’nın Gencelli köyüne yapılmak istenen termik santrale karşı İzmir’den Aliağa’ya kadar 50 bin insanın, el ele tutuşarak zincir oluşturduğu tarih olan 6 Mayıs’ta düzenlenen mitingde 68 gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan da  anılarak emperyalizme ve ABD’ye karşı tepkiler dile getirildi.

‘YAŞAM HAKKI SATILAMAZ’

Çok sayıda sendika, siyasi parti ve İzmir’in pek çok bölgesinden çok sayıda çevre örgütünün katıldığı mitingde, termik santrallerin bölge halkının sağlığını ve doğayı tahrip edeceğine dikkat çekilerek, santrallerin halkın değil sermaye sahiplerinin ihtiyacı olduğu vurgulandı.

Mitinge katılmak üzere tren istasyonunda bir araya gelen KESK, HDK, Emek Partisi ve TKP üyeleri burada kortej oluşturarak Aliağa merkezdeki miting alanına kadar 3 kilometrelik yolu sloganlarla yürüdü. HDK, “Termik santral istemiyoruz” pankartı açarak “Yaşam hakkı satılamaz” sloganı attı. Emek Partisi, “Yaşam alanımızı sermayeye terk etmeyeceğiz” pankartı ile yürüdü. Emek Gençliği de, “Emperyalizme karşı Denizlerin yolundayız” dedi.

Aliağalı balıkçılar ise denizden motorları ile mitingi selamladı. Yürüyüşte “Kamyon kamyon kömürler bizi zehirler”, “Aliağa kömürle yanmayacak” dövizleri taşındı.

“1 Milyon İzmirli Termik Santrale karşı” platformu tarafından hazırlanan açıklamayı okuyan Petrol-İş Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Topçu, Aliağa’da kurulması planlanan 7 termik santralden ikisine ruhsat verildiğini belirterek, “Bu termik santraller kurulduğu takdirde, Foça Akdeniz foklarının yaşam alanı olmaktan çıkacaktır. Menemen’den Torbalı’ya tarım alanları yok olacaktır” dedi. İzmir’in EXPO 2020’ye “Herkes için sağlık, sağlıklı bir çevre” için aday olduğunu hatırlatan Topçu, termik santrallerle İzmir’in yaşamın değil ölümün şehri olacağını belirtti. Topçu, “Suyumuzu, toprağımızı, soluduğumuz havayı yok etmeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.

PETROL-İŞ TERMİK SANTRALE KARŞI

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Termik santrallerin sadece iklim değişikliğine neden olmadığını aynı zamanda havayı, suyu, kirlettiğini dile getirerek, “Yediğimize, içtiğimize, sütümüze karışacak. Pek çok hastalığa yol açacak” dedi. Aliağa’da bir insanın kaldırabileceğinin çok üzerindeki değerlerde kirlilik olduğuna dikkat çeken Öztaşkın, konuya ilişkin bazı yayın organlarında çıkan haberlere atıfta bulunarak, Petrol-İş Sendikası olarak Termik santrale karşı olduklarını vurguladı.

Bakırçay Belediyeler Birliği adına konuşan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, “22 yıl önce termik santral yapmak isteyenleri kısa zamanda püskürtmüştük. İş vereceklerini söylüyorlar, ölü insanlara iş bulunmaz” diye konuştu.  Büyükşehir eski Belediye Başkanlarından Yüksel Çakmur da bir konuşma yaparak, ruhsat veren Aliağa Belediye Başkanını ve AKP hükümetini eleştirdi. Miting, Yavuz Bingöl, Entu, Mecaz ve Eski Bando gibi müzik gruplarının konseriyle devam etti. (İzmir/EVRENSEL)


Mitinge katılan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Milletvekili A. Levent Tüzel, “Deniz olup Aliağa meydanına aktık” diyerek başladığı konuşmasında, 40 yıl önce ülkenin bağımsızlığı için NATO’ya, ABD’ye, karşı ayağa kalkmış gençleri sevgi ve saygıyla andıklarını ifade etti. Tüzel, AKP Hükümeti’nin, başta Demirel olmak üzere, gençlerin idamına parmak kaldıranların devamcısı olduğunu belirtti.  Termik santrallere ise Aliağa ve İzmir halkının değil, kapitalistlerin ihtiyacı olduğunu ifade eden Tüzel, kullanılan kömürün yüzde 30’unun enerjiye dönüşeceğini geri kalanının kül, gaz, radyasyon, asit yağmurları olarak doğayı ve insan sağlığını bozacağını belirtti. Avrupa’nın terk ettiği ithal kömürün Türkiye’ye dayatıldığına dikkat çekti. Termik santral ruhsatını veren CHP’li Belediye Başkanını da eleştiren Tüzel, “Meclis ve Belediye Başkanı halkın sesine kulak versin” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Denizlerin yolunda binler Dolmabahçe'ye yürüdü

SONRAKİ HABER

Darbe ve yeniden sürgün...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...