08 Temmuz 2016 07:09

Hekimlerden resmi sitede 'Halk Hekimliği' paylaşımına tepki

Adana'da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinden 'Halk Hekimliği' başlığı altında paylaşılan bilgilere hekimklerden tepki geldi.

Paylaş

Adana'da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinden 'Halk Hekimliği' başlığı altında asırlar öncesinde kalan ve sağlıkla ilgili bilinen bazı bilgiler paylaşıldı. Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten ise, "Günümüzde hiçbir geçerliliği olmayan hatta alternatif tıpla da ilgisi olmayan bir takım bilgiler verilmiş. Bunlar uygulandığı zaman sağlığa zarar verebilecek şeylerdir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün 'www.adanakultur.gov.tr' adlı resmi internet sitesinde, 'Halk Bilgisi' ana başlığı ve 'Halk Hekimliği' alt başlığı altında, bazı hastalıkların tedavisiyle ilgili bilimsel tıpla ilgisiz öneriler sunuldu. Herkesin erişimine açık olan siteden yapılan paylaşımda, şunlara yer verildi:

"Zatürree-Sancı: Koyun derisine koyun iç yağının balla karıştırılması ile elde edilen sıvı ağrıyan yere bağlanır. Kurşun yarası: Kurşun, sıcak katranın yaranın üzerine sürülmesi ile çıkartılır. Katran yaranın mikrop kapmaması için sürülür. Doğum ağrısı: Koyun ve keçi kesilip derisi sıcak olarak hastanın karnına sarılır. Göz ağrısı: Çakır dikeninin çiçeği ezilir, lohusa kadının sütüyle karıştırılıp göze damlatılır. Verem: Verem tedavisi için çam ve katran ağaçlarının sulu kabukları yenir. Şeker hastalığı: Yavşan otu çiçeği çay gibi demlenip içilir. Karın ağrısı: Bir soğan soyulur. İçine tütün, katran, ardıç çekirdeği ezilerek konur, toprağa gömülür. Gerektiğinde topraktan çıkarılarak ilaç olarak kullanılır. Sarılık: Sarılık ağacının suyu kaynatılarak içilir.."

'BU BİLGİLER UYGULANIRSA ZARAR VERİR'

Söz konusu tıbbi paylaşımla ilgili konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten önerilerin bilimsel tıpta hiçbir geçerliliğinin olmadığını söyledi. Yazının kaldırılmasını isteyen Dr. Ökten, "Alternatif tıpla da bir geçerliliği olmayan bir takım bilgiler verilmiştir. Bu bilgilerin sadece tarihsel önemi olup günümüzde hiçbir şekilde bu tarz tedavi yöntemleri kullanılmamaktadır. Hatta bunlar uygulandığı zaman sağlığa zarar verebilecek şeylerdir. Bunların tamamı hekimlerin olmadığı dönemlerde halkın var olan sağlık sorunlarına çözüm bulmak amacı ile kullandığı yöntemlere ilişkindir. Bu paylaşımlar, geçmiş kültürel değerlerimize ilişkin olabilir ama herkesin erişimine açık bir sitede bu şekilde paylaşılması doğru değil. Bu paylaşımla ilgili açıklayıcı bilgi eklenmelidir ve yazı siteden kaldırılmalıdır"dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul ormanlarının yangın risk haritası hazırlandı

SONRAKİ HABER

ABD: PYD ve YPG’ye olan bakışımız değişmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa