08 Temmuz 2016 07:05

İstanbul ormanlarının yangın risk haritası hazırlandı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, hazırladığı bir proje ile İstanbul’daki ormanların yangın risk haritasını çıkardı.

Paylaş

Proje kapsamında İstanbul ormanlarına ait yangın risk haritası, bilgisayar ortamında ve web tabanlı çalışan programla 15 adet kriter ve bunlara ait bilgiler ışığında ortaya çıkarıldı. Öncelikli olarak İstanbul'un 3 boyutlu sayısal modeli oluşturuldu. Bu modelden yararlanılarak eğim, bakı, yükseklik verilerine, yangın organizasyonunda kullanılan bütün araç, bina, tesis, yol, meşcere haritası bilgileri eklenerek yangın organizasyonu için CBS (Coğrafi Veri Tabanı) oluşturuldu. Oluşturulan bu veri tabanına kuleler, ilk müdahale ekipleri, orman itfaiyesi, su kaynakları, yollar, idari ve mülki sınırlar eklendi.

Orman yangınlarıyla alakalı veri tabanı bilgileri tamamlandıktan sonra dünyada bu konuda kullanılan ve ülkemize uygun olan Ağaç Türü, Kapalılık, Ara Tabaka, Ölü Örtü, Eğim, Bakı, Yerleşim Yerine Uzaklık, Enerji Nakil Hatları, Demir Yolu, Kara Yoluna Uzaklık, Nemlilik, Sıcaklık, Yağış Miktarı, Rüzgar ve Yangın Sayıları gibi kriterler sisteme girilerek, bu kriterler üzerinden yangın risk haritaları çok riskli, orta riskli ve düşük riskli olmak üzere 3 grupta sınıflandırıldı.

Ayrıca projenin görünürlük analizi yapılarak ormanlık alanların mevcut yangın gözetleme kulelerinden görünür ve görünmeyen alanlar tespit edilerek, görünmeyen ormanlık alanlar için ek tedbirler alınması sağlandı.

Orman yangınları ile mücadele konusunda ülkemizin oldukça başarılı olduğunu ve bu hususta teknolojiyi çok yakından takip ettiklerini öne süren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Akdeniz ülkeleri arasında yangınla mücadele konusunda ilk sıradayız. Malum teknolojinin sınırı yok biz de bu gelişmeleri yakından takip ederek kendi alanımıza uyarlıyoruz. İnşallah bu proje ile İstanbul’daki ormanlarımızı olası yangınlara karşı koruyacağız ve bu yangın sezonunu da en az kayıpla atlatacağız. Vatandaşlardan temennimiz orman yangınlarına karşı daha hassas davranmaları. Ormanlar hepimizin ortak malı ve biz bu ormanları en iyi şekilde koruyarak yarınlara, evlatlarımıza, torunlarımıza bırakmalıyız. Her fidan, her ağaç bir can bunu asla unutmamalıyız.” dedi. (CİHAN)
 

ÖNCEKİ HABER

Nepartak Tayfunu Tayvan’ı vurdu

SONRAKİ HABER

Hekimlerden resmi sitede 'Halk Hekimliği' paylaşımına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...