08 Temmuz 2016 00:54

Halkın başına bir torba daha

Bayramdan sonra Hükümetin Meclise getirmeyi planladığı torba yasa tasarısına ilişkin milletvekilleri Fikri Sağlar ve Selma Irmak ile görüştük.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul 

Meclis Ramazan Bayramı’nın ardından 12 Temmuz’da tekrar toplanacak. Hükümet yeni bir torba tasarısını Meclis gündemine taşımaya hazırlanıyor. CHP ve HDP, torba yasa tasarısının halkın talepleri için değil, AKP’nin ihtiyaçları için çıkartılmak istendiğini ifade ettiler. 

Bayramdan sonra Hükümetin Meclise getirmeyi planladığı torba yasa tasarısına ilişkin CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ve HDP Hakkari Milletvekilli Selma Irmak ile görüştük.  

‘TORBADA ERDOĞAN’I GÖRÜRSEK ŞAŞIRMAYALIM’

Fikri Sağlar şunları söyledi: “Türkiye hukuk devleti olmaktan çıkarıldı. Torbalarla doldurulmuş, bir kanun devleti haline dönüştü. Torbaların içerisinde ne olduğunu parlamentodaki AKP’li milletvekilleri dahi bilmiyor. Sadece kaçak Saray sakini talimatıyla o torbanın içine her şeyden bir şey atılıyor. Bir gün herhalde o torbada Recep Tayyip Erdoğan’ı torbanın içerisinde görürsek şaşmayalım.”

GENÇLER İŞSİZ...

Hükümetin torba yasaların halkın beklentilerini karşılamaya yönelik olduğu açıklamalarını hatırlatmamız üzerine Sağlar, şunları ifade etti: “Bayramlaşma sırasında görüştüğümüz yurttaşların hiçbirisi, mutlu olmadığını, memnun olmadığını, ama bayram nedeniyle çok şükür ettiklerini, işte, küslerin barıştığı kucaklaştığı bayramı sevinç içerisinde geçirmeye çalıştıklarını söylüyorlar. Ama işe, aşa ve huzura baktığımız zaman hepsi büyük şikayetçiler. Çünkü bir tarafından kan ağlıyor, bir tarafta açlık var, bir taraftan işsizlik var. En büyük sorun da işsizlik. Bugün ülkede çok açıklıkla, gençler arasında müthiş bir işsizlik var. AKP’li olursan, özellikle İŞKUR üzerinden bir yerlere yerleştiriliyorsun. Ama onun dışında, kim olursan ol, bu ülkenin vatandaşı değilmişsin gibi muamele görüyor. Dolayısıyla müthiş bölücülük, kaçak Saray’dan Türkiye’ye yayılmış. Bu torba yasaların içinde ne olduğu meçhul. Meclise geliyor, görüyoruz. Meclise gelince açılınca ne olduğunu göreceğiz.” 

Selma Irmak, Hükümetin yasa çalışmalarının tamamına yakınının torba yasa biçimiyle yasal düzenlemeye kavuştuğunu hatırlattı. Torba yasanın içerisinde tek bir yasanın değil, birçok yasanın görüşüldüğüne vurgu yapan Irmak, “AKP’li milletvekilleri yasama görevi yapmaktan çok, bir noter görevini görmek zorunda kalıyorlar” diye konuştu. Irmak, Meclis iradesinin gasbedildiğini belirtti. Irmak şunları söyledi: “Tek tek o yasalar tartışılsa, öncesinden halkın görüş, düşünceleri ve önerileri sorulsa, pek çok yasa geçmeyecek. Çünkü bunların tümü antidemokratik yasalardır, halkın yararına olmayan yasalardır. Hükümetin kendi içinde yapmak istediği düzenlemeleri, ifade eden ve Meclisi de araçsallaştıran yasalardır. Bu yeni torba yasa tasarısının, hazırlıkları da bu şekildedir.” 

PARMAK DEMOKRASİSİ.. 

Torba yasanın içerisinde ne olduğunu önceden bilmedikleri için bunu halkla paylaşma ve halka anlatma fırsatının ellerinden alındığına dikkat çeken Irmak şunları söyledi: “Bu da başka bir antidemokratik uygulamadır. AKP ben yaptım oldu pozisyonunda bir ‘yasama faaliyeti’ yürütüyor. Buna yasama faaliyeti demek de mümkün değil. Ülke giderek, demokrasi adı altında, antidemokratik, hukuksuz bir biçimde yönetilmeye devam ediliyor ne yazık ki.” 

Meclise gelen torba yasaların halkın değil, AKP’nin istekleri doğrultusunda yasalar olduğunu anlatan Selma Irmak, Mecliste muhalefet etmekte tek kaldıklarını belirterek, “CHP ve MHP’nin tavrını da görüyorsunuz. Ortak tutum alabilmek, bir muhalefet edebilmek ve buna karşı durmak ne yazık ki, mümkün olamıyor. Böyle olunca da AKP’nin Meclisteki çoğunluğuyla parmak demokrasine bağlı olarak antidemokratik bir durum ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

UNESCO neyi koruyor?

SONRAKİ HABER

Düzene karşı mücadele ederken Muhammed Ali gibi olmalıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa