08 Temmuz 2016 00:52

Suriyeli tarım işçisi: Artık geleceğimizi göremiyoruz

İbrahim Hto, Lazkiye’de üniversitede felsefe öğretmenliği bölümünü okurken Türkiye'ye gelmiş ve tarım işçiliği yapıyor.

Paylaş

Volkan PEKAL
Hasret Kardelen KAYGUSUZ
Adana

Çukurova, tarihi boyunca hep tarlalarda çalışacak tarım işçilerine ihtiyaç duymuştur. 19’uncu yüzyılın ortalarında Çukurova’da tarımın gelişmesi ile birlikte başka şehirlerden Çukurova’ya tarım işçileri gelmeye başlamıştır. Bugün de havaların ısınması ile birlikte her yıl özellikle Urfa Akçakale’den binlerce mevsimlik işçinin geldiği Adana’da göçle gelen tarım işçilerine son yıllarda Suriyeli mülteci işçiler de eklendi. Toprak sahiplerinin “Onlar gelmezse bitmiştik”, Türkiyeli tarım işçilerinin de “Ücretleri düşürüyorlar” dediği Suriyeli mülteci işçileri artık her yerde görmek mümkün.

ARTIK OKUMAK GİBİ BİR HAYALİM YOK

Suriye’nin Rakka şehrinde doğup büyüyen İbrahim Hto, Lazkiye’de üniversitede felsefe öğretmenliği okurken savaşın çıkması ile birlikte ne Lazkiye’de okuluna devam edebilmiş, ne de Rakka’da barınabilmiş. Ailesi ile birlikte kendisini Türkiye sınırında bulmuş. Burada eğitimini tamamlamak isteyen İbrahim, kendisinden ücret istenince vazgeçmiş. “Artık okumak gibi bir hayalim yok. Geleceğimizi göremiyoruz” diyen İbrahim, bugün Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesindeki geniş tarım toprakları arasında çadırlarda yaşamını tarım işçiliği yaparak sürdürüyor. 

Tuzla’da tarım işçiliği yaptığı tarlada öğle arasında konutluğumuz İbrahim,  Lazikiye’de bulunan Tişrin Üniversitesinde gördüğü eğitimini bırakmak zorunda kalmış. İkinci sınıfta bıraktığı okula bir daha dönemeyen İbrahim, savaş çıkmasa 3 yıllık felsefe öğretmeni olacaktı. “Orada okula gidiyorduk. Hayallerimiz vardı. Bir sabah uyandık. Okul yok” diyen İbrahim, 5 senedir Türkiye’de olduklarını ve burada kendisine yeni bir hayat çizdiğini söyledi. Geri dönmelerinin artık zor olduğunu ifade eden İbrahim, dönse bile para kazanmak zorunda olduğunu, eğitime devam etmelerinin zor olduğunu söyledi.  

HALKIN İSTEDİĞİ OLMALI

Rakka’daki gelişmeleri sorduğumuz İbrahim, “Artık televizyon bile izlemiyoruz. Savaşı görmek istemiyoruz” dedi. IŞİD yönetimine de YPG yönetimine de tanık olmadıklarını anlatan İbrahim, “Halk ne istiyorsa öyle olmalı” dedi. Rakka’daki yaşamından bahseden İbrahim, “Orada rahattık. Bir kişi çalışsa yetiyordu. Okuyan kişi çalışmazdı. Ben okula gitmek dışında bir şey yapmadım. Okullar ücretsiz bu yüzden üniversite okuyan insan sayısı fazla” dedi. İbrahim Türkiye’de hayatın zor olduğunu ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Gerçekçi haber Hayat’ta, Hayat emekçinin yanında

SONRAKİ HABER

UNESCO neyi koruyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...