07 Temmuz 2016 16:59

Putin ve Obama görüştü: Rusya’dan ABD’ye iş birliği çağrısı

Putin ve Obama'nın telefon görüşmesinde iki lider Suriye’de askeri eylemlerinin koordinasyonunu artırmaya hazır olduğunu teyit ettiler.

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama, gerçekleşen telefon görüşmesi sırasında, Suriye’de askeri eylemlerinin koordinasyonunu artırmaya hazır olduğunu teyit ettiler.
Kremlin’den yapılan açıklamada, “Her iki taraf, Rusya ve ABD’nin Suriye’deki askeri eylemleri arasındaki koordinasyonu artırmaya hazır olduğunu teyit etti ve çatışmaya siyasi çözüm bulma amacıyla Birleşmiş Milletler nezdinde Suriyeli taraflar arasındaki müzakere sürecinin yeniden başlamasının önemini vurguladı” dendi. 

GÖRÜŞMEYİ RUSYA İSTEDİ

Sputnik’in haberine göre telefon görüşmesinin Rusya’nın girişimiyle gerçekleştiği belirtildi. Putin’in ayrıca telefon görüşmesi sırasında ABD’li mevkidaşını, Suriye’de bir an önce ılımlı muhalefet ile ateşkes kapsamına alınmayan el Nusra gibi örgütler arasındaki sınırın belirlenmesine yardımcı olmaya çağırdığı ifade edildi.

Kerimlin’in açıklamasında, “Ukrayna konusu ele alındığında Rusya Devlet Başkanı bir kez daha Kiev’in Donetsk ve Lugansk ile doğrudan diyalogu kurması, genel af ilan etmesi, Donetsk ve Lugansk’a özel statü tanıması ve yerel seçimler kanununun ortaklaşa hazırlanması dahil 12 Şubat 2015 tarihli Minsk Anlaşması’nı kayıtsız şartsız uygulamasının önemini vurguladı” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca Ukrayna’nın doğusunda ateşkes ihlallerinin ortadan kalkması ve ağır silahların temas hattından uzaklaştırılması için çalışmaları etkinleştirme gereksinimi kaydedildi. Bu bağlamda, AGİT Özel Gözlem Misyonunun rolüne vurgu yapıldı.

KARADAĞ MESELESİ DE KONUŞULDU

Putin, ayrıca AGİT Minsk Grubu Eş Başkanı olan bir ülkenin lideri olarak Obama’ya, 20 Haziran Saint Petersburg’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile yapılan üçlü görüşmenin sonuçlarını aktardı. Kremlin’in açıklamasında, Barack Obama’nın Rusya’nın Dağlık Karabağ’daki çatışmayı barışçıl yollarla çözmek için harcadığı çabaları takdir ettiği kaydedildi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

İtalya'da ırkçı saldırıya uğrayan Nijeryalı mülteci öldü

SONRAKİ HABER

Dördüncü Red Fang albümü geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...