07 Temmuz 2016 14:27

Yanlış şehirleşme felakete neden oluyor

Ankara Çevre Mühendisleri Odası yaşanan felakete dere yataklarında yapılaşma ve doğaya uygun olmayan şehirleşmenin yol açtığına dikkat çekti.

Paylaş

Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan şiddetli yağışın ardından bölge adeta sulara gömüldü. Ordu’da sel nedeniyle 3 kişi yaşamını yitirdi, 11 kişi yaralandı, 2 kişi de hala kayıp. Rize’de de heyelan yaşandı. Heyelanda 2 kişi ağır yaralandı. Ankara Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Moralı yaşanan felakete dere yataklarında yapılaşma ve doğaya uygun olmayan şehirleşmenin yol açtığına dikkat çekti.

Ordu’da meydana gelen selde kaybolan 2 kişinin aranmasına devam ediliyor. Şiddetli yağışın ardından kentte meydana gelen sele kapılan 3 kişi yaşamını yitirirken 11 kişi yaralandı, 60’ın üzerinde binada da hasar meydana geldi.

RİZE’DE HEYELAN

Rize’de de yağış nedeniyle heyelan yaşandı. Rize’nin Güneysu İlçesi Ortaköy Köyü’nde şiddetli yağış sonrasında dağ yamacından kopan taş toprak kütleleri mahalle yollarını ulaşıma kapattı, bazı evler ile park halindeki 3 otomobile hasar verdi. Güneysu Özel İdare ekipleri kapanan köy ve mahalle yollarını açmak için çalışma başlattı. Bölgede yaşayanlar korku yaşayarak evlerini terk etti.

Rize’nin Çayeli ilçesi Armutlu Köyü’nde de heyelan nedeniyle 2 kişi yaralandı. 2 katlı evin duvarını yıkarak eve dolan toprak kütlesinin altında kalan 18 yaşındaki Şevval Pehlivan ile kuzeni 17 yaşındaki Ruşen Pehlivan evde bulunanlar tarafından yaklaşık yarım saat sonra toprak altından çıkarılabildi. Yaralılar hastanede tedavi altına alındı, Şevval Pehlivan’ın sağlık durumunun ciddi olduğu öğrenildi.

Ruşen Pehlivan’ın abisi Oktay Pehlivan yaşadıklarını anlattı, olayın saniyeler içerisinde gerçekleştiğini belirterek, “Kuvvetli bir yağış vardı. Üst yamaç koptu, toprak kütlesi duvarı yıkıp eve girdi. Birileri ‘Kaçın’ diye bağırdı. Ne yapacağınızı bilmez halde sağa sola koşarken salona doğru koşan Şevval ile Ruşen toprak altında kaldı. Toprağı elle ve kürekle kazarak yaklaşık 30 dakika uğraştık. Çocukları toprak altından çıkartarak hastaneye ulaştırdık” dedi.

Yaşanan felakete ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulunan Ankara Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Moralı yaşanan felakete dere yataklarında yapılaşma ve doğaya uygun olmayan şehirleşmenin yol açtığına dikkat çekti. Moralı “Ordu’daki yağmur suyu sisteminin yenilenmesi gerekiyor, yağmur suyu toplama hattının ayrı olarak yapılması gerek. Ondan dolayı bir taşma olmuştur. Aynı zamanda dere yataklarındaki yapılaşma da bunlara sebep oluyor. Şu da bir gerçek; normalin üzerinde bir yağış meydana geldi. Karadeniz’in coğrafyası gereği bu denli, yağışlarla civardaki yapılaşmalar, yollar, doğaya uyum sağlamıyor. Doğaya uygun bir şehirleşme olmadığı için Ordu’da sıkıntı yaşanmıştır. Geçmişte de Artvin’de de yaşandı. Bu yağışlar dikkate alınmadan yanlış şehirleşmenin meydana getirdiği bir durum. Dereler ne kadar su taşıyor, yağmur yağma sıklığı nedir, yağdığı zaman ne kadar yağıyor, nerelere alt yapı yapılabilir, taşkınlara yol açmadan denize nasıl boşaltılır neler yapılabilir bunlar tartışılmalı. Dere kenarlarına yapılmaması gereken yapılaşmalar, binalar şehirlerin oralara kurulması ve suyun akacak yeri şehirlerin içinde bulmasından kaynaklı” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Süt kazanına düşen çocuk yanarak hastanelik oldu

SONRAKİ HABER

İHD’den mültecilere yönelik nefret kampanyalarına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa