07 Temmuz 2016 00:54

İstanbul ve Boston saldırısı arasındaki bağlantı ne?

Gazeteci Nick Barrickman, Boston Maratonu ve Atatürk Havalimanı'na yönelik bombalı saldırılar arasındaki bağlantıyı yazdı.

Paylaş

Geçen hafta İstanbul Atatürk Havaalanında ve 2013 yılında Boston Maratonunda gerçekleşen bombalı saldırıların faillerinin, eski Sovyetler Birliğine bağlı ve nüfusunun çoğu Müslüman olan ülkelerden gelmesi, Batının Rusya karşıtı politikalar kapsamında radikalleştirdiği Kuzey Kafkasyalı Müslümanlar meselesi ile doğrudan bağlantılı.

Gazeteci Nick Barrickman, “World Socialist Web Site” için kaleme aldığı yazısında iki saldırı arasındaki bağlantıyı ve Batı’nın Rusya karşıtı politikalarının saldırılara zemin hazırladığını yazdı.

28 Haziran’da Atatürk Havaalanıda meydana gelen ve 45 kişinin yaşamını yitirdiği 230 kişinin yaralandığı saldırıların failleri, Kuzey Kafkasya’dan IŞİD’e katılan Rusya karşıtı cihatçılardı. Yansıyan bilgilere göre, intihar saldırısı düzenleyen bombacılardan bir tanesi Rusya’ya bağlı Dağıstan, diğer ikisi eski Sovyet ülkeleri Özbekistan ve Kırgızistan vatandaşları. Saldırının planlayıcısı ise Ahmed Çatayev, 25 yaşında Çeçenistan kökenli bir İslamcı. Barricman, Rusya’daki ayrılıkçı Çeçen ve Dağıstanlı grupların CIA tarafından desteklenirken, Suriye’de konumlandırıldığını ve Esad hükümetine karşı savaştırıldıklarnı belirtiyor. Çeçenlerin ve diğer Kuzey Kafkasyalıların, Doğu Ukrayna’da yaşanan  iç savaşta Rusya karşıtı milislerin de başını çektiğine dikkat çekiyor. 

Barricman’a göre, Çeçen ve Kuzey Kafkasyalı gruplar, Batılı istihbarat servisleri tarafından kullanılıyor ve bu sebeple radikalleşmeleri destekleniyor. Rus yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre, eski Sovyet Birliği ülkelerinden yaklaşık 7 bin savaşçı, Suriye’de Esad’a karşı savaştırılıyor.

ÇATAYEV, ORTADOĞU VE AVRUPA ARASINDA MEKİK DOKUDU

Amerikan yetkilileri Çatayev’in IŞİD’in Rusça konuşan militanlarından sorumlu, askeri kanatının üst yetkililerinden biri olduğunu açıkladılar. Çatayev 2003’de Rusya’da hapisten çıktıktan sonra Avusturya vatandaşlığına kabul edilmiş. 2008’te İsveç’te silah kaçakçılığı yapmaktan 10 ay hapis yatıp, 2012 ‘de Gürcistan cezaevinde kaldıktan sonra ortadan kaybolmuş. 2015’de Suriye’de, IŞİD’in operasyon sorumlusu olarak tekrar ortaya çıkmış. 

Yazara göre, tıpkı Paris ve Brüksel saldırılarının failleri gibi Çateyev’de polis ve istihbarat teşkilatı tarafından iyi tanınıyordu fakat Ortadoğu ve Avrupa arasında mekik dokuması engellenmedi. Çünkü Batı bunu, Suriye’deki rejimi değiştirme operasyonunun bir parçası olarak görüyordu. Çateyev de CIA’in sağladığı korumadan memnun görünüyordu. Fakat bir şekilde Washington ve müttefikleri, dış politikaları gereği cihadçıları destekleyerek Suriye’de kitlesel ölümlere yol açarken, kendi ülkelerinde de sivil ölümlere neden oldular. Tıpkı Paris’te, Brüksel’de, İstanbul’da ve Boston’da olduğu gibi.

CİHATÇILARA DESTEK BOSTON’A TERÖR OLARAK GERİ DÖNDÜ

Barrickman’a göre, Amerika’nın Kuzey Kafkasya’da kurduğu Rusya karşıtı cihatçı unsurlara dayalı müttefiklik, 2015 yılında kendi şehri Boston’a terör saldırısı olarak geri döndü. 3 kişinin ölümüne 264 kişinin yaralanmasına yol açan saldırının failleri Dzhokar ve Tamerlan Tsarnev de Çeçen asıllıydı. Barricman’ın iddialarına göre Çeçen kardeşler aktif Amerikan ajanı değillerse de Rusya’ya sızmakla görevlendirilmiş kişiler oldukları düşünülüyor. 

Çeçen kardeşlerin, mahkemede verdikleri ifadeye göre FBI, büyük kardeş Tamerlan’ı muhbir olması ve “New England bölgesindeki Çeçen ve Müslümanlarla ile ilgili düzenli olarak bilgi vermesi için” defalarca ikna etmeye çalıştı.

Mahkemede ayrıca, bombalı saldırıdan önce Rus istihbarat servisinin FBI ve CIA’i Çeçen kardeşler hakkında uyardığı ortaya çıktı. 2014 yılında ABD Ulusal Güvenlik Görevlileri McCaul ve Bill Keating, Boston Globe gazetesine verdikleri röportajda, “En ufak bir araştırma yapılsaydı, Çeçen kardeşlerin internet üzerinden radikal propaganda yaptığı ortaya çıkarılırdı” yorumu yaptılar. 

Çeçen kardeşlerin amcası Ruslan Tsarni’nin de Çeçen Uluslararası Organizasyon Kurultayı aracılığıyla 1990’lar boyunca, Kuzey Kafkasya’daki Rusya karşıtı isyancıların ihtiyaçlarını tedarik etmekle görevli olduğu ortaya çıktı. 

Tsarni’nin kayınpederi ise eski ABD Milli İstihbarat Konseyi Başkan Yardımcısı Graham Fuller. Fuller’in CIA şefi olarak 1980’de Afganistan’ın başkenti Kabil’de Sovyet yanlısı Afgan rejime karşı çalışmış olması dikkat çekiyor. (DIŞ HABERLER)

(Çeviren: Elif Özmen Belek)

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te IŞİD’lilerin çocukları krizi

SONRAKİ HABER

Rıfat Ilgaz: Sınıfının fedaisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...