07 Temmuz 2016 00:52

Almanya’da ırkçı terörde büyük artış yaşanıyor

Federal Anayasayı Koruma Örgütü'nün 2015 raporunda “aşırı sağcı sayısı”nın geçen yılın sonu itibariyle 22 bin 600’e çıktığı belirtildi.

Paylaş

Federal Anayasayı Koruma Örgütü (BfV) tarafından açıklanan 2015 raporunda “aşırı sağcı sayısı”nın geçen yılın sonu itibariyle 22 bin 600’e çıktığı belirtildi. Bunların yarısının her an şiddet olaylarına karışabilecek radikal kesimler olduğuna dikkat çekiliyor.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Anayasayı Koruma Örgütü (BfV) Başkanı Hans-Georg Maaßen tarafından Berlin’de ortak basın toplantısıyla açıklanan raporda, Almanya’da aşırı sağ terör saldırısının artmış olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, geçen yılın sonu itibariyle 21 bin 933 ırkçı saldırının gerçekleştiği belirtilerek, bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 42 artış anlamına geldiği belirtildi. Raporda ‘aşırı sol’ taraftan yapılan şiddet içerikli olaylarda azalma olduğu belirtildi.

Yapılan ırkçı saldırıların çoğunun sığınmacılara ait yurtlara yönelik. Yükseliş içinde olan ırkçı Almanya için Alternatif (AfD) partisine karşı ise istihbarat ve güvenlik birimleri tarafından herhangi bir önlem alınmış değil. Basın toplantısında, AfD’nin istihbarat örgütleri tarafından izlenmediği belirtildi. 

MAAS: ENDİŞE VERİCİ

Öte yandan Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD), aşırı sağ çevrenin güçlenmesinden Alman demokrasisi adına endişe duyduğunu söyledi. 

Ülkede yaptığı çalışmalardan dolayı aşırı sağcıların saldırısına uğrama korkusu yaşayan insanların olduğuna dikkat çeken Bakan, “Bu demokrasimiz adına korkunç bir gelişme” ifadesini kullandı. 

Maas, Saksonya gibi bazı eyaletlerde siyasi çalışmalarda bulunmanın bile zor hale geldiğini açıkladı ve bu gibi bölgelerde siyasi partilerin bile stantları ile sokağa çıkmaya kısmen cesaret edemediğini dile getirdi. 

Maas, metroda, işyerinde veya futbol sahasında, nerede olursa olsun, nefret ve kışkırtıcılığa karşı durma çağrısında bulundu. Maas, aşırı sağ çevrelerdeki organik birleşmeleri, şiddet yanlısı grupların suç işlemek için bir araya gelmesini çok ciddiye alınması gereken bir gelişme olarak değerlendirdi ve bunun sorumlusunun da Almanya için Alternatif (AfD) partisinin olduğunu sözlerine ekledi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Florya'nın yenileri: Serdar Aziz ve Emrah Başsan incelemesi

SONRAKİ HABER

İsveç’te IŞİD’lilerin çocukları krizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...