05 Mayıs 2012 12:35

İŞKUR iş buldu 8 ay sonra işten atıyor

İşsizliğin yoğun olarak yaşandığı bölge illerinden Şanlıurfa’da, İŞKUR tarafından başlatılan bir proje kapsamında çeşitli kurumlarda işe başlayan 10 binin üzerinde işçi tekrar işsizlik sorunuyla karşı karşıya bırakılıyor. Sekiz aylığına çeşitli kurumlarda işe başlatılan işçilerin büyük bölümü

İŞKUR iş buldu 8 ay sonra işten atıyor
Paylaş
Faruk Ayyıldız

İŞİMİZİ KAYBETMEMEK İÇİN ÖRGÜTLENİYORUZ

Ramazan Bağış 3 ay milli eğitimde çalışan 107 kişi olarak Orman Bölge Müdürlüğüne gönderildiklerini söylüyor. Orman bölge müdürünün işçiler ile yaptığı toplantıda, “Bu proje yoktu. İŞKUR hazırladı, gönderdi. Bizim işimiz ağır, koşullar zor. Servis yok, yemek masrafları size ait. Şartları beğenmeyen çalışmasın kapı orada gidebilir” şeklinde konuştuğunu aktaran Bağış, işsizlik yüzünden en ağır koşullarda çalışmaya başladıklarını anlattı. Bir süre sonra memurların 29 Mayıs tarihinde işlerine son verileceğini söylediklerini belirten Bağış, işçiler olarak toplandıklarını ve neler yapabileceklerini tartıştıklarının altını çizdi. İşsizlik ortamında eve nasıl ekmek götürürüz kaygısını yaşadıklarını vurgulayan Bağış, “Önümüzde 1 Mayıs vardı. Arkadaşlarımız ilk defa 1 Mayıs’ı duyuyorlardı. İşçiler arasında komite kurduk. O sırada 1 Mayıs bildirileri elimize geçti. Bildiride bizim sorunlarımızı anlatmışlardı ve komitedeki işçi arkadaşlar ilk ziyareti kesinlikle EMEP’e yapmalıyız dediler. Gittik partiye ve her koşulda yanımızda olacaklarını, destek sunacaklarını söylediler. Emek Partisi işçilerin kurduğu bir partidir. Her türlü yanımızda oldular” diye konuştu.  

AKP’DEN İŞÇİYE SADECE 2 DAKİKA

Daha sonra farklı partilere de ziyaretlere gittiklerini kaydeden Bağış, AKP ziyaretlerini şöyle anlatıyor: “AKP’ye gittik. Kimse ilgilenmedi. Sonra İl Başkanı’nın odasına gittik. Bize sadece iki dakikamız olduğunu söyledi. Derdimizi anlattık ve ‘sizi zaten 8 aylığına işe aldık şimdi ne diye oraya buraya gidip açıklama yapıyorsunuz’ diye tepki gösterdi. İşten atılırsak rezil olacağımızı söyledik. O da bizleri zaten sokaktan topladıklarını ve başka bir çözüm sunamayacağını söyledi. Avrupa’da işsizlik yaygınlaşırken, Türkiye’de ekonominin büyüdüğünü de anlattı ama bizim cebimizde yol parası bile yoktu.”

ÇOCUĞUMUZUN OKUL MASRAFLARINI KİM ÖDER?

Hamza Doğan piyasada ciddi iş sıkıntısının olduğunu ve kendilerinin de 5 aydır çalıştıklarını söyledi. Birçok arkadaşlarının sabıkalı olmalarından kaynaklı iş bulmakta daha da zorlandığını anlatan Doğan, “Hükümlü deyince herkes direkt suçlu olarak görüyor. Elektrik borcunu ödemediği için sicili olan arkadaşlarımız var. Onlar da hükümlü görünüyor” dedi. Tüm yemek ve yol masraflarının da kendilerine ait olduğunu kaydeden Doğan, Ocak, Şubat gibi kar yağan aylarda kilometrelerce yol yürüyerek ağaç ve fidan diktiklerini vurguladı. Yaptıkları işleri Urfa’yı ziyaret eden tüm bürokratların takdir ettiğini de söyleyen Doğan, şimdi ise işsiz bırakılmak istendiklerini anlattı. 8 ay çalıştırılıp geri kalan aylarda boş kalırlarsa aç kalacaklarını aktaran Doğan, “Milletvekilleri üç yıl maaş almadan bir çalışsınlar da görelim. Yapabiliyorlar mı?​” dedi.

Urfa’yı ziyaret eden Milletvekili ve Bakanların, zenginleri gezdiğini, asıl yoksulların sorunlarını dinlemeleri gerektiğinin altını çizen Doğan, Anaokuluna giden çocuğunun olduğunu, çocuğunun günlük masrafının 5 TL olduğunu ve bunu bile karşılamanın kendilerini zorladığını belirtti.

50 BİN KİŞİ MAĞDUR OLACAK

Müze müdürlüğünde çalışan Adem Koyuncu, binlerce işçinin mağduriyet yaşadığını belirtti. ‘8 ay dolduktan sonra biz ne yapacağız?​’ diye düşündüklerini kaydeden Koyuncu, “Çocuklarınızı okutun diyorlar. Şimdi söylesin Başbakan nasıl okutalım? 11 ay çalıştırdıktan sonra 4C’li yapsalar bu sorunlar yaşanmazdı. Kimimiz ev kirasını, su faturasını ödeyemiyor kimimizin dolmuşa binecek parası yok. Herkes şu an şaşırmış durumda. 6 çocuğum var Başbakan bu zamana kadar ne yardım yapmış bize? Bu çocukları sokağa mı atalım, suçlu mu olsunlar. Ne istiyorlar bizden” diye konuştu.

Nihat Çapan, 13 bin kişinin proje kapsamında çalıştığını, işten atılmaları durumunda aileler ile birlikte yaklaşık 50 bin kişinin mağdur olacağını kaydetti. İşsiz kalmaları durumunda yine kahve köşelerine döneceklerinin altını çizen Çapan, “Biz bunu artık istemiyoruz. İşsiz halimiz ile çalışan halimiz arasında çok büyük fark var. Sokaklara, kahvehanelere dönmek istemiyoruz” sözlerini kullandı. AKP İl Başkanı’nın sözlerine de tepki gösteren Çapan, kendi oyları ile koltuklarda oturanların kendilerini savunmadığını, aksine hakaretler ettiğini belirtti. Belediye seçimleri döneminde bunları hatırlatacaklarının altını çizen Çapan şunları söyledi: “AKP İl Başkanı sizi sokaktan topladık diyor. Yarın işsiz kalırsak yine sokaklara döneceğiz. Bu mu istedikleri?​”

Osman Öge tek istediklerinin işlerine devam etmek olduğunu kaydetti. Başka gelirlerinin de olmadığını söyleyen Öge, işlerini kaybetmelerinin kendilerini psikolojik olarak da kötü etkileyeceğini ve ailelerinde huzursuzluğa sebep olacağını belirtti.

BEBEKLERİME SÜT ALABİLMEK İÇİN

İbrahim Ali Beyaz işin devamlı olmasının tek istekleri olduğunu kaydediyor. Üç çocuğu olduğunu ve kirada oturduğunu ifade eden Beyaz, tüm ağır çalışma koşullarına evet dediklerini ve işlerine her şeye rağmen devam etmek istediklerini söyledi. İşin devamlılığına ihtiyaçları olduğunu belirten Beyaz, “500 TL versinler ama iş devam etsin” sözlerini kullandı.

Mehmet Saf müze müdürlüğünde çalışıyor. Daha önceleri hamallık, şoförlük gibi işlerle uğraştığını belirten Saf, aldıkları ücretin evin masraflarını dahi karşılamadığını ancak mecbur olduklarına vurgu yapıyor. 5 çocuğu olduğunu söyleyen Saf, son iki çocuğunun ikiz olduğunu ve süt parası yetiştiremediğini kaydetti. İşini kaybederlerse perişan olacaklarını sözlerine ekleyen Saf, devletin soruna çözüm bulmasını istedi.

Ali Çelik, az da olsa evlerine aş götürebildiklerini, her şeyden kısarak yaşadıklarını söyledi. 4 çocuğunun olduğunu kaydeden Çelik, çocuklarına günlük 1 TL vermesi durumunda geçinemeyeceklerini anlattı. Ekonomi büyüyor sözlerine de atıfta bulunan Çelik, “Ekonomi büyüyor deniliyor. Hani nerede? Bir tane vatandaş mı var durumu iyiye giden. Şirket sahipleri için büyüyor. Onların ihtiyacı yok, fakirlerin ihtiyacı var” diye konuştu. (Urfa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Fedakarlık hep bizden isteniyor’

SONRAKİ HABER

RMK işçileri greve hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...