06 Temmuz 2016 12:32

Asbestli gemi Ethan, tersane işçileri için de tehlikeli

Zehirli ve asbestli atık bulunduran ve söküm için Aliağa’ya getirilen Ethan’ gemisi için Türk Toraks Derneği açıklama yaptı.

Paylaş

Fransa’da geri dönüşüm kararı verildikten sonra, zehirli ve asbestli atık bulundurduğu için Avrupa ülkelerinin kabul etmediği, ‘Ethan’ gemisinin söküm için Aliağa’ya getirilmesinden dolayı açıklama yapan Türk Toraks Derneği Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu, tersanede çalışanların sağlığı açısından endişe duyduklarını dile getirdi.

Bu tür gemilerin taşıdığı toksik maddelerin tehlikeli olduğuna dikkat çekilen yazılı açıklamada, "Gemilerde yaygın biçimde kullanılan asbest, ısıya dayanıklı olması ve içerisinde taşınan fiziksel ve kimyasal maddelerden çok düşük oranda etkilenmesi nedeniyle gemilerde yaygın bir şekilde kullanılıyor, başta akciğer sağlığı olmak üzere, sağlık açısından önemli bir tehdit oluşturuyor" denildi. 

BİRÇOK KANSER GELİŞİMİ İÇİN RİSK FAKTÖRÜ TAŞIYOR

Asbestin akciğer kanseri ve akciğer zarı kanseri başta olmak üzere birçok kanser gelişimi için risk faktörü olduğu, akciğerin sertleşmesi (asbestozis) gibi farklı hastalıklara yol açtığının bilindiği ifade edilen açıklamada asbestin birçok ülkede yasaklandığı vurgulandı.

"Ancak yasaklamalara rağmen, geçmişteki yaygın kullanımından dolayı önemli bir mesleki sağlık sorunu olarak önemini koruyor. Bugün de ‘kentsel dönüşüm’ ile birlikte ‘gemi sökümü’ işleri güncel riskler arasında yer alıyor" denilen açıklamada, gemilerde asbest kullanımının kansere yol açtığının 1940’lı yıllarda fark edilmeye başlandığı ancak 1970’li yıllarda Japonya’da asbest kullanımına bağlı hastalıkların sayısında ciddi artış görülmesiyle asbest kullanımına sınırlama getirildiği belirtildi. 

"Bugün birçok batı ülkesinde sağlık gerekçesiyle gemi sökümü ve geri dönüşümü mümkün olmadığından, eski gemilerin sökümü ağırlıklı olarak Hindistan, Bangladeş ve Pakistan’da yapılıyor" diyen Türk Toraks Derneği, tersanelerde çalışan işçilerin ve yakın çevresinde bulunanların sağlığını olumsuz yönde etkileme potansiyelinden dolayı geri dönüşümün Türkiye’de yapılacak olmasından kaygı duyduklarını kaydetti, yetkilileri bu konuda duyarlı olmaya ve gerekli önlemleri almaya çağırdı.  (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Çeşme'de yazlık evlerin yanında yangın çıktı

SONRAKİ HABER

50 yıl sonra barışı sağlamak mümkün olacak mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...