05 Mayıs 2012 11:35

'Deniz'i seven gelsin

İzmirliler, Aliağa’da yapılmak istenen yedi termik santrale karşı bugün miting düzenleyecek. “Termik santral yapma, istemiyoruz” sloganıyla gerçekleşecek olan mitingde Aliağalılar ve İzmirliler çevre ve insan sağlığına sahip çıkacak.22 sene önce Aliağa’da yine termik santral yapılmak istenmiş ve 60 bin İzmirli K

'Deniz'i seven gelsin
Paylaş
Sinem Uğurlu

22 sene önce Aliağa’da yine termik santral yapılmak istenmiş ve 60 bin İzmirli Konak meydanından Aliağa’ya insan zinciri oluşturarak santrale karşı çıkmıştı. 1996 yılının 6 Mayıs günü mahkemenin termik santral yapımını durdurduğuna dair verdiği karar, çevre mücadelesi açısından milat olmuştu. Bu yüzden miting için 6 Mayıs tarihi seçildi.

68 önderlerinin idam edilişinin 40. yıldönümü tarihine denk gelen mitingde, Denizler de unutulmayacak. Miting bugün saat 13.00’te Aliağa Cumhuriyet Meydanında gerçekleşecek.

Görüşlerini aldığımız “1 Milyon İzmirli termik santrallere karşı platformu” koordinasyon üyesi Bahadır Doğutürk, Aliağa’nın kirlilik açısından had safhada olduğunu söyleyerek, “Bırakın termik santrali, bu bölgeye bir çivi bile çakmak tam bir akıl tutulmasıdır. Bunu yapmak İzmir’i gözden çıkarmak anlamına gelir” dedi.

Aliağa Petrol-İş Şube Başkanı İsmail Doğan ise Aliağa’nın bulunduğu havzanın küçücük bir kaynak atölyesi bile kurmaya elverişli olmadığını ifade ederek, yapılmak isteneni cinayet olarak nitelendirdi.
DEÜ İktisat Kulübü Başkanı Ebru Başgül, “İzmir’de yaşamımıza büyük tehdit oluşturan, kanser riski taşıyan ve canlı yaşamını tehdit eden termik santralleri istemiyoruz. Kömürün zehirlediği bir İzmir’de yaşamak istemediğimiz için alanlarda termik santrallere ‘hayır’ diyeceğiz” diye konuştu.

BU KİRLİLİKTEN TÜM İZMİR ETKİLENECEK

EGEÇEP dönem eş sözcüsü Esin Kaya, 22 sene önce Aliağa’da termik santral kurulmak istenirken, bilirkişi raporlarında yüksek hava kirliliği tespit edildiğini ve termik santral kurulmasının mahkeme kararıyla engellendiğini hatırlattı. Bu süre içinde, bu bölgede pek çok sanayi birimi kurulduğuna ve hava kirliliğinin arttığına dikkat çeken Kaya, “Şimdi bir değil tam 7 tane birden kurulmak isteniyor. Bilim insanları, bu kirlilikten tüm İzmir’in etkileneceğini söylüyor” diye konuştu. 6 Mayıs’ın aynı zamanda 68 önderlerinin idam edilişlerinin de yıldönümü olduğunu da sözlerine ekleyen Kaya, “Denizler de yaşasaydı bizimle olacaklardı” dedi.

İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çapuroğlu, mitingde müzik aletleriyle birlikte yerlerini alacaklarını ifade etti. Müzisyenlerin doğayı ve hayatı savunması gerektiğini dile getiren Çapuroğlu, “Müzisyenler duyarlılık gösterirse toplumun geniş bir kesimini etkileyebilir. Biz müziğin bu gücünü kullanmak istedik. Müzisyenlerin hayata, doğaya ve emeğe karşı duyarlı olmasını savunuyoruz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)


BELEDİYE BAŞKANLARI DA KARŞI ÇIKIYOR

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven:  20 yıl önce başlayan termik santral mücadelemiz devam ediyor. Termik santral yapmak isteyenlere desek ki; “Gelin, 10 dakika buranın havasını soluyun” soluyamazlar. Biz, Bakırçay Belediyeler Birliği başkanları olarak bu termik santrallere iznin vermeyeceğiz. Termik santral yapılması için ruhsat veren CHP’li Aliağa belediye başkanı, verilen ruhsatı derhal geri almalıdır.


DENİZLERİ ÇEVRE MÜCADELESİ İLE ANACAKLAR

Emek Gençliği üyesi Deniz Murat Bulut: Sermaye, termik santraller ile daha fazla kâr elde etmek uğruna insan sağlığını ve doğayı hiçe sayıyor. Çevre ve insan sağlığı için verilen mücadele, özünde antikapitalist bir mücadeledir. Termik santral mitingi, aynı zamanda antiemperyalist mücadelenin simgelerinden olan 68 önderlerinin idam edildiği günde yapılıyor. Denizlerin mücadelesi, termik santrallere karşı mücadele eden halkın, suyuna ve toprağına sahip çıkan köylünün mücadelesinde de yaşıyor. Biz de onları sermayenin doyumsuz rant hırsına karşı verilen mücadelelerde yaşatmaya devam edeceğiz. O yüzden onları, termik santrallere hayır diyerek anmış olacağız. Sermayenin doğa ve insan sağlığı üzerindeki tahakkümünün kaldırılması için biz de mitingdeki yerimizi alacağız.

ÖNCEKİ HABER

Engelliler, Engelsiz Türkiye Partisi'ni kurdu

SONRAKİ HABER

Yargılasak da mı aklasak yargılamasak da mı aklasak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...