05 Temmuz 2016 16:58

Macaristan mültecileri geri gönderecek

Macaristan 5 Temmuz’dan itibaren Macaristan’a giren mültecilerin sınır bölgesinde yakalandıkları takdirde geri gönderileceğini açıkladı.

Paylaş

Macaristan Başbakan Başdanışmanı György Bakondi, 5 Temmuz’dan itibaren Macaristan’a giren mültecilerin sınır bölgesinde yakalandıkları takdirde geri gönderileceğini açıkladı.
Bakondi, Budapeşte’de düzenlediği basın toplantısında, yasa dışı yollardan Macaristan’a giren sığınmacıların geri yollanacağını belirterek, “Macar yetkililer salı günü 00.00’dan itibaren Sırbistan ve Hırvatistan sınırı boyunca ‘derin sınır kontrolü’ sistemini yürürlüğe koyacaklar. Bunun anlamı şu; sınır bölgesindeki 8 kilometre içinde yakalanan sığınmacılar o bölgeye en yakın tel örgüde bulunan kapıya götürülecek”  diye konuştu.
Bakondi, Ulusal Milli Meclisten geçen yasa kapsamında bölgede sınır koruma güçlerinin kuvvetlendirileceğini de vurguladı.

‘1 YILDA 17 BİN 351 SIĞINMACI GİRİŞ YAPTI’

Macaristan’a giriş yapan sığınmacı sayısı hakkında da bilgi veren Bakondi, “Bu yıl Macaristan’a 17 bin 351 sığınmacı giriş yaptı. Geçen yıl 391 bin kişi gelmişti. Halihazırda 330 sığınmacı gözetim altında. Hırvat sınırında yalnızca 13 kişi yakalandı” dedi.

Çok sayıda insan kaçakçısının da gözaltına alındığını kaydeden Bakondi, “Geçen yıl 1176, bu yıl ise 163 insan kaçakçısı hakim karşısına çıktı. Ayrıca 4 bin 942 sığınmacı ise tel örgüye zarar verme suçundan mahkemeye çıktı” ifadelerini kullandı.

SADECE 264 KİŞİ İLTİCA HAKKI ALDI

Bakondi, Macaristan’daki mülteci sayısına ilişkin de “Geçen sene 177 bin, bu yıl ise 22 bin kişi iltica başvurusunda bulundu. Ama sadece 264 kişi iltica hakkı aldı” değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl sığınmacıların Batı Avrupa’ya geçmek için en önemli duraklarından biri olan Macaristan, sığınmacı akınını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek, yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırma yoluna gitmişti. 

Macaristan sınırı, polisin mültecilere yönelik şiddetiyle de sık sık gündeme gelmişti.
 (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Brezilya, çevreciler için en tehlikeli ülke

SONRAKİ HABER

Ashgar Farhadi: Moden ve  gizemliydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa