05 Temmuz 2016 16:52

Brezilya, çevreciler için en tehlikeli ülke

Greenpeace, geçtiğimiz yıl çevrecilerin en fazla katledildiği ve ülkeler arasında en fazla cinayetin yaşandığı ülkenin Brezilya olduğunu açıkladı.

Paylaş

Greenpeace Brezilya’nın yaptığı açıklamaya göre geçtiğimiz yıl çevre aktivistlerinin en fazla katledildiği yıl ve dünya ülkeleri arasında en fazla cinayetin yaşandığı ülke Brezilya.

Doğa savunusunda olanlara yönelik şiddet dünya genelinde giderek artıyor. Global Witness’in yayınladığı bir raporda, 2015 yılında hemen günaşırı bir çevre savunucusunun katledildiği belirtiliyor.

Dünya genelinde işlenen toplam 185 cinayetten 50’si Brezilya’da meydana geldi. Ölenlerin yüzde 40’ı yerli. Bu sayı Filipinler’de 33, Kolombiya’da 26, Peru’da 12, Nikaragua’da 12, Demok-ratik Kongo Cumhuriyeti’nde 11, Guatemala’da 10, Honduras’da 8, Hindistan’da 6, Meksika’da 4, Endonezya’da 2, Liberya’da 2, Myanmar’da 2, Kamboçya’da 2, Tayland’da 2, Pakistan’da 1 ve uluslararası sularda da 1.

ŞİRKETLERE KARŞI TOPRAK MÜCADELESİ

Global Witness’e göre bu cinayetlerin temel nedeni maden projeleri, tarımın alanlarının genişletilmesi ve hidroelektrik santrallere karşı verilen mücadele. Yine bu üç konu Brezilya hükümetinin ‘kalkınma’ gündeminde öncelikli alanlar olarak yer alıyor.

Brezilya’da, merkezlerden uzak bölgelerde şiddet giderek artıyor ve işlenen cinayetler cezasız kalıyor. Çevre savunucularına yönelik bu cinayetlerin hemen hepsi bu tür suç olaylarının yaygın olduğu Amazonlarda işleniyor. Bölgeye hükümetin fazlaca müdahalede bulunmamasının sonuçlarını ormanlar ve bölge halkı çekiyor. Brezilya’da bulunan bir Greenpeace ekibi Amazonların ortasında yer alan Sawre Maybu yerli bölgesine (Munduruki yerlilerinin yaşadığı) bir uçuş düzenledi ve madencilik etkinliklerine tanık oldu.

Yine geçtiğimiz hafta Brezilya’nın üç eyaletinde çatışma ve ölüm olayları yaşandı. Para eyaleti sınırlarındaki Novo Progreso’da, Jamanxim Ulusal Ormanında gerçekleştirilen yasa dışı ormancılık eylemlerine karşı yapılan bir operasyonda Çavuş Joao Luiz de Maria Pereira öldürüldü.

YERLİ TOPLULUKLAR SÜREKLİ TEHDİT ALTINDA

Mato Grosso do Sul’da, Tey’i Kue yerlilerin yaşadığı bölgede bulunan bir çiftlikten 70 çiftçinin yaptığı saldırıda, bir Guarani-Kaiowa yerlisi öldürüldü ve aralarında 12 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 6 yerli silahla yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Yine Alto Turiaçu yerlilerinin yaşadığı Maranhao’da halk sürekli saldırı tehditi altında; yerliler topraklarını ve ormanın yok edilmesini önlemek için bölgeyi izlemeye ve devriye gezmeye başladılar; ancak bu durum, onları sömürmek isteyen çiftçileri ve ağaç endüstrisi ile uğraşanları rahatsız etti. 

SALDIRILAR DURMUYOR

Ka’apor halkını destekleyen örgütlere göre, çiftçiler ve ağaç kesiciler tekrar köylülere saldırmayı planlıyorlar. Yerli halkların yaşadığı bölgelerin güvenliğinden sorumlu hükümet kurumları ise üzerine düşeni yapmıyor.

Greenpeace Brezilya’dan yapılan açıklamada duyarlılık ve dayanışma çağrısı yapılıyor: “Çevre savunucuları, yıkıcı endüstrilere karşı topraklarını, ormanları ve nehirleri korumak uğruna yaşamlarını tehlikeye atmaktadırlar. Dünyanın neresinde olursak olalım onlarla dayanışmak zorundayız.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hemzemin geçitte kaza: 4 ölü

SONRAKİ HABER

Macaristan mültecileri geri gönderecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...