05 Temmuz 2016 16:23

ODTÜ’nün RES anketine tepki

Rüzgar enerjisi santraline karşı mücadele eden 'Rüzgar Yaşamdan Yana Essin İnisiyatifi' ODTÜ'ye bağlı RÜZGEM'in anket çalışmasına tepki gösterdi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Rüzgar enerjisi santraline karşı mücadele eden “Rüzgar Yaşamdan Yana Essin İnisiyatifi” ODTÜ Rektörlüğüne üniversiteye bağlı RÜZGEM şirketinin İzmir çevresinde yürüttüğü anket çalışması konusunda bir mektup gönderdi. Mektupta, RÜZGEM’in anket çalışmasının bilimsellikten uzak, yerelin düşüncelerini yansıtmak ve durum tespitinden çok RES şirketlerine zemin hazırlamaya dönük olduğu dile getirildi. 

ANKET ÇALIŞMASINA ELEŞTİRİLER

Mektupta, ODTÜ Rüzgar Enerjisi Merkezi tarafından “İzmir’deki Rüzgar Enerjisi Santrallerinin Toplumda Yarattığı Etkilerin Anlaşılması” konulu “Bilimsel Araştırma Projesi” kapsamında İzmir’de seçilen RES proje bölgelerinde başlatılan anket çalışmasına yönelik eleştiriler şu maddeler halinde sıralandı; 

*  Anket formu; bilimsel bir ön saha çalışması yapılmadan, yerel dinamikler ve yerel özellikler dikkate alınmadan hazırlanmıştır. Form, yönlendirici, taraflı ve önceden belirlenmiş bir sonuca ulaşmak üzere, yani bilimsellikten uzak bir şekilde tasarlanmıştır.

* İzmir’de yapılan İnisiyatif dönem sekreteryası ve bölgelerden temsilcilerin katıldığı toplantıda, tepkinin nedenleri ayrıntılı olarak aktarılmış, soruların tasarlanma ve uygulanma biçiminin bilimsel objektiflik ve etik kuralları hiç dikkate almadığı, özü, amacı ve şekli itibariyle ciddi sorunlar taşıyan böylesi bir ankete dayalı çalışmanın, RES sahaları içinde kalan bölgelerdeki gerçek sosyal etkiyi hiçbir şekilde yansıtmayacağının, hukuk süreçleri dahil yereldeki yaşam alanlarını savunma mücadeleleri aleyhine “kaynak bilimsel (!) rapor” olarak kullanılma riski de taşıdığı açıkça belirtilmiştir. 

* Toplantının ertesi günü, İnisiyatifimizin anketi geçici olarak da olsa sonlandırma/erteleme önerisine rağmen, anket uygulamasına programlandığı şekilde devam edilmiş ve Dereköy kahvesinde anket formları topluca alınarak neden yanıtlanmadığı/kabul edilmediği notu ile iade edilmiştir. Bir sonraki anket uygulama alanı olan Marmariç’e ise gidilmediği bilgisi alınmıştır.”

KONU YAŞAM HAKKI VE SAVUNUSUDUR

Tüm uyarı ve önerilere rağmen ısrarla aynı şekilde devam ettirilmek istenen anket çalışmasında ulaşılan sonucu “yerelin büyük tepkisi” olarak aktaran İnisiyatif, bu durumun gerçekten bilimsel ve tarafsız ciddi çalışmalara da yöre halkının kuşkuyla yaklaşmasına neden olacağını kaydetti. Mektup şu görüşlerle son buldu; “Konu, ne kadar doğru olduğu çok tartışmalı ‘enerji ihtiyacı’, öyleyse  ‘temiz/yenilenebilir’ enerji kaynağı rüzgar, dolayısıyla RES’ler düz mantığını/algısını kabul ettirmeye yönelik taraflı-bilim dışı-kısa vadeli-ucu kapalı-yereli ve çok yönlü değerleri yok sayan masa başı anketlerinin çok ama çok ötesinde bir yaşam hakkı ve yaşam alanlarının savunulmasıdır.

ÖNCEKİ HABER

Osmangazi Köprüsü bedava, selfie merakının cezası 92 lira

SONRAKİ HABER

Sınırdaki bomba sevkiyatı tapelerde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...