05 Mayıs 2012 11:03

Devrimci Gençlik Köprüsü yeniden onarıldı

Hakkari'de Zap Suyu üzerine 1969 yılında Deniz Gezmiş ve arkadaşları tarafından yaptırılan, 1999'da bombalanarak yıkılan ve 2010 Ekim ayında bir törenle yeniden açılan Devrimci Gençlik Köprüsü'nün, geçtiğimiz günlerde kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından tabelası kırılarak köprü ayakları

Devrimci Gençlik Köprüsü yeniden onarıldı
Paylaş

Merkezden 35 kilometre uzaklıkta Van yolu üzerinde bulunan Devrimci Gençlik Köprüsü'ne giden Hakkari Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu bileşeni demokratik kitle örgütü temsilcileri, tahrip edilen bölümleri onardı. Daha sonra yanlarında getirdikleri ve üzerinde ''Devrimci Gençlik Köprüsü'' yazılı 3 ayrı tabelayı köprünün ayaklarına monte eden kitle örgütü örgütü temsilcileri, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişinin 40. yıl dönümü nedeniyle burada bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP'li yöneticiler ve CHP'li il yöneticileri de katıldı.

'KÖPRÜ FAŞİST ZİHNİYETİN SALDIRISINA MARUZ KALDI'

Burada açıklama yapan İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, 2 yıl önce inşa edilerek yeniden hizmete açılan ve halk arasında Deniz Gezmiş Köprüsü olarak anılan Devrimci Gençlik Köprüsü'nün faşist zihniyetlerin saldırısına uğradığını belirtti. 40 yıl önce Denizlerin "Ne kadar İstanbul o kadar Hakkari" dediğini belirten Akbulut, "Deniz'in yoldaşları halklar arasında kardeşlik köprülerini somutlaştıran anlamlı çalışmalar yaptılar. Devrimci Gençlik Köprüsü, ya da Deniz Gezmiş Köprüsü bu anlamıyla Hakkarililerin, Kürtlerin büyük anlam biçtiği bir değerdir. Bu değeri ayakta tutmak, yaşatmak, onu inşa etmek kadar anlamlıdır. Faşist zihniyetin saldırılarına her dönemde maruz kalmasının nedeni de manidardır. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın öncülüğünde 70'li yılların Türkiye Devrimci Hareketi Mahir Çayan'ın, İbrahim Kaypakkaya'nın mücadeleleri Türkiye'de tüm farklılıkların kardeşçe bir arada yaşaması için mücadele etti. 'Kahrolsun emperyalizm, yaşasın Kürt ve Türk halklarının kardeşliği' sloganıyla sembolleşen o dönemin mücadele geleneğinin ardından gelişen devrimci hareketin devraldığı miras, bugün aynı kararlılıkla ama daha güçlü bir şekilde yürüyor" dedi.

'DEVLET POLİTİKALARI TÜM TÜRKİYE'YE ZARAR VERİYOR'

Gezmiş'in mahkemede yaptığı savunmasında işaret ettiği "Bu iki kardeş unsur, ikinci bağımsızlık savaşını da müştereken başaracaklar" sözlerini hatırlatan Akbulut, "Devletin uyguladığı politikaların sadece Kürtlere değil, tüm Türkiye halkına zarar verdiğini ortaya koyan ve Türkiye'nin çıkarının Kürtler üzerinde egemenlik kurma ve soykırım yürütme değil, Kürtlerle demokratik ulus içinde ortak vatanda yaşamak olduğunu verdiği mücadeleyle ortaya koyan Kürt halkı, Gezmiş'in 40 yıl önce temellerini attığı birlikteliği ileri bir aşamaya taşıyor. Bunu yaparken de sadece Türk ve Kürt halkının birlikteliğiyle değil, toplumun ötekileştirilmiş unsurlarını kapsayarak; solcusu, demokratı, Süryanisi, dindarı, farklı inançları bir çatı altında toplayarak 'demokratik ulusu' inşa etmeye çalışıyor. Bizler Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu Güçleri bileşenleri olarak bu mirası ve onu inşa eden devrimcileri saygıyla anıyor ve mücadelelerini düşürmeyeceğimizi, faşizme inat demokrasi, özgürlük ve halkların kardeşliği için omuz omuza mücadele edeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz" dedi.

Kısa bir konuşma yapan Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu da köprünün üzerine yazı yazanları kınadıklarını belirtti. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

CEHA işçileri direnişe başlıyor

SONRAKİ HABER

Beşikçi: AKP sorunu anlamadığı için inkara devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...