05 Temmuz 2016 11:21

Enflasyon yoksulu daha çok vurdu

DİSK Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Enflasyon ve Hayat Pahalılığı raporu açıklandı.

Paylaş

DİSK Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Enflasyon ve Hayat Pahalılığı raporu açıklandı. Raporun sonuçlarına göre, TÜİK tarafından yüzde 0.47 olarak açıklanan aylık Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki artış, kendi hesabına çalışanlar için yüzde 0.60, düzenli işlerde çalışan ücretliler için yüzde 0.55 olarak gerçekleşti. Mesleğe göre aylık enflasyondan en çok etkilenenler yine yüzde 0.6 ile nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri çalışanları olurken, en yoksul yüzde 20’lik kesim için bu oran yüzde 0.63 oldu.

BİSAM tarafından farklı gruplara göre enflasyon verileri TÜİK Tüketim Harcamaları İstatistikleri ve TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi Harcama Gruplarına Göre Endeks Sonuçları kullanılarak hesaplanıyor.

TEMEL İHTİYAÇLARDA KAYIP ARTTI

BİSAM tarafından yılbaşından bu yana ve geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre enflasyon oranındaki ücret artışları dikkate alınarak yapılan alım gücü kaybı hesaplamasına göre, enflasyon oranında ücret artışı alan ücretliler ekmek karşısında yıllık yüzde 3, koyun etinde yüzde 6.1, tavuk etinde yüzde 8.4, zeytinyağında yüzde 14.1, kirada yüzde 2.2 alım gücü kaybı yaşadı. Toplu ulaşım araçları da alım gücü kaybı yaşanan alanlar arasındaydı. Buna göre vapur ücretinde yüzde 2.1, belediye otobüslerinde yüzde 1.4, metro ücretinde yüzde 2.4 seviyesinde kayıp gerçekleşti. Ulaşım fiyatlarındaki kayıplar geçtiğimiz yılın aralık ayından bu yana yüzde 9’u bulan fiyat artışlarından kaynaklandı. Ulaşım alanında en yüksek alım gücü kaybı banliyö trenlerinde yüzde 8.73 ile gerçekleşti.  

GİZLİ YOKSULLAŞMA SÜRÜYOR

BİSAM Haziran 2003-Haziran 2016 dönemlerine göre gizli yoksullaşma oranları da hesaplandı. Hesaplama TÜFE verilerinin farklı gelir ve tüketim gruplarının harcamalarını temsil etmemesinden kaynaklanan gizli yoksullaşmayı ortaya koyuyor. Buna göre son 13 yıllık dönemde (haziran 2003-haziran 2016) gizli yoksulaşmayı en yoğun olarak yaşayanlar işteki duruma göre yüzde 15.2 oranla yevmiyeliler, mesleğe göre yüzde 13.8 ile nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar, temel gelir kaynağına göre yüzde 15.4 ile ağırlığını sosyal yardımlarla geçinenlerin oluşturduğu diğer transferlerle geçinenler, gelir gruplarına göre yüzde 13.5 en yoksul yüzde 20’lik gelir grubu oluşturdu.

RAPORDAKİ ÖNERİLER

Raporda , enflasyondaki hareketlerin doğrudan doğruya alım gücüne etki eden bir role sahip olduğuna dikkat çekilerek, kişinin kendi yaptığı harcama kalemlerindeki fiyat artışları (enflasyonu) ile resmi Tüketici Fiyat Endeksi arasındaki farkın istatistiklere yansımayan bir yoksulluğa neden olduğu vurgulandı. Raporda şu önerilere yer verildi.
* Ücret artışlarında dikkate alınacak ayrı bir endeks oluşturulmalıdır
* Fiyatı sistematik olarak gerileyen teknolojik ürünler mal sepetinden çıkartılmalıdır.
* Toplum tarafından yaygın olarak kullanılmadığı halde, yüksek değer taşıdığı için ciddi bir biçimde enflasyonu etkileyen ürünler mal sepetinde yer almamalıdır.
* Her türlü subjektif müdahaleye açık olan yıllık sepet değişimi konusunda, sendikaların da onayının alınması sağlamalıdır.
* İstatistik konseyinin kapsamı genişletilerek emek örgütlerinin katılımı ve denetimi sağlanmalıdır.
* Hükümet mensuplarının TÜİK’e müdahalesi anlamına gelecek yaklaşımlardan uzak durmaları sağlanmalıdır.
* Enflasyon hesaplamasında yukarıda belirtilen unsurlardan kaynaklı yaşanan gelir kayıpları giderilmelidir.  (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Çocuklarımızın şeker isteyeceği ev bırakmadılar’

SONRAKİ HABER

Marsilya Havalimanı şüpheli paket nedeniyle boşaltıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...