05 Temmuz 2016 10:36

‘Çocuklarımızın şeker isteyeceği ev bırakmadılar’

Şırnak ilçelerinde bayram havasına rastlanmazken, şeker toplamak isteyen çocuklar ise büyüklerine şu soruyu soruyor: 'Ev yok, kime gidelim?'

Paylaş

Kürt halkı, sabahın erken saatlerinde mezarlıklara akın etti. Yakılıp yıkılan Şırnak ilçelerinde bayram havasına rastlanmazken, şeker toplamak isteyen çocuklar ise büyüklerine şu soruyu soruyor: “Ev yok, biz kime gidelim?”

Uludere’de Roboskîli aileler, köy meydanında bir araya gelerek mezarlığa kadar yürüdü. HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’nün de aralarında olduğu halk, her bir mezarı tek tek ziyaret etti. Yas tutan halk siyah elbiseler giyerken, yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı.

Operasyonların 3 aya yakın sürdüğü ve 200’ü aşkın insanın öldürüldüğü Cizre’de de binlerce kişi bayram namazının ardından Cizîr Asr-i ve Yafes mezarlığına akın etti.

Silopi’de halk, öldürülen çocukların ve çatışmada yaşamını yitirenlerin mezarlarına gitti. Aileler, kaybettikleri yakınlarının mezarları başında gözyaşı döktü.

İdil’de 16 Şubat’ta başlayan ve 44 gün süren operasyonların ardından ilk bayramda, halk mezarlıkları ziyaret etti.

‘BAYRAM SIRADAN BİR GÜN OLDU’

Çatışmanın en yoğun yaşandığı Turgut Özal Mahallesi’nde evi saldırılar sırasında yakılan ve daha sonra da Şırnak Valiliğinin kararıyla yıkılan Hezniye Bozkurt, bayramı sıradan bir gün gibi karşıladığını söyledi. Evinde, toprağında yaşamak istediğini vurgulayan Bozkurt, bayramın tadı tuzu olmadığını söyledi.

Saldırılardan dolayı kendi topraklarında sürgün yaşadıklarını ifade eden Nezir Sakçak da, “Bayram şimdi çok sönük geçiyor. Cizre, Silopi, Nusaybin ve Şırnak hepimiz aynı durumdayız. Bu yüzden coşku kalmadı biz de sıradan bir gün gibi geçiriyoruz” şeklinde konuştu.

‘ZİYARET EDİLECEK EV KALMADI’

Çocukların ziyaret edeceği çoğu evin yıkık ve harap olduğunu vurgulayan Haydar Budak ise, “Bayram çocukların bayramıydı ancak o da kalmadı. Çevrede olan akrabalar evleri yıkıldığı için diğer mahallelere göç etti. Çocuklar şimdi soruyor ‘Baba biz kime gidelim?’ diye Nereye gitsinler” diye sordu.

Artık ölümlerin yaşanmasını istemediklerini belirten Budak, “Kimse kendini inkar etmesin, batıda olan Kürtler de benim rahatım yerinde demesin. Bu süreç herkese dokunur ve mutlaka bir çözümü olmalı çatışma ve birbirini öldürmeyle bu iş çözülmeyecek” dedi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da maytapların düştüğü evde yangın: 3 ölü

SONRAKİ HABER

Enflasyon yoksulu daha çok vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...