05 Temmuz 2016 00:51

Bir evde acı varken nasıl bayram kutlanır?

Diyarbakır'da yurttaşlar aylardır devam eden çatışmalarla bayrama girdiklerini belirterek bayramın barışa vesile olmasını diledi.

Paylaş

Fırat TOPAL
Serpil BERK
Diyarbakır

Diyarbakır’da aylardır devam eden sokağa çıkma yasakları ve çatışmalarla bayrama girdiklerini belirten yurttaşlar, “Acılı ve kederli bir bayram geçiyoruz” dedi. “Bir evde acı varken bayramı nasıl kutlayalım” diye soran yurttaşlar, “Bu bayram barışa vesile olursa bayram havasında geçer” dedi.

Sur’da 50 yıldır esnaflık yaptığını söyleyen Mahmut Mudanlıoğlu, eskiden bayramlarda çarşıda adım atacak yerin olmadığını belirterek, şimdi ise yaşanan çatışmalı süreçten dolayı sokakların boşaldığını söyledi. Sur esnafının eski haline döndüğü yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Mudanlıoğlu, “Kim Sur esnafı geri dönmüş, işi iyidir diyorsa yalan söylüyor” dedi.

‘BARIŞ OLURSA BAYRAM OLUR’

Ramazan Hakka da eski bayramlar gibi neşeli olmadıklarını söyledi. Bayrama savaş, kan, acı ve gözyaşı içerisinde girildiğini vurgulayan Hakka, “Bayramlar eskiden neşe ve huzur içerisinde geçiyordu. Bu bayram barışa vesile olursa bayram havasında geçer” dedi.

Çiftçilik yapan Haşim Kuzu ise bayrama bir gerginlik havasında girdiklerini belirtti. Her yerde polis arama noktalarının bulunduğunu hatırlatan Kuzu, “Bu savaş havasından dolayı geçen yıla nazaran buruk bir bayram geçireceğiz” dedi. Bayramın hoşgörü, dayanışma, kardeşlik anlamlarını taşıdığını ifade eden Kuzu, “Ölen kim olursa olsun asker, gerilla ya da sivil fark etmez vicdanen rahat değiliz. Bir evde acı varken nasıl bayram kutlayalım, barış istiyoruz” dedi.

Sur’da evi yıkılan Adem Alçin de “Evimiz barkımız hepsi gitti. Bu bayramın diğer bayramlardan farkı odur. Perişan olduk, sözde ev kirası alacaktık onu da alamadık. Bu bayram bize çok kötü oldu. benim evim gitti yine hiçbir şey istemiyorum barış istiyorum” dedi.
Sur’da abluka döneminde hayatını kaybeden Ramazan Öğüt’ün halası Sara Baran ise barış talebinde bulundu: “Biz kan dökülsün istemiyoruz. Bayrama giriyoruz ama içimizden gelmiyor çocuklarımıza bir şey almak. Kan dökülüyor, katliam oluyor, çocuklarımız Sur’da öldüler. Biz bu bayramı ne yapalım? Bu bayram Erdoğan’ın bayramı, bizim değil. Biz acılıyız, kederliyiz biz barış istiyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Askerler IŞİD’lilere istihbarat mı verdi?

SONRAKİ HABER

DİHA Muhabiri Şerife Oruç tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...