05 Temmuz 2016 00:56

Avcılar Belediyesi işçileri: Kazandığımız gün bayram olacak

Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan Avcılar Belediyesi temizlik işçileri bayramı direnişle karşıladı.

Paylaş

Mehmet Ali KALKAN
İstanbul

Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan Avcılar Belediyesi temizlik işçileri bayramı direnişle karşıladı. Sendikalı olma mücadelesi veren işçiler, gerçek bayramın direnişin kazanıldığı ve sendikalı olarak işe başladıkları gün olacağını söyledi.

İşten atılan işçiler 65 gündür direnirken, çalışmaya devam eden sendika üyeleri ise sorguya alındı, sendikadan istifaları istendi, direniş alanına ATM alanı oluşturuldu, işçilerin pankartı bir gece vakti yerinden söküldü, belediye tarafından çıkartılan çeşitli döviz, pankart ve bildirilerle işçilerin mücadelesi karalandı. Direnişi kırmak için belediye yönetimi tarafından yapılan son hamle ise Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli tarafından imzalı olarak yayımlanan bildiri oldu. İşçilere “müjde” sunulduğu ileri sürülen bildiride, işçilere yeni bir iş bulunduğu ifade ediliyordu. Belediyenin planı şöyle: “Atılan işçiler Belediyeye geri alınmayacak, Çevre ve Orman Bakanlığına ait bir kağıt toplama fabrikasında işe başlayacaklar.” Sendikalı olmak için mücadele eden işçilere müjde olarak sunulan sendikasız bir fabrikada çalışmak. İşçilerin bu “müjde”ye yanıtı ise “direnişe devam” oldu.

‘HALK SİZİ İSTEMİYOR’

AKP ile iş birliği yaptığı iddia edilen, HDP ziyareti sonrası ise ‘terörist’ ilan edilen işçilerden biri de, direnişin ilk gününden beri direniş alanını terk etmeyen Onur Becermen. Öfke ve kararlılıkla anlatıyor yaşananları: “Avcılar Belediyesine ait sosyal medya hesaplarından bildiriyi yayımlamışlar. ‘İşçiler ile anlaştık onlara iş bulduk’ diye yazmışlar ama hiçbir belediye yetkilisi bununla alakalı olarak bizimle konuşmadı. Daha sonra da CHP Gençlik Kolları bu açıklamanın dağıtımını yaptı. Bu duyuru üzerine Belediye Başkanı Toprak, kendisiyle görüşmeye giden sendika yöneticilerimize, ‘Siz şantiyemi bastınız. Grev yaptınız. Ama ben kendi inisiyatifimi kullanarak iş imkanı sağlıyorum’ demiş. Ama bu söylediğinden sendikamızın bile haberi yok. Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, daha geçen günlerde ‘Halk sizi istemiyor. Siz grev yaptınız, şantiyeyi bastınız’ diyordu. Henüz 24 saat geçti şimdi de halkı kandırmak için yalan yanlış açıklamalar yapmışlar. 24 saat içinde ne değişti? Biz burada işe geri alınmak için elli binden fazla imza topladık bu halk mı bizi istemiyor. Belediye bize Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı Obalılar isimli bir kağıt toplama fabrikasında iş bulmuş. Bizim derdimiz iş olsa her yerde buluruz. Ama biz haksız yere atıldığımız için sendikalı olarak işimize geri dönmek istiyoruz. Belediye bizi 25/2’den yani ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller iddiasıyla attı ama bizden savunma bile almadı.”

SENDİKALI ÇALIŞMAK...

Her gün sabah erken saatlerinde mücadeleye yeniden başlayan iki işçi Kenan Opuz ve Cemil Demir’e yöneliyoruz.  Bildiriyi hatırlatarak soruyoruz: “Siz ne istiyorsunuz?”
İlk sözü Kenan Opuz aldı: “Biz 2 aydır buradayız. Talebimiz açık ve net, işimizi geri istiyoruz. Belediye Başkanı ilk öncelerde biz sizi atmadık taşeron attı diyordu ondan sonra taşeronun yapmadığı yaptı. Her yerde bizi karalayan pankartlar, afişler, bildiriler var. Şimdi de yerel basını toplamış bir açıklama yapmış ben mağdur olmasınlar diye iş buldum diyor. Belediyeyle bir bağı olmayan sendikanın olmadığı bir fabrikada hem de. Sendikalı olarak işimize geri dönmek istiyoruz.”

‘BİR PARTİNİN ZİYARET ETMESİNDEN DAHA DOĞAL NE VAR’

İşçi direnişlerinin neredeyse tamamında işçiler, işverenler tarafından ‘terörist’ damgası yer. Avcılar’da da bu eksik bırakılmamış! Kenan Opuz anlatmaya devam ediyor: “Biz aciz insanlar değiliz, başka yerde istersek işe başlarız ama bize iftira attılar, kara bir leke gibi haksızlığa uğradık. Geçenlerde HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ve HDP Avcılar İlçe Örgütü bizi ziyaret etti. Ondan sonra sosyal medya hesaplarında ‘Teröristler sizi ziyaret gelmiş, teröristlerle iş birliği yapıyorsunuz’ diye yine kara propaganda yaptılar. Bir siyasi partinin bizi ziyaret etmesinden daha doğal ne olabilir ki? Görüşlerini beğenmezsin eleştirisin ama terörist demek ağır bir itham. Düşünebiliyor musun kendisine sosyal demokratım diyen bir belediyenin bize ve bizi ziyaret edenlere terörist demesini. Madem teröristiz bizi burada niye tutuyorlar? Kolluk kuvvetleri var alsın götürsün bizi. Bir doktor olarak belediye başkanının insan değerini anlaması gerekiyor. Bir doktor X bir parti üyesi insanı aynı düşünmüyor diye tedavi etmeyecek mi? Her şeye rağmen biz direnişimiz ve mücadelemize devam edeceğiz.”

HER GÖRÜŞTEN İNSAN VAR’

Belediyede şoför olarak çalışan Cemil Demir’in anlattıkları, Avcılar Belediyesi işçilerinin birliğini gösteriyor. “Namussuzluk , hırsızlık, ahlaksızlık yapmadık işimizi severek yaptık” diyen Cemil Demir, şöyle devam etti: “Ne zaman sendikalı olduk bize ‘hırsız, ahlaksız’ dediler, tehdit ettiler işten attılar. Belediyeden bir kısım arkadaşımız CHP’ye oy vermiş ve şimdi işten atıldılar. Kara propaganda yapıyorlar, ‘Bunlar AKP ile iş birliği yapıyor’ diyorlar. Esenyurt’ta bilmediğimiz bir fabrikaya aldığını beyan ediyor. Biz işimizi istiyoruz. Burada her görüşten insan var biz kardeş gibi birbirimize sırtımızı dayıyoruz. Onurlu yaşamak istiyoruz.”

SENDİKANIN ‘BİLGİSİ YOK!

Sendika yöneticisi, Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gürünlü Belediye Başkanı ile gerçekleşen toplantıyı aktardı: “İki aydan fazladır olduğu gibi sabahın erken saatlerinde direniş alanına gittik ve bir bildiri ortaya çıktı. Avcılar Belediye Başkanının kaleme aldığı işçilerin problemini çözdüklerini söyledikleri bir açıklama. Gün içinde genel başkanımızı arıyorlar. ‘Sorunu çözmek istiyoruz’ diyorlar. Biz de yüz yüze görüşmek istediğimizi söyledik. Görüşmede, ‘Çadırdaki arkadaşları terbiyeye çağıralım, bayram yaklaşırken biz onların çoluğuna çocuğuna acıdık, onları işe alacağız’ denildi. Bir taraftan sorunu çözmek isterken açıklama ile sorunu kilitlemenin aracı olarak kullandılar. Bir gün önce atılan kadın arkadaşlara, ‘Ben sizi işe alacağım Avcılar halkı sizi istemiyor’ diyordu. 50 binden fazla imza toplanan Avcılar halkı mı istemiyor bizi? Yoksa Belediye Başkanının bildiği bizim bilmediğimiz başka bir halk mı var?”

Belediye Başkanının her gün başka bir şey söylediğini, direnişi kırmak için yeni yollar aradığını söyleyen Gürünlü, direnen işçilerin kağıt toplama fabrikasına gitmek istemediğini dile getirdi: “Belediyenin iş buldum dediği şey belediyeyle hiçbir bağı olmayan Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı Obalılar isimli kağıt toplama fabrikası. Biz işçi arkadaşlarımızın sendikalı bir şekilde işlerine geri dönmelerini istiyoruz. Sendikanın olmadığı bir yere giderlerse sendikalı olmak için mücadele etmenin anlamı ne? Zaten sendikalı olduklarını için işten atıldılar. Biz bu direnişi ilmik ilmik örerek geldik.”

15 TEMMUZ’DA EYLEM YAPILACAK

Belediye-İş, direnişi büyütmek ve dayanışma için 15 Temmuz da Avcılar’da  basın açıklaması gerçekleştirecek. İşçilerin emekten yana tüm kitle örgütlerinin ve kurumların eylem katılarak destek vermesi.

ÖNCEKİ HABER

‘Göçmen karşıtlığı ırkçılığı yükseltir’

SONRAKİ HABER

Evdeki hesap çarşıya uymadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...