04 Temmuz 2016 12:55

AB’nin gözü İspanya ve Portekiz’in cebinde

AB Komisyonu Üyesi Oettinger, “bütçe açığı hedefini” tutturamadıkları gerekçesiyle İspanya ve Portekiz’e yönelik yaptırım çağrısında bulundu.

Paylaş

AB Komisyonu Üyesi Oettinger, “bütçe açığı hedefini” tutturamadıkları gerekçesiyle İspanya ve Portekiz’e yönelik yaptırım çağrısında bulundu.

AB Komisyonunun Dijital Ekonomiden Sorumlu Üyesi Günther Oettinger, Bild gazetesine verdiği demeçte İspanya ve Portekiz’in 2015 yılı bütçe taahhütlerine ulaşamadığını söyledi, “Eğer Komisyon bütçe kurallarına uyulması gerektiği yönündeki inandırıcılığını korumak istiyorsa İspanya ve Portekiz’e yönelik yaptırım kararı almak zorundayız” diye konuştu. DW Türkçe’nin haberine göre Oettinger, “Eğer ortak kurallar belirliyorsak bunlara uyulması gerekir. Aksi takdirde insanlara bunu hiçbir şekilde açıklayamazsınız” dedi.

Komisyon, İber Yarımadası ülkelerinden yapısal fonların dondurulmasının yanı sıra GSYH’nın yüzde 0.2’sine kadar para cezası da isteyebilir.

Euro İstikrar Paktı, GSYH’nin yüzde 3’ü kadar bütçe açığı limiti öngörüyor. İspanya ve Portekiz yıllardır yüzde 3’lük bütçe açığı hedefini tutturamıyor. Lizbon hükümetinin bu yıl yüzde 3’lük borçlanma sınırının altında kalması beklenirken Madrid hükümetinin ise yüzde 3.9 borçlanma oranı ile bu hedefi 2016’da da yakalayamayacağı tahmin ediliyor.

İki hükümetin AB’nin ‘tasarruf’larını kabul etmesi İspanya ve Portekiz emekçilerinin kemerlerinin daha da sıkılması, haklarının tahrip edilmesi ve çalışma koşullarının kötüleşmesi anlamına geliyor.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Galler kupayı alırsa Saunders'in cezası silinecek!

SONRAKİ HABER

Patron baskısı sendikacıyı intihara sürükledi iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa