04 Temmuz 2016 12:21

Her paket sermayeye kaynak demek

Gazetemiz Ekonomi Yazarı Bülent Falakaoğlu hükümetin açıkladığı yeni teşvik paketini değerlendirdi.

Paylaş

Gazetemİz Ekonomi Yazarı Bülent Falakaoğlu hükümetin açıkladığı yeni teşvik paketini değerlendirdi. Falakaoğlu 2009 yılından beri sürekli teşvik paketi açıklandığını, fakat her teşvik paketinin ardından bir yenisine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Bu teşvik paketinden sonra da bir başkasının açıklanacağını anlatan Falakaoğlu İşsizlik, ekonomik büyüme gibi sorunların devam edeceğini söyledi. 

Bülent Falakaoğlu paketi şöyle yorumladı: Bu tespiti teşvik paketinin içeriğine bakıp söylüyoruz. Örneğin yabancı sermayeden kurumlar vergisi alınmayacak. Amaç ülkeyi terk eden doğrudan yabancı sermaye için ülkeyi tekrar cazip hale getirmek. Peki, niçin gitmişti ya da yenisi niye gelmiyordu? İşte o sorunlar aynen yerinde dururken şimdi teşvikle gelecek olan da, vergi vermeyecek, ucuz işçi kullanacak, kârını kâr katacak ve bir dönem sonra Türkiye’yi terk edecek.

KİRLİ PARANIN ÖNÜ AÇILIYOR

Dışarıdan getirilen paraya vergi yok, ‘Nereden buldun?’ diye sormak yok. Bu durum Türkiye’nin yargılanmasına yol açacak kirli paraların önünün açılması anlamına geliyor. 

Yerli sanayiyi teşvik adına yapılanlar da öyle. Sanayi sektörünü gerilere itilip, hizmet ve inşaatı öne çıkaran ekonomik model değiştirilmeden verilen teşvik olsa olsa sanayi sermayesine peşkeş olur.

Bir başka örnek beyin göçünü engellemeye dönük “turkuaz kart” uygulaması. Eğitim sistemine müdahale et. Değil üniversite en nitelikli liselerin öğrencileri bile yurt dışını tercih eder hale gelsin sonra teşvikle ‘iyi beyinlerin’ gelmesini bekle!

Suriyelileri ucuz işçileştirmeye çalışmak emeği ucuzlatmak, yerli işçiyi azaltmaktan başka ne işe yarar? Yeni borç silmeleri, yeni krediler hep yeni sorunlara gebe! 

“Vergi muafiyeti, borç silme, faizsiz kredi verme, harçları kaldırma, iş güvenliği tedbirlerini öteleme” gibi her bir maddeyi ayrı değerlendirebiliriz. Ulaşacağımız sonuç şu olacak: Her pakette 10 milyarlarca liralık kaynak sermayeye aktarılıyor. Bu durum ülke emekçilerine yeni vergi, zam, emeğini ucuza satmak zorunda kalmak gibi faturalar çıkarıyor. Tekrarı yaşanacak. 
(HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Buket Uzuner: Kitaplar suç işlemez, kitaplar sapkın değildir

SONRAKİ HABER

'Sokağa çıkma yasaklarının anayasal dayanağı yok'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...