04 Temmuz 2016 11:29

Jeremy Corbyn: İstifa değil mücadele edeceğim!

DAY-MER 27. Kültür ve Sanat Festivali, Kuzey Londra’daki Clissod Park’ta yapılan coşkulu şenlikle sona erdi.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Londra’da 1989 yılından bu yana faaliyet yürüten Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) tarafından düzenlenen DAY-MER 27. Kültür ve Sanat Festivali, Kuzey Londra’daki Clissod Park’ta yapılan coşkulu şenlikle sona erdi. 8 Haziran’da başlayan ve çocuk şenlikleri, tiyatrolar, söyleşiler, paneller, sergiler, gençlik gecesinden sonra, festivalin son etkinliği olan Park Şenliği’ne 10 binden fazla kişi katıldı.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn, DAY-MER Başkanı Aslı Gül, tiyatrocu Mert Fırat, gazeteci yazar Fehim Taştekin ve bir çok sendikacının da konuşmacı olarak katıldığı şenlikte yerel müzik gruplarının yanı sıra Şevval Sam da bir konser verdi.

‘GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRMELİYİZ’

Oldukça çoşkulu başlayan şenlikte konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada gericiliklere ve saldırılara karşı güçlerimizi birleştirme çağrısı yaptı. “Kürt halkı, barış ve statü talebinde ısrar ediyor. Başta metal işçileri olmak üzere, bütün sanayi havzalarında işçi sınıfı ve emekçiler direniyor. Ülkenin her bir tarafında bombalar patlıyor. Biliyoruz ki, bu bombaların sorumlusu sadece pimi çekenler değildir. Bu pimi çekenlerin politikalarını üreten AKP Hükümetidir. Emperyalist güçlerle birlikte Türkiye hükümetinin ortağı olduğu savaşın mağduru olan Suriye halklarıyla enternasyonal dayanışma içinde olmak durumundayız” dedi. Ortak mücadeleyi sadece Türkiye’de birleştirmenin yeterli olmayacağını söyleyen Gürkan, Avrupa’nın da dört bir tarafında direniş ve mücadelelerin olduğunu belirterek, dayanışmanın büyümesi ile kazanımların olacağının altını çizdi, “Güçlerimizi birleştirelim” çağrısı yaptı.

CORBYN KEMER SIKMAYA KARŞI MÜCADELEYE ÇAĞIRDI

Geçtiğimiz yıl İşçi Partisi liderliğine seçilen ve parti içindeki sağ kanat tarafından istifaya zorlanan Jeremy Corbyn de festivale katıldı. Ülkenin tek gündemi haline gelen Corbyn, “zenginlerin daha fazla zengin olduğu, işçi sınıfı ve emekçilerin daha da fakirleştiği bir düzene karşı mücadele etmek için istifa etmeyeceğini” söyledi. 

Corbyn, DAY-MER Festivali’ne katılmanın kendisini onurlandırdığını da sözlerine ekledi. Yaşanan mülteci krizinin sorumlusunun mülteciler olmadığını ve mültecilere sahip çıkmak gerektiğini belirten Corbyn, göçmen karşıtı politikaları birlikte yok etme çağrısı yaptı.

Corbyn, sağlık, eğitim, konut ve iş konularında daha iyi duruma gelmek için bu festival alanında olduğu gibi bir araya gelmeye devam etmek gerektiğini söyledi. “Türkiye, Irak, Suriye gibi ülkelere baktığımızda görüyoruz ki insan hakları temelinde yeni ve barışçıl bir dış politika izlememiz gerekiyor” diyen Corbyn, “Birlikte olduğumuz sürece ne kadar güçlü olduğumuz ortadadır” dedi.

‘FESTİVALİMİZ  BİR MÜCADELE PLATFORMUDUR’

27. kez aynı coşku ve kararlılıkla yaprıkları festivalin emekçiler için bir araya gelmenin büyük bir fırsat olduğunu belirten DAY-MER Başkanı Aslı Gül, “Festivalimizin gelişen politik gelişmelerin tartışıldığı, çocuğundan gencine kültürel ve sanatsal çalışmalarını birlik duygusuyla paylaşıldığı, toplumumuzun kültür ve sanat aracılığıyla hem kendi içinde, hem de yerli halkla kaynaşmasını ve birliğini hedef alan bir birlik ve mücadele platformudur” dedi.

MERT FIRAT’TAN HAYATIN SESİ’YLE DAYANIŞMA 

Tiyatro oyuncusu Mert Fırat da yaptığı konuşmada, böyle buluşmaların halkların kardeşliği ve savaşsız bir dünya için önemli olduğunu belirterek, Türkiye’de ve Avrupa’da yayın yapan Hayatın Sesi Televizyonu üzerindeki ceza ve kapatma tehditlerine karşı daha fazla dayanışma ve destek çağrısı yaptı. 

Gazeteci Yazar Fehim Taştekin de konuşmasında, savaş politikalarını eleştirerek, gazeteci ve akademisyenler üzerindeki baskıların son bulmasını istedi.

‘BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ’

Festivali destekleyen sendikalar da birer konuşma yaptılar. Öğretmenler Sendikası (NUT) Genel Sekreteri Christine Blower, Kamu ve Ticari Sectör İşçileri Sendikası (PCS) Genel Sekreter Yardımcısı Chris Bough, DAY-MER Geçlik Komisyonu üyesi Oktay Cinpolat, Haringey Belediye Başkanı Aligül Özbek ve Demokratik Güç Birliği adına konuşan Yazar Ahmet Güven, “birlikte daha güçlüyüz” mesajı verdiler. 

ÖNCEKİ HABER

Hacettepe öğrencileri, mezuniyet töreninde geleneği bozmadı

SONRAKİ HABER

AB karşıtı İngiliz lider istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...