04 Temmuz 2016 11:07

Mimarların: Zafer Meydanı’nda hukuk zaferi 

Ankara Büyükşehir Belediyesinin Zafer Meydanı’nın meydan özelliğini kaldırarak, bölge parkına çevirmesine mahkemeden iptal kararı geldi.

Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediyesinin Zafer Meydanı’nın meydan özelliğini kaldırarak, bölge parkına çevirmesine Ankara 2. İdare Mahkemesinden iptal kararı geldi.

Mahkeme kararını değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kamu kaynaklarını hukuka aykırı işlemlere harcayan belediye başkanına bir kez daha bilimin yolundan şaştığı için yargı iptal kararını vermiştir” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi imar planı değişikliğine giderek başkentin göbeğindeki Zafer Meydanı’nı bölge parkı ilan etmişti. Belediyenin bu kararını Mimarlar Odası Ankara Şubesi yargıya taşıdı. Ankara 2. İdare Mahkemesinde görülen davada mimarlar odası lehine karar çıktı ve belediyenin imar değişikliği iptal edildi.

‘ZAFER MEYDANINDA ZAFER, BİLİMİN YOLUNDAN GİDENLERİN OLDU’ 

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mahkeme kararını “Bilimsel bakış açısı ile Zafer Meydanı’nda bölge parkı olamayacağı aşikardır” sözleriyle değerlendirdi. Candan, “Cumhuriyetin temsil aksında bulunan ve cumhuriyetin kuruluşunun zaferini temsil eden zafer anıtının iki yanında simetrik olarak yerleşen parklarla Zafer Meydanı’nı oluşturan alanın, önce parklarından birisinin altına kapalı çarşı yapılarak tahrip edilmiştir. Bölge Parkı ilan edilmek istenen ve Ankara’nın ilk imar planında yer alan 1955 yılında Uybadin ve Yücel’in hazırladıkları imar planında aynen korunan alan, 2004’te Koruma Kurulu tarafından tescil edilmiştir. Bu karar kamu yararı açısından sevindiricidir. Bilimsel planlama ilkelerine, ortak iş yapma kültürüne sahip olmayan, kamu kaynaklarını hukuka aykırı işlemlere harcayan belediye başkanına bir kez daha bilimin yolundan şaştığı için yargı Zafer Meydanı’nda iptal kararını vermiştir. Zafer Meydanı’nda zafer, bilimin yolundan gidenlerin olmuştur. Hepimize bir bayram hediyesi gibi gelen bu iptal kararı sevindiricidir” diye konuştu.

MAHKEME ‘KAMU YARARINA AYKIRI’ DEDİ

Mahkeme kararında şu tespitlere yer verildi: “İmar planı değişikliklerinin plan ana kararlarını, mevcut parkın ve planın bütünlüğünü, devamlılığını bozucu olduğu, sağlıklı bir gerekçeye dayanmadığı mevcut yeşil alanı azaltıcı olduğundan kamu yararı olmadığı, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, planlama ilke ve tekniklerine, üst kademe plan esaslarına kamu yararına ve hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmış ve işlemin iptaline karar vermiştir.” (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Saros’un akciğerleri kül oldu

SONRAKİ HABER

Bafa Gölü neden can çekişiyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa