04 Temmuz 2016 10:19

FAZ: Suriyelilere vatandaşlık verilmesinden AB mutlu olur

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung Suriyelilere vatandaşlık hakkının Suriye politalarının iflasının kabulü anlamına geldiğini yazdı

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriyeli sığınmacılara Türk vatandaşlığı verilebileceği yönündeki sözleri, “izlenen Suriye politikasının yanlışlığının kabulü” olarak değerlendirildi. Almanya’nın ciddi gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini değerlendirdi.

AB MUTLU OLUR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriyeli sığınmacılara yönelik söylediği vatandaşlığa geçiş sözlerinin gerçekleşmesinin Avrupa Birliği’ni mutlu edeceğini belirten FAZ dış politika yazarı Rainer Hermann, bunun sığınmacıları Türkiye’de tutacağını ve AB’ye göçü daha da azaltacağını yazdı.

SURİYE POLİTİKASININ İFLASI

Cumhurbaşkanının sözlerini Suriye politikasının dolaylı yoldan iflas ettiğinin ilanı olarak nitelendiren Hermann, Suriyelilere vatandaşlık sözünün arkasında iki hedef olduğunu öne sürdü. Hermann,”Şam’da hala iktidarda Esad bulunuyor. Herkes Erdoğan’ın sığınmacılara empati ile yaklaştığını düşünüyor. Erdoğan’ın teklifinin ardında vatandaşlık hakkı elde edeceklerin AKP’nin sadık seçmeni olması ve bu yolla mutlak çoğunluğu elde etme hedefi de gizli. Buna ilaveten, Suriyeliler yaşadıkları yerlerde, özellikle de Türkiye’nin Güney Doğusunda nüfus yapısını değiştiriyor ve Kürt nüfusun oranını düşürüyor. Erdoğan böylece sığınmacılara vatandaşlık ile iki hedefe ulaşıyor: Türk vatandaşlığına geçme önerisiyle hem İslam dünyasının cömert lideri olduğunu göstermek, hem de Kürt siyasi hareketine bir darbe daha indirmek istiyor” ifadelerini kullandı. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

DİHA Muhabiri Şerife Oruç için ek gözaltı süresi

SONRAKİ HABER

Doğubayazıt Emniyet Müdürlüğü hendek kazdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...