04 Temmuz 2016 10:13

AYM, CHP'nin Danıştay kanunu için yaptığı başvuruyu reddetti

AYM CHP'nin, 'Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali istemiyle yaptığı başvuruyu reddetti.

Paylaş

 Anayasa Mahkemesi, CHP'nin, 'Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali istemiyle yaptığı başvuruyu, söz konusu kanun henüz Resmi Gazete'de yayımlanmadığından reddetti.

Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, CHP Grup Başkan vekilleri Engin Altay, Levent Gök ve Özgür Özel ile birlikte 122 milletvekilinin 1 Temmuz'da TBMM'den geçen, 'Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali istemiyle açtığı başvuruyu bugünkü toplantıda karara bağladı. Yüksek mahkeme kararında, Anayasa'nın 151'inci maddesinde Anayasa Mahkemesi'nde doğrudan iptal davası açma hakkının, iptali istenen kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak 60 gün sonra düşeceği kuralına yer verildiği hatırlatıldı. 'Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un ilgili maddesinde de benzer düzenlemelerin yer aldığı ifade edilen gerekçede, şöyle denildi:

"Dava dosyasının incelenmesinden, 6723 sayılı Kanun'un tümünün yok hükmünde olduğunun tespiti veya şekil ya da esas bakımından iptalleri talebiyle 1 Temmuz 2016'da iptal davası açıldığı ve bu tarih itibarıyla kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmadığı anlaşılmıştır. İptal davasının açıldığı tarihte, Anayasa'da ve 'Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'da öngörülen iptal davası açma sürelerinin henüz işlemeye başlamadığı açık olduğundan süresinden önce açılan iptal davasının incelenebilmesi ve dava konusu kuralların Anayasa'ya uygunluk denetiminin yapılabilmesi mümkün değildir. Açıklanan nedenlerle bu aşamada incelenmesi mümkün olmayan iptal davasının reddi gerekir."

Anayama Mahkemesi CHP'nin başvurusunu değerlendirdiği toplantı kararının sonunda, "Anayasa Mahkemesi 4.7.2016 tarihli toplantısında, 1.7.2016 tarihli ve 6723 sayılı Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un; tümünün yok hükmünde olduğunun saptanmasına ya da tümünün şekil bakımından ya da 1., 12., 17. ve 22. maddelerinin esas bakımından Anayasa’nın 2., 10., 90., 138., 139., 140., 154. ve 155. maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptallerine ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi talebiyle açılan iptal davasının, Anayasa’nın 148. ve 151. maddeleri ile 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 37. maddesinde öngörülen dava açma sürelerine uyulmaması ve dava konusu kuralların bu aşamada Anayasaya uygunluk denetiminin yapılabilmesinin mümkün olmaması nedeniyle incelenmeksizin reddine karar vermiştir" denildi. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Erol Önderoğlu'ndan TGC'ye ziyaret

SONRAKİ HABER

DİHA Muhabiri Şerife Oruç için ek gözaltı süresi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa