04 Temmuz 2016 05:42

Şırnaklılar: Gelin bayramı çadırlarda birlikte geçirelim

Şırnaklılar, halka ve seçilmişlere, "Gelsinler bayramı bu halkla geçirsinler. Çünkü açılmış yaralarımızı ancak biz sarabiliriz” çağrısında bulundu.

Paylaş

Bayramı çadırlarda karşılayan Şırnaklılar, halka ve seçilmişlere, "Gelsinler bayramı bu halkla geçirsinler. Çünkü açılmış yaralarımızı ancak biz sarabiliriz” çağrısında bulundu.

Devam eden kuşatma nedeniyle bayramı evleri yerine Bahçelievler Mahallesi ve Afet Konutları'nda kurdukları çadırlarda karşılayan Şırnaklı ailelerin tek beklentisi Şırnak’ın açılması. 110 ailenin kaldığı çadırlarda bayrama sayılı günler kalmasına rağmen bir hareketlik yaşanmadığı gibi kadınlar, önceki yıllarda yaptıkları bayram hazırlıklarını yapmayacaklarını belirtiyor.

Safiye Yıldırım (50), bayramın neşeli topraklarda kutlandığına dikkat çekerek, bu yıl Ramazan Bayramı’nı kutlamayacağını söyledi. Çocuklarına ne kıyafet ne de şeker almadığını ifade eden Yıldırım, “Nasıl alayımki yüreğimiz parçalanıyor, burası tam Şırnak’ın karşısında kurulmuş. Bizim evlerimizi topla tankla yıkıyorlar. Yıkılan evlerinizin karşısında bizim oturup bayramı kutlamamızı istiyorlar. Ama böyle kutlanmaz, bayram neşeli sevinçli topraklarda kutlanır” şeklinde konuştu. Yıldırım bu bayramda yapacakları tek şeyin çadırlardaki dayanışmayı büyüterek, komşularının hal ve hatırını sormak olacağını kaydetti.

'ANNE BAYRAM OLMAYACAK MI?'

Şırnak’ın Bahçelievler Mahallesi'nde yıkılan evine her gün dürbünle bakan Hayat Bilen'de (42), bayramın kendileri için bir anlam ifade etmediğini söyledi. 

Geçen yıl bu vakitler de bayram için yaptığı hazırlıkları ve yaşadığı telaşı iç geçirerek anlatan Bilen, bu yıl yaşadıkları karşısında kolunun kanadının kırık olduğunu kaydetti. Geçen yıllarda tüm aile bireylerinin bir araya gelerek el birliği bayrama hazırlandığını vurgulayan Bilen, şimdi ise yakınlarının her birinin başka bir yerde olduğunu ve yaşadıkları hüznü paylaşacak kimsenin olmadığını anlattı. 

Şırnak’ta yaşanan ölümleri hatırlatan Bilen, şunları aktardı: “En önemlisi Şırnak’ın sokakları ölüm kokuyor, yerlerde kalmış cenazelerimiz var. Evlatlarını kaybetmiş bunca anne için bayram mı olacak? Çocuklarımız hazırlık yapmadığımızı ve onlara üst baş almadığımızı görünce soruyorlar, 'anne bayram olmayacak mı? diye soruyorlar. " 

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Mahmut Külter de, bayram günü dini vecibelerini yerine getirdikten sonra çadırlarına döneceklerini söyledi. Bayram için bir hazırlık yapmadıklarını da dile getiren Külter, “Daha bir bayram şekeri bile almadık. Çocuklarımın boynu bükük kalmasın diye belki gidip bir iki şey alırım onun ötesinde bayram yok bizim için” diye belirtti.

Bu seneki bayramı yakınları ve çocuklarından ayrı geçireceğini söyleyen Külter, halkın gelip çadırlarda yaşayan aileleri ziyaret etmesini istedi. “Kendi evinden mahallesinden çıkmak zorunda kalan binlerce aile var bu köylerde" diyen Külter, halka ve seçilmişlere, "Gelsinler bayramı bu halkla geçirsinler. Çünkü açılmış yaralarımızı ancak biz sarabiliriz” çağrısında bulundu.

Külter, "Benim bu bayramdan tek beklentim, biran evvel Şırnak’ın açılması olacak, açılsın ki biz biran evvel gidelim yaralarımızı saralım” dedi.(DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Zihinsel engelli çocuğa 'taş attı' davası

SONRAKİ HABER

Vanlı esnaf: Bayram şekeri bile alınmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...