04 Temmuz 2016 01:30

Para lazım deyip mesai aranmak istemiyoruz

Lüleburgaz Trakya Otocam fabrikasında çalışan işçi, yazdığı mektupla TİS dönemindeki taleplerini anlattı.

Paylaş

Cam işçisi
Lüleburgaz

Trakya Otocam fabrikasından selamlar...

Haksızlıklara uğrayan ve biz işçilerin oturduğumuz yerden kalkmadığımız sürece, bizi köleliğe mahkum bırakan süreçler artarak devam edecektir. 

Otocam fabrikasında 2015 yılının haziran ayında kadro aldım. Yıl daha 2016 olmadan kayıplar, mağduriyetler, haksızlıklar yüz tutmaya başlamıştı. 

Asgari ücrete gelen yüzde 30 oranında zam, işçinin yüzünde daha bir tebessüm bile yaratmadan, daha zamlı asgari ücreti almadan herşeye zam gelmiş, kaşıkla verilip kepçeyle alınmıştı. 

2016 da asgari ücrete gelen zam(sız) ücretten, 2015 de Şişecam’da kadro alan 200’ün üzerinde arkadaşlar olarak bizde mağdur olduk.

2015’te kadro alan işçiler olarak, 2016’da kadro alan arkadaşların, saat ücreti olarak altında kaldık. 

Bu durum nasıl çözülür diye Otocam 2015 kadrolu arkadaşlar olarak Kristal-İş Lüleburgaz Şube Başkanıyla görüşmeye gittik. Şube başkanı bize, TİS döneminde, 2016’da kadro alan arkadaşların saat ücretine çekilip onun sonrasında zam verileceğini söyledi, yalnız yine de genel başkanla kesinlik kazanması için konuşacağını söyledi. 

Biz de, taraflardan birinin isteği üzerine oturulup karar alınır maddesini söyledik, şu an onu yapamayız ve gidip ne diye isteyeceğiz dedi.

Daha sonra tekrardan biz, bu asgari ücretin artacağı ve bir kayıp olacağı belliyken genel merkezde olan uzmanlar ve yönetimdeki sendikacılar olarak bu durum için çalışma yapıp işverene sunulmadı mı diye sorduğumuzda, öyle bir çalışma yapılmadığını söyledi. Daha sonrasında taban toplantısı olacak haberini aldık ve tekrardan 2015 kadrolular olarak toplantı da nasıl çözüme ulaştırılacak diye sorduk. Genel başkan yüzde 100 belli değil, yüzde 70-80 ve TİS döneminde belli olacağını söyledi. Geriye dönük kayıplar alınacak mı diye sorduğumuzda, daha parayı alamadık durun bakalım diye söyledi. 

Şube başkanı ile görüştük ve taban toplantısında bu kayıpları sorduğumuz halde bize net birşey söylenmedi. Bu saat ücretinde olan kayıp TİS döneminde olan birşey değil onun sonrasında olan bir durum olmasına rağmen, hep TİS döneminde halledilecek deniliyor ve bunun nasıl çözüleceğiyle ilgili hiçbir şekilde net birşey söylenmiyor.

Bizim evinde ekmek bekleyen ailelerimiz, çocuklarımız var. Borçlarımız kredilerimiz var. 

Biz emeğimizin ve alınterimizin hakkını istiyoruz olay bundan ibaret biz kötü birşey yapmıyoruz ya da yanlış birşey yapmıyoruz sadece hakkımız ne ise onu istiyoruz. Ortada bir kayıp ya da mağduriyet ne diyorsanız biz bu durumun düzelmesini istiyoruz. Biz 8 saat ter kan içinde kalıp, para lazım deyip mesai aranmak istemiyoruz. Mesaiye kalmadan geçinmek istiyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Evrensel ve Hayatın Sesi sesimiz olmaya devam edecek

SONRAKİ HABER

Çocuklarımızın geleceği için dayanışma zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...