03 Temmuz 2016 15:27

Kapıkule'de 26 km TIR kuyruğu oluştu

  9 günlük Ramazan Bayramı tatili dolayısı ile Avrupa ülkelerine Türkiye’de üretilen malları yetiştirmek isteyen TIR'lar 26 kilometre kuyruk oluşturdu

Paylaş

  9 günlük Ramazan Bayramı tatili dolayısı ile Avrupa ülkelerine Türkiye’de üretilen malları yetiştirmek isteyen TIR sürücüleri 26 kilometre kuyruk oluşturdu. 

Avrupa'ya açılan Kapıkule gümrük kapısında 26 kilometre TIR kuyruğu oluştu. Bulgaristan'daki Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı'ndaki rüşvet oluşan personel açığı ve bazı TIR'ların T1 transit geçiş evraklarıyla ilgili yeniden beyanname hazırlaması ve muayene işlemleri yoğunluğa neden oldu.

25 senedir TIR şoförlüğü yaptığını söyleyen Hasan Çizmeci, şunları kaydetti: “Yollarda bekliyoruz. Günler olmuştur. Öyle ki günleri saymayı unutuyoruz artık saatleri bıraktık günlerle yaşamaya başladık. Ben şimdi ceza ödeyeceğim ne kadar bilmiyorum. Kimse sahibimiz yok. Bitmez bu çile. Bulgaristan’ın çalışmaması. Şimdi rüşvet alamadıkları için çalışmıyorlar. Bulgar’ın gevşekliği diyelim biz buna. Bizim TIR’cıların çilesi bitmez. 25 yıldır yoldayım ilk defa bu şekilde bir uygulama gördüm. Uyku uyuyamıyorum Suriyeliler çadırı yırtıp içeri giriyorlar."

TIR kasasında 3 gündür bekleyen TIR sürücüleri, 30 derece sıcaklıkta beklemeye devam ediyor. 3 gündür Kapıkule’den çıkış yapmak için beklediklerini belirten TIR şoförleri, Türk tarafında herhangi bir sorun yaşamadıklarını ve işlemlerinin 10 dakikada tamamlandığı ancak Bulgarların çalışmamasından dolayı günlerdir kuyrukta çile çektiklerini kaydetti. 

Yemek, tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını dile getiren TIR şoförleri, ülkelerindeki iç savaş ve ekonomik krizden kaçarak yasa dışı yollarla Avrupa ülkelerine kaçmak isteyen başta Suriye uyruklu olmak üzere göçmenlerden dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Öte yandan, Kapıkule yolu istikametinde jandarma ve polis ekipleri her türlü olumsuz durumlara karşı tedbir amaçlı denetimlerini sıklaştırdı. Kapıkule Sınır Kapısı’ndaki yoğunluğun Hamzabeyli Sınır Kapısı’na da yansıyarak bölgede 18 kilometrelik TIR kuyruğu oluştuğu öğrenildi.

SORUN BULGARİSTAN'DAKİ ASFALTIN ERİMESİ Mİ?

Bulgaristan Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri tarafından alınan ve yıllardır uygulanan bir karar gereği Bulgar yetkililer 20 tonun üzerindeki araçların karayollarına zarar vereceği gerekçesi ile 04.00-22.00 saatleri arasında geçişine izin vermiyor. 

Hava sıcaklığının 38 dereceyi gösterdiği Bulgaristan’da yeni yapılan otoyolun zarar göreceği gerekçesi ile tonajlı TIR araçlarının alımı kontrollü bir şekilde yapılıyor. Soruna 'teknik bir sebep' diyen Bulgaristan makamları ,araç alımını hava sıcaklığının 30 derecenin altına düşmesi ile yaparak alıma hız veriyor.

Edirne'de Bulgaristan'a açılan Kapıkule'de 26, Hamzabeyli'de 18, Yunanistan'a açılan İpsala Sınır Kapısı'nda ise 11 kilometrelik TIR kuyrukları oluştu. (CİHAN)


 

ÖNCEKİ HABER

Mevlüt Çavuoğlu: Mısır’la görüşmeye hazırım

SONRAKİ HABER

Sessiz şampiyonluk!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa