03 Temmuz 2016 14:40

Yaş çay üreticisi Rize’de yürüyüşe hazırlanıyor

ÇAYKUR'un su firesine yönelik olarak uygulamaya soktuğu kağıt peçeteyle kurutma yöntemine tepkili olan çay üreticileri Rize'de yürüyüşe hazırlanıyor.

Paylaş

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun 2. Sürgünle beraber yaş çayda su firesine yönelik olarak uygulamaya soktuğu kağıt peçeteyle kurutma yöntemi, üreticiyi adeta çılgına çevirdi. Sosyal medya üzerinden üretici İbrahim Esmeroğlu'nun başlattığı etkinlik ile üreticiler 8 Temmuz Cuma günü ÇAYKUR'a yürüyüşe hazırlanıyor. 

Yerel haber sitesi Güncel’in haberine göre ‘Rizeli çayına sahip çıkıyor’ adıyla etkinlik düzenleyen üreticiler, ilk sürgünde randevu günü çay vermeyenlerinin kontenjan haklarını kotadan düşürmeye çalışan ÇAYKUR müdürüne gösterdiği tepkinin daha büyüğünü göstermeye hazırlanıyor. Sütlüoğlu, çalışmaları ile adeta üreticiyi bıktırırken, kağıt peçeteyle yaş çayı kurutup yeniden tartma uygulamasına büyük tepki gösteren çay üreticileri 8 Temmuz Cuma günü saat 13.00 ile 16.00 arasında Rize Cumhuriyet Meydanından ÇAYKUR Genel Müdürlüğü Binasına kadar yürüyüş düzenlemeye hazırlanıyor. Yürüyüşe binlerce üreticinin destek vermesi bekleniyor.

ÜRETİCİ SÜTLÜOĞLU'NDAN MEMNUN DEĞİL

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu üreticinin aleyhine olan uygulamalarının yanı sıra fabrikalardaki yetersiz bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle de tepki çekiyor. Şu an 10’a yakın fabrika sezona yetişmediği en az 3 fabrikanın da yıl sonuna kadar yetişmeyeceği konuşuluyor. Fabrikalarda bakım ve onarımın eksik olması, daha ilk günden kota uygulamasına geçilmesine neden olmuş, bu da üreticinin tepkisini çekmişti. Üretici, benzer sıkıntıların 2. sürgünde de olmasından çekiniyor.

Nisan 2011 tarihi itibarıyla Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekte olan İmdat Sütlüoğlu, 58. dönem Hükümet'te Çevre Bakanlığı görevinde de bulunmuştu.

RAKICI'DAN ÇAYKUR'UN UYGULAMASINA TEPKİ

ÇAYKUR'un eski bürokratlarından olan CHP Rize İl Başkanı Mesut Rakıcı, ÇAYKUR'un yeni uygumalasına tepki göstererek "üretici ile dalga geçiliyor" ifadesini kullandı. Rakıcı, Çaykur müdürünün tv ekranlarında şov yaptığını söyleyerek "Yerel televizyonda 'peçete şovla' 206 bin çay üreticisini haram yemekle suçluyor. Sayın Genel Müdür bu kadar küçülme açıkça açık söyle, Türk çaycılığını işbirlikçilerle uluslararası çay kartellerine teslim edeceğini Türkiye de çayı tarihe teslim edeceğini, Türkiye’de çayın, Gürcistan'daki gibi tarihe karışacağını. Doğu Karadeniz insanının yine 70 yıl öncesine dönüp gurbete gideceğini adam gibi söylesin. İnsanların gözünün içine bakarak insanları yanıltmasın" açıklamasında bulundu.

ÜRETİCİLERİ HARAM YEMEKLE SUÇLAMIŞTI

ÇAYKUR müdürü, tv ekranlarında yeni uygulamasını savunmuş, üreticiyi haram yemekle itham etmişti. Sütlüoğlu'nun bu sözleri taraflı tarafsız herkesin tepkisini çekmişti. ÇAYKUR alım yerlerinde 2. Sürgünde uygulanmaya başlayacak yöntem ile fire kaybı yüzde 10'dan yüzde 25 - 30'lara çıkacak çay üreticilerinin diğer illerde tarım ürünleri için yağmur duasına çıkan çiftçiler gibi yağmur duasına çıkması ancak bu kez yağmur yağması için değil yağmur yağmaması için dua etmeleri bekleniyor! Fakat ilk sürgünde yine yanlış bir karardan geç de olsa dönen ÇAYKUR yönetiminin, gelen tepkiler sonrası bu uygulamayı da kaldırması bekleniyor.

ÇAYKUR, normal şartlarda yağmurlu havalarda üreticiden belirli miktarda "su kesintisi" yapıyordu.

ÇAYKUR PEÇETEYLE KURUTMA UYGULAMASI İÇİN SMS İLE ANKET BAŞLATTI

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çay üreticisinin kağıt peçeteyle kurutma uygulamasına tepki göstermesi üzerine SMS ile anket düzenledi.

Genel Müdür Sütlüoğlu, peçeteli alımı çay üreticisine sormadan başlattı, tepkiler çığ gibi büyüyünce SMS ile üreticinin görüşüne başvurdu.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun 2. Sürgün çay döneminin başlamasıyla uygulamaya soktuğu yağmurlu havalarda su firesi için peçeteli alımları çay üreticisinin büyük tepkisini çektiğinden ve üreticilerin sosyal medya üzerinden örgütlenerek Rize'de yürüyüş düzenleyecek olması sonrası Sütlüoğlu çay üreticilerine SMS gönderdi. Çaykur tarafından gönderilen SMS'de üreticilere uygulamayı destekleyip desteklemedikleri yönünde soru yönelterek, mesajla bildirmelerini istedi.

'HAYIR YAZIP 5453'E KISA MESAJ GÖNDERİNİZ'

Üreticilere gönderilen mesajda, "Yeni başladığımız su firesi uygulamasını destekliyorsanız EVET, desteklemiyorsanız HAYIR yazarak 5453'e gönderiniz" denildi.

GÖNDERİLECEK MESAJ ÜCRETLİ Mİ, ÜCRETLİ İSE FİYATI NEDİR BİLİNMİYOR

Üreticilerin göndereceği mesajın ücretli olup olmadığı, ücretli ise ücretin ne kadar olduğu konusunda ise herhangi bir bilgiye yer verilmezken, mesajlar ücretli ise Çaykur üreticinin cebinden bir kez daha ücret çıkmasına neden olacak. 

Öte yandan Çaykur'un üreticiye mesajla sorduğu uygulamayı destekleyip desteklemelerine yönelik mesajların kaç gün süreceği yönünde de herhangi bir bilgiye yer verilmedi. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Sarıbal'dan yolsuzluk iddiası: Bu etler ‘yolsuzluk’ kokuyor!

SONRAKİ HABER

ODTÜ mezuniyet töreninde katliamlara lanet vardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa