03 Temmuz 2016 13:41

Sabitfikir'in Temmuz sayısı: Edebiyatın iyileştirici gücü

Sabitfikir dergisinin temmuz sayısının dosya başlığı, “Edebiyatın İyileştirici Gücü”...

Paylaş

Sabitfikir dergisinin temmuz sayısının dosya başlığı, “Edebiyatın İyileştirici Gücü”... Şu sıralar sanırız edebiyatın iyileştirici gücüne her zamankinden çok ihtiyaç duyduğumuza dair kimsenin bir şüphesi yoktur.

Tuğçe Isıyel de, dosya yazısında, kitapların ve kütüphanelerin insan ruhuna etkilerini irdeliyor; çarenin uzakta değil, en yakın kütüphanede olduğunu hatırlatıyor: “Psikanalize baktığımız zaman, yakın durduğu sanat türleri içerisinde edebiyatın oldukça ayrıcalıklı bir yerde olduğunu görebiliyoruz. Psikanalizin Kurucusu Sigmund Freud, ‘Ustalarınız kimler?’ diye sorulduğunda, kütüphanesini dolduran edebiyat eserlerini gösterir.”

GÜNCEL MESELELER

SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi Kararsız Okur infografiği de, her zamanki gibi, kapak konusunu destekliyor. Oylum Yılmaz’ın hazırladığı ve Sedat Girgin’in resimlediği Kararsız Okur bu ay, hastalıktan şifa çıkaran romanların, yazarların hastalıklı/sağlıklı yaşam öykülerinin izinde.

Mehmet Erkurt ise bu sayıda söyleşi sayfalarına, uzmanlık alanları çocuk/genç ve yetişkin psikiyatrı olan, aynı zamanda bu alanlarda çok sayıda kitaba da imza atan Yankı Yazgan’ı konuk ediyor.

Güncel sayfasında Can Semercioğlu, yeni yayımlanan kitabı dolayısıyla, “Knausgaard-mania” denen bir çılgınlığa da sebep olan Karl Ove Knausgaard’ı ele alıyor. Dünyadan sayfalarında da Mert Tanaydın, Beyoncé’nin son albümü Lemonade’den yola çıkarak Afrika edebiyatına yöneliyor. Gökçe Gündüç ise, futbolseverlerin Euro 2016 Avrupa Şampiyonası’na kilitlendikleri bu dönemde, edebiyatçı gözüyle futbola bakan Al da At Dercesine kitabına değiniyor.

SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Peter Ackroyd, Hagop Baronyan, Anthony Burgess, Mercè Rodoreda, Ali Parlar, Kurt Vonnegut, Murat Başekim, Özgür Mumcu, Sibel Oral, Roy Jacobsen, Cenk Gündoğdu ve Arthur Schnitzler’in eserlerini güvenilir eleştirmenler Irmak Zileli, Mahir Ünsal Eriş, Küçük İskender, Oylum Yılmaz, A. Ömer Türkeş, Ali Bulunmaz, Yankı Enki, Hikmet Hükümenoğlu, Nazan Maksudyan, Melisa Kesmez, Osman Çakmakçı ve Hayati Roman yorumluyor.

KuşBakışı ise bu ay Buket Uzuner’i ağırlıyor. Yazarın çalışma masasının fotoğrafına, sonbaharda yayımlanması planlanan Ah Bir Kedi Olsam! kitabından tadımlık bir alıntı da eşlik ediyor.

SabitFikir’in kapak illüstrasyonu Tolga Tarhan’a ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mecliste bayram molası verildi

SONRAKİ HABER

Anzele suyunda serinliyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...